Verminder je vleesconsumptie met vijf strategieën

Een belangrijk detail waar je duidelijk over moet zijn, is dat wanneer je je vleesconsumptie vermindert, je de inname van andere voedingsmiddelen moet verhogen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Verminder je vleesconsumptie met vijf strategieën
Maria Patricia Pinero Corredor

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 04 januari, 2023

Veel mensen proberen hun vleesconsumptie te verminderen, vooral de laatste jaren. Dat doen ze om gezondheidsredenen, voor het milieu, voor de persoonlijke smaak of om dierenmishandeling te helpen elimineren. Veel mensen weten echter niet hoe ze dat op een gezonde manier moeten doen.

Het verminderen van de vleesconsumptie kan het risico op hoge bloeddruk, hypercholesterolemie en jicht verminderen. Voor mensen die er niet aan gewend zijn, kan het echter ook een hele radicale verandering zijn om zo’n stap te zetten.

Daarom laten we je in dit artikel een aantal strategieën zien, zodat je geleidelijk aan minder vlees kunt gaan eten. Op die manier wordt het makkelijker om nieuwe eetgewoonten aan te nemen.

Strategieën om je vleesconsumptie te verminderen

1. Weet dat vlees niet essentieel is voor je gezondheid

Een stapel rauw vlees

Er is een wijdverspreide overtuiging dat vlees essentieel is voor je algehele gezondheid. Dit is echter een mythe, omdat er een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen is die ons kunnen voorzien van de voedingsstoffen die we nodig hebben.

In dit opzicht is het een goed idee om te beginnen met het verminderen van de frequentie waarmee je per week vlees consumeert en ook de porties die je eet te verminderen. Vergeet ook niet dat vlees niet alleen rund- en varkensvlees is, maar ook kip en gevogelte.

2. Groenten en peulvruchten zijn je beste bondgenoten

Een belangrijk feit is dat je van bepaalde andere voedingsmiddelen meer moet eten, als je je vleesconsumptie wilt verminderen. Dit is zodat je nog steeds alle vitaminen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Je moet hierbij vooral meer groenten eten, die je voorzien van alle ijzer en eiwitten die je lichaam nodig heeft. Je kan bijvoorbeeld meer linzen in je dieet opnemen, want dit is een grote bron aan:

  • eiwitten
  • vezels
  • vitamine B
  • mineralen
  • ijzer

Er zijn echter ook andere goede voedingsmiddelen zoals:

  • bonen
  • sojabonen
  • rijst
  • haver
  • tarwe

3. Verminder je vleesconsumptie door je wekelijkse boodschappen te plannen

Een vrij eenvoudige strategie die je kunt uitvoeren om je vleesconsumptie te verminderen is om te stoppen met vlees te kopen. Je kunt immers geen vlees eten als je het niet in huis hebt!

Probeer dus meer groenten, fruit en peulvruchten te kopen als je je wekelijkse boodschappen doet. Je zult verbaasd zijn over de verscheidenheid aan plantaardig voedsel dat je op je lokale markt kunt vinden en over het grote aanbod aan maaltijden dat je ermee kunt maken.

4. Verminder de vleesconsumptie stap voor stap

Een aantal rauwe hamburgers

Zoals we hierboven al zeiden, is het belangrijk dat je de hoeveelheid vlees geleidelijk aan vermindert om je doel effectief te bereiken. Daarvoor kun je hiermee beginnen:

  • Eet geen vlees meer bij je ontbijt.
  • Neem meerdere keren per week groenten ter vervanging van vlees. Ook salades, omeletten en plantaardige stoofschotels zijn goede opties.
  • Ga op zoek naar nieuwe vleesloze recepten. Als je alle mogelijkheden ontdekt, wordt je veel meer aangemoedigd om je vleesconsumptie te verminderen.

Als je je vleesconsumptie om gezondheidsredenen wilt verminderen, dan is de beste strategie om te kiezen voor vetarme producten en mager vlees zoals kalkoen en kip.

Ook als je je vleesconsumptie wilt verminderen, omdat je voor een veganistische levenswijze kiest, dan zul je je consumptie van alles wat vlees of dierlijke producten bevat volledig willen elimineren.

H et is altijd makkelijker om veranderingen geleidelijk aan in te voeren, zodat je lichaam de dieetveranderingen beter kan verwerken.

5. Eet vis in plaats van vlees

Als je een van die mensen bent die willen stoppen met het eten van vlees om gezondheidsredenen en je bent niet van plan om een vegetarisch dieet te volgen, voeg dan gewoon meer vis toe aan je maaltijden. Dit is een geweldige vervanging voor ander vlees in de meeste recepten.

Zalm is bijvoorbeeld een uitstekende bron van omega 3-vetzuren en goede oliën. Daarom kun je het heel goed eten in plaats van ander vlees. Ook andere vissen zoals snoekbaars, zeebaars en heek zijn vetarm en vrij gezond voor je lichaam.

Conclusie

Als je je eetgewoonten wilt veranderen en je vleesconsumptie wilt verminderen, houd er dan rekening mee dat je je lichaam de tijd gunt zich aan te passen aan elke verandering, dus je moet dit geleidelijk aan doen.

Als je eindelijk gestopt bent met het eten van vlees, zul je zeker de resultaten opmerken en je zult je veel beter voelen! Bedankt voor het lezen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Link, R., MS, & RD. Dieta vegetariana: Guía para principiantes y plan de comidas. Healthline. (2021, May 12). https://www.healthline.com/health/es/dieta-vegetariana
  • Shahidi F., Ambigaipalan P. Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
  • Sotos Prieto M., Guillen M., Sorlí J. V., Asensio E. Mª, Gillem Sáiz P., González J. I. et al . Consumo de carne y pescado en población mediterránea española de edad avanzada y alto riesgo cardiovascular. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2011  Oct [citado  2022  Nov  23] ;  26( 5 ): 1033-1040. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000500017&lng=es.
  • Zhao Z., Yin Z., Zhao Q. Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta analysis. Oncotarget, 2017. 8 (18): 30563-30575.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.