Tong eten: voedingsstoffen, voordelen en risico's

Als je van vis houdt, moet je de kans niet voorbij laten gaan om regelmatig tong in je dieet op te nemen, een vissoort met een uitstekende voedingsbijdrage.
Tong eten: voedingsstoffen, voordelen en risico's
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 11 oktober, 2022

Tong is een vis van goede kwaliteit die regelmatig in het dieet kan worden opgenomen. In het algemeen is de aanwezigheid van vis in het dieet aan te bevelen. Deze voedingsmiddelen leveren essentiële voedingsstoffen en bevatten niet veel calorieën, zodat ze geen negatieve veranderingen in de lichaamssamenstelling veroorzaken. Laten we eens kijken naar de voordelen van het eten van tong, samen met enkele punten waar je op moet letten.

Voor we beginnen moeten we benadrukken dat het, voor zover mogelijk, beter is om wilde vis te eten dan gekweekte vis. In het laatste geval kan het vetzuurprofiel veranderd zijn, en een lager gehalte aan omega 3-vetzuren bevatten. Deze worden als essentieel beschouwd voor het behoud van een goede gezondheid door de jaren heen.

Het voedingsprofiel van tong

Vis eten is heel gezond
Tong levert eiwitten met een hoge biologische waarde.

Uit voedingsoogpunt levert tong ongeveer 100 calorieën per portie. Het bevat 20 gram eiwitten met hoge biologische waarde en slechts 1,5 gram vet. Bovendien is het een bron van bepaalde essentiële micronutriënten, zoals magnesium, fosfor, selenium en vitamine B12.

Dankzij dit voedingsstoffenprofiel kunnen we het product in ons dieet opnemen als we willen helpen in de eiwitbehoefte te voorzien. Het is aangetoond (Engelse link) dat deze bepalend zijn bij het voorkomen van het ontstaan van chronische en complexe pathologieën.

Denk dan aan bijvoorbeeld sarcopenie. Deze ziekte veroorzaakt progressieve afbraak van vetvrije massa en verlies van kracht. Dit verhoogt vervolgens het risico op overlijden door verschillende oorzaken.

Sommige mineralen die in tong zitten, zoals magnesium, zouden een positief effect kunnen hebben op de slaapfysiologie. Als je de niveaus op peil houdt, krijg je een meer herstellende slaap, met minder onderbrekingen, waardoor een optimaal herstel na de inspanningen van elke dag bereikt wordt.

Dit blijkt uit een studie (Engelse link) die gepubliceerd werd in het tijdschrift Nutrients. Natuurlijk zijn goede routines, zoals vroeg naar bed gaan, van vitaal belang.

We moeten ook wijzen op de aanwezigheid van vitamine B12 in de voeding. Deze voedingsstof komt alleen voor in dierlijke producten. Het is van vitaal belang om bloedarmoede te voorkomen, die het transport van zuurstof door het bloed kan conditioneren. In het geval van veganistische diëten zou suppletie nodig zijn, om een tekort te voorkomen dat veranderingen in de rode bloedcellen zou veroorzaken.

Meer informatie over vis vind je hier:
Masago: de voedingsstoffen en het gebruik van viskuit

Risico’s van tongconsumptie

Vis en groenten
Tong kan een paar keer per week in je dieet opgenomen worden.

Tot de belangrijkste risico’s die aan het eten van tong worden ontleend, behoort het mogelijke bestaan van een voedselallergie. Dit auto-immuun probleem dwingt ons een voedingsmiddel of groep voedingsmiddelen uit ons dieet te schrappen, omdat ze onze gezondheid ernstig kunnen aantasten.

Als je bij het eten van deze vis last krijgt van ademhalingsproblemen, jeuk, zwellingen of uitslag, kun je het beste een specialist raadplegen.

Wees daarentegen voorzichtig met de aanwezigheid van tong in het dieet van zwangere vrouwen. Deze vis kan vrij veel kwik bevatten. Dit zware metaal zou zich in het vetweefsel kunnen ophopen en schade aan de foetus kunnen toebrengen, als de moeder het in grote hoeveelheden wordt binnenkrijgt. Dit wordt bewezen door onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Network Open..

Om de risico’s zo klein mogelijk te houden, raden deskundigen aan om tong niet vaker dan een paar keer per week in het dieet op te nemen. Hij kan afgewisseld worden met andere vis, zowel witte als blauwe, om de kwaliteit van het dieet te verbeteren. Bedenk dat deskundigen het eten van vis boven vlees aanraadden voor een betere gezondheid.

Het is belangrijk op te merken dat grote vissen de meeste kans hebben om grotere hoeveelheden zware metalen of giftige verbindingen te bevatten. Daarom is het beter voor kleinere vis te kiezen tijdens de zwangerschap. Dat geldt ook voor mensen die problemen hebben met de werking van het immuunsysteem. Op die manier kunnen we de risico’s sterk beperken.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Probeer deze spectaculaire salade van kikkererwten, mango en granaatappel

Tong eten – gunstig voor je gezondheid

Zoals je gezien hebt, is het eten van tong heel gunstig uit voedingsoogpunt. Je moet in sommige gevallen echter voorzichtig zijn met het kwikgehalte. In feite adviseren de meeste voedingsdeskundigen regelmatig vis in de voeding op te nemen. Dit om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en het ontstaan van chronische en complexe pathologieën in de loop der jaren te voorkomen.

Het is echter waar dat de prijs van deze voedingsmiddelen ons er soms van kan weerhouden ze al te vaak te consumeren. Een goed alternatief is altijd tonijn in blik, die omega 3 vetzuren bevat en goedkoper is.

Diepvriesvis is een andere goede optie en is in de meeste gevallen goedkoper dan verse vis. De organoleptische eigenschappen zijn echter niet zo goed.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Prokopidis, K., Cervo, M. M., Gandham, A., & Scott, D. (2020). Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients12(8), 2285. https://doi.org/10.3390/nu12082285
  • Cao, Y., Zhen, S., Taylor, A. W., Appleton, S., Atlantis, E., & Shi, Z. (2018). Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients10(10), 1354. https://doi.org/10.3390/nu10101354
  • Stratakis, N., Conti, D. V., Borras, E., Sabido, E., Roumeliotaki, T., Papadopoulou, E., Agier, L., Basagana, X., Bustamante, M., Casas, M., Farzan, S. F., Fossati, S., Gonzalez, J. R., Grazuleviciene, R., Heude, B., Maitre, L., McEachan, R., Theologidis, I., Urquiza, J., Vafeiadi, M., … Chatzi, L. (2020). Association of Fish Consumption and Mercury Exposure During Pregnancy With Metabolic Health and Inflammatory Biomarkers in Children. JAMA network open3(3), e201007. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.1007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.