Varkensvlees en de bereiding ervan

We gaan je vertellen over de verschillende stukken varkensvlees die je kunt vinden en hoe je er op culinair niveau het meeste uit kunt halen door te profiteren van hun voedingsstoffen.
Varkensvlees en de bereiding ervan
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 januari, 2023

Varkensvlees is een product met veel essentiële voedingsstoffen, en daarom kan het opnemen ervan in ons dieet bepaalde voordelen opleveren voor onze gezondheid.

Maar om op culinair niveau het maximale uit deze vleessoort te halen, is het cruciaal om de verschillende stukken te kennen die je ermee kunt maken en hoe ze goed te bereiden. In de verschillende keukens gebruikt men deze stukken niet allemaal voor dezelfde gerechten.

Voordat we beginnen, moeten we erop wijzen dat de consumptie van vers rood vlees niet schadelijk is voor onze gezondheid. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Het gaat allemaal om matiging en om het vermijden van bewerkte versies.

In het geval van bewerkt vlees zijn er meestal bepaalde toevoegingen, zoals conserveringsmiddelen, die het lichaam op middellange termijn kunnen beschadigen. Bij verse stukken bestaat dit risico echter niet.

De belangrijkste soorten varkensvlees

Varkensvlees
De verschillende stukken varkensvlees moeten op verschillende manieren bereidt worden om er het beste uit te halen.

Ontdek wat de belangrijkste varkensvlees stukken zijn en hun indicaties op culinair niveau. Zo weet je hoe je er het meeste uit kunt halen!

  • Varkensschouder: dit is het bovenste deel van de poten en schouders dat zeer geschikt is om te koken in stoofvlees en om te hakken. In het geval dat een deel van het bot behouden blijft, kan het ook gebruikt worden om een gebraad te bereiden.
  • Varkenslende: dit deel zonder been biedt men meestal aan in de vorm van filets. Gewoonlijk wordt het gegrild bereid. Hoge lende, karbonade of schenkel springen eruit als de belangrijkste versies.
  • Varkensrib: normaal gesproken wordt de rib gegrild. Het heeft een bepaalde portie vet die de sappigheid van het uiteindelijke gerecht ten goede komt. Het gaat ook prima samen met een lichte marinade.
  • Ham: dit is een zeer mager stuk varkensvlees. Het is raadzaam om het met het bot te koken zodat het sappig is. Anders wordt het erg droog. Een bereiding met saus kan er ook goed bij passen.
  • Spek: door zijn vetgehalte is het goed bestand tegen braden. Spek heeft een sterke smaak. Je kunt het in veel verschillende bereidingen verwerken om de organoleptische eigenschappen te verbeteren.
  • Chamorro: dit is een deel van de voorpoten naast de hoeven. Meestal bereiden mensen dit in de oven, omdat het over het algemeen vrij sappig is.
  • Varkenspoten: dit zijn de varkenspoten en worden meestal gekookt of gestoofd. Ze kunnen ook in vinaigrette worden bereid.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Het eten van varkenszwoerd: voordelen en risico’s

De voordelen

Vlees snijden
Vlees van scharrelvarkens biedt een betere voedingswaarde.

Het opnemen van varkensvlees in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding genereert een reeks gezondheidsvoordelen. In het algemeen is het belangrijk dat er geen tekorten zijn aan essentiële voedingsstoffen in het lichaam, omdat anders bepaalde belangrijke fysiologische mechanismen in gevaar kunnen komen.

Allereerst moeten we de eiwitbijdrage van varkensvlees benadrukken. Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in de A nnals of Nutrition & Metabolism is voor sedentaire mensen minstens 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig om door de jaren heen een vetvrije massa te behouden. Bij sporters kan deze behoefte gemakkelijk verdubbelen door slijtage van het weefsel.

Anderzijds kan varkensvlees van goede kwaliteit een aanzienlijk aandeel vetzuren van de reeks omega 3-vetzuren concentreren. Dit is natuurlijk het geval bij varkens die gevoed zijn met eikels en in de vrije natuur zijn grootgebracht.

In dit geval ondergaat het lipidenprofiel positieve wijzigingen. In feite is aangetoond (Engelse link) dat deze vetten de ontstekingsmechanismen van het menselijk lichaam onder controle kunnen houden.

Ten slotte moeten we ook wijzen op de aanwezigheid van essentiële micronutriënten in varkensvlees. Vooral het ijzergehalte valt op. Dit element is essentieel bij het voorkomen van bloedarmoede, zoals blijkt uit een studie (Engelse link) gepubliceerd in het European Journal of Haematology. Dit zorgt voor de juiste toevoer van zuurstof naar de weefsels en helpt situaties van vermoeidheid en moeheid te voorkomen.

Om een goede ijzeropname op darmniveau te bereiken, is het echter raadzaam deze micronutriënt te consumeren met een dosis vitamine C. Daarom is de combinatie van varkensvlees en paprika’s bijzonder gunstig voor onze gezondheid.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Bekijk de calorieën en eiwitten in verschillende kipproducten

Bereid varkensvlees door te profiteren van de verschillende snitten

Zoals je in dit artikel hebt gezien, is varkensvlees een gezond voedingsmiddel. Er is keuze uit verschillende sneden. Afhankelijk van het soort snede dat je kiest, zul je de bereidingswijze moeten aanpassen om er het meeste uit te halen.

De minder vette stukken zullen goed gegrild kunnen worden. De stukken met een hoger vetgehalte zijn optimaal om te roosteren of te koken in stoofschotels, omdat ze mals en sappig zullen zijn.

Onthoud ten slotte altijd dat het voor een goede gezondheid essentieel is om te zorgen voor afwisseling in je voedingspatroon. Het is een heel goed idee om de consumptie van verschillende soorten vlees af te wisselen, naast de aanwezigheid van vis in je dieet. Zeeproducten bevatten een hoger gehalte aan omega-3 en essentiële microvoedingsstoffen die verschillende ziekten helpen voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
  • Elstrott, B., Khan, L., Olson, S., Raghunathan, V., DeLoughery, T., & Shatzel, J. J. (2020). The role of iron repletion in adult iron deficiency anemia and other diseases. European journal of haematology104(3), 153–161. https://doi.org/10.1111/ejh.13345

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.