Tips voor het verminderen van koorts

Koorts is een van de natuurlijke mechanismen van het lichaam om infecties te bestrijden. Wanneer koorts echter te hoog wordt, dan kan dit een aanzienlijk risico voor de patiënt vormen en wordt het noodzakelijk om maatregelen te nemen om de koorts te verminderen en de bijbehorende symptomen te beheersen.
Tips voor het verminderen van koorts

Laatste update: 19 december, 2020

Als we ziek zijn, dan zullen veel mensen het gevoel hebben dat ze een hogere lichaamstemperatuur hebben dan normaal, samen met andere symptomen of ongemak. Zolang je weet dat het geen ernstige situatie is, is het een goed idee om te weten wat je tegen koorts kunt doen. Lees de volgende tips om koorts te verminderen.

In dit artikel krijg je wat informatie over wat koorts is en waar je op moet letten. Het is altijd een goed idee om over basisvaardigheden voor eerste hulp te beschikken om milde ziekten te verlichten. Blijf lezen om er meer over te leren!

Wat is koorts?

Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur. In veel gevallen is het een indicatie dat je aan een of andere infectie lijdt. Als reactie hierop verhoogt je lichaam de temperatuur om de ziekteverwekker te bestrijden en weer gezond te worden. In deze gevallen is de koorts niet ernstig en behoeft het geen behandeling. In feite is het zelfs nuttig.

De lichaamstemperatuur kan variëren, afhankelijk van de leeftijd, het tijdstip of de activiteit die de persoon aan het doen is. Het deel van het lichaam waar je de temperatuur opneemt is daarnaast belangrijk (Engelse link). In die zin wordt de lichaamstemperatuur als koorts beschouwd als deze gelijk is aan of hoger is dan:

  • Oksel: 37,2 ° C.
  • Mond: 37,8 ° C.
  • Temporale slagader, oor of rectum: 38 ° C.

Het wordt aanbevolen om een digitale thermometer te gebruiken. Ze zijn het meest effectieve en nauwkeurige systeem dat momenteel op de markt is. Het is bovendien effectiever om je temperatuur in je mond (onder de tong) op te nemen dan in de oksel. Aan de andere kant is het meten van de rectale temperatuur de aangewezen methode voor baby’s.

Lage of hoge koorts

Thermometer geeft 40,5 graden aan

Koorts kan een natuurlijk mechanisme van het lichaam zijn om infecties te bestrijden. Het belangrijkste is dan dat je met de ernst van de koorts rekening moet houden.

Als het maar 1 graad meer is dan normaal, dan wordt het als lichte koorts beschouwd. Het is dus slechts lichte of milde koorts. Andere veelvoorkomende symptomen die met de koorts gepaard gaan zijn de volgende:

  • Koude rillingen
  • Trillingen
  • Pijn
  • Glazige ogen
  • Het koud hebben

Is het nodig om de koorts te verlagen?

Zoals je kunt zien, is koorts meestal een van de verschillende symptomen van een ziekte. Als de koorts mild is, is het daarom belangrijk om de rust van de patiënt te vergemakkelijken en te proberen het ongemak te verlichten (bijvoorbeeld in het geval van griep).

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het nemen van koortsverlagende medicatie wanneer je temperatuur niet te hoog is, je herstel van een infectie of ziekte niet zal versnellen. Er zijn echter enkele tips waar je rekening mee kunt houden en die erg handig kunnen zijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
Huisremedies om koorts onder controle te houden

Tips voor het verminderen van koorts

Drink veel vloeistoffen

Allereerst is het beste advies dat je kunt volgen om je koorts te verlagen, zowel bij volwassenen als bij kinderen, is je vochtinname te verhogen. Dit advies is essentieel als je door diarree of braken ook risico op uitdroging loopt.

Naast water kun je ook voor natuurlijke fruit- en groentesappen kiezen. Deze zorgen voor veel voedingsstoffen. Er is bijvoorbeeld vitamine C, dat erg gunstig bij het bestrijden van infecties is. Acerola, guave, kiwi, aardbei, citrus, zijn allemaal vruchten die veel vitamine C bevatten.

Het verhogen van je vochtinname (water, natuurlijke vruchtensappen zonder suiker) of het nemen van pijnstillers kan bij het onder controle houden van koorts helpen.

Gemberinfusie om koorts te verminderen

Gemberinfusie om koorts te verminderen

Gember is een voedingsmiddel dat bij het verminderen van koorts kan helpen als het nog in de beginfase is en bij een aantal symptomen van griep, verkoudheid, enz. Dit betekent echter niet dat het altijd 100% effectief is of dat je door gember te consumeren de instructies van je arts kunt negeren.

De gemberwortel helpt koorts onder controle te houden en geeft ook warmte aan het lichaam om zweten te vergemakkelijken en het gevoel van koud aanvoelen te verlichten.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat is Q-koorts?

Pijnstillers om koorts te verminderen

Pijnstillers zijn de meestvoorkomende medicatie om pijn en koorts te behandelen. Ze kunnen je bovendien tijdelijke verlichting bieden wanneer je aanzienlijk ongemak ervaart. Het is echter altijd aan te raden om een gezondheidsdeskundige te raadplegen als je je ziek voelt.

Over het algemeen worden deze medicijnen alleen voor volwassenen aanbevolen. Bij kinderen moet je altijd uiterst voorzichtig zijn en de dosis volgen die door je arts of de fabrikant van het medicijn is aangegeven.

Houd er tenslotte rekening mee dat als de koorts toeneemt of niet afneemt of als je andere waarschuwingssymptomen hebt, je zo snel mogelijk naar de dokter moet gaan. Onderschat geen ernstige pijn, kortademigheid of het risico op uitdroging.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c3fo30337c
  • Álpizar Caballero, L. B., & Medina Herrera, E. E. (1999). Fisiopatología de la fiebre. Revista Cubana de Medicina Militar.
  • Ruiz, R. (2010). Fiebre en pediatría. Revista Mexicana de Pediatría.
  • J.M., R.-R. F. and F. (2014). La fiebre. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.