7 tips om met je kinderen over echtscheiding te praten

Met kinderen over echtscheiding praten is niet gemakkelijk, maar als je het goed doet kan het hen helpen het te begrijpen, zich te uiten en verder te gaan. We delen met jou verschillende sleutels in dit verband.
7 tips om met je kinderen over echtscheiding te praten
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 28 augustus, 2023

Een paar decennia geleden waren kinderen van gescheiden ouders in de minderheid en hadden ze vaker last van verwarring, desoriëntatie en stigma’s. Vandaag de dag is echtscheiding een gewonere realiteit, maar dat maakt het verwerken er niet gemakkelijker op. Daarom willen we enkele sleutels om met je kinderen over echtscheiding te praten met je delen.

Zelfs als je kinderen al op de hoogte zijn van echtscheidingen en ze in hun naaste omgeving hebben meegemaakt, zal het meemaken van de verandering in hun eigen gezin pijnlijk zijn. De scheiding zal het kind beïnvloeden (Spaanse link) en zijn of haar leven veranderen, maar het hoeft geen traumatische gebeurtenis te zijn.

Dit zal voor een groot deel afhangen van de communicatieve vaardigheden en de emotionele intelligentie van de ouders. Weten hoe het nieuws te benaderen en het op de juiste manier over te brengen is belangrijk. Dat geldt ook voor het begeleiden van het assimilatieproces. Als je niet weet waar je moet beginnen, kunnen deze tips nuttig zijn.

7 tips om met je kinderen over echtscheiding te praten

1. Wanneer moet je met je kinderen over de echtscheiding praten?

Vader praat met zijn kind
Als slechts één ouder degene is die met de kinderen praat, moedigt dat het beeld van onenigheid meer aan en bevordert het niet een gevoel van veiligheid bij de kinderen.

Het is belangrijk om het nieuws pas aan de kinderen mee te delen als de scheiding een vast besluit is. Soms komen en gaan er vragen, en wat een onvermijdelijke scheiding leek, krijgt uiteindelijk een nieuwe kans.

Het meemaken van deze ups en downs kan erg verwarrend zijn voor kinderen en adolescenten. Wacht dus tot je duidelijk bent over je standpunt voor je het gesprek begint.

Als je eenmaal besloten hebt, kies dan een geschikt moment waarop je alleen en rustig kunt zijn. Houd het gesprek thuis, want dat is voor hen een veilige plek.

Praat met al je kinderen tegelijk. Elimineer afleidingen, zoals de tv en mobiele telefoons, en kijk ze in de ogen. Je kunt er zelfs voor zorgen dat je wat lichamelijk contact houdt als je kinderen nog heel jong zijn.

Het is een heel goed idee dat beide ouders bij het gesprek aanwezig zijn, en dat jullie een eensgezind front laten zien. Dit brengt als gevoel van veiligheid bij de kinderen, want ze zullen zien dat ze jullie beiden kunnen blijven vertrouwen.

2. Wat te zeggen over de redenen van de breuk?

Het is natuurlijk dat kinderen de redenen willen weten waarom hun ouders gaan scheiden. In dit geval is het het meest geschikt om oprecht maar met een helder hoofd te antwoorden : verlies niet uit het oog dat jullie allebei hun belangrijkste gehechtheids- en referentiefiguren zijn. Ze hoeven geen verwijten, beschuldigingen of verwijten te horen.

Je kunt uitleggen dat, op dit moment, verder een stel zijn voor jullie niet de beste optie is. Vertel ze dat je geprobeerd hebt de relatie te laten werken, maar dat samenwonen en volwassen worden soms ingewikkeld is, en dat dit voor iedereen de beste beslissing is.

Houd ook rekening met de leeftijd van de kinderen om het taalgebruik en de uitleg aan te passen aan hun begripsvermogen.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
7 tips om een traumatische scheiding te doorstaan

3. Leg uit hoe de scheiding hun leven zal beïnvloeden

Als je met je kinderen over de scheiding praat, is het van cruciaal belang dat je uitlegt hoe de scheiding hun leven op een praktisch niveau zal beïnvloeden. Wat gaat er gebeuren en wanneer? Zaken als waar ze zullen wonen, hoeveel tijd ze met elke ouder zullen doorbrengen, en of ze van school, activiteiten of routines zullen veranderen, moeten allemaal aan de orde komen.

De antwoorden op dit soort vragen vóór het gesprek hebben kan belangrijk zijn om duidelijkheid en structuur over te brengen en ze niet te laten zwemmen in een zee van twijfel en onzekerheid. Leg uit dat je rekening zult houden met hun mening over de verdeling van de tijd, maar dat ze er niet over hoeven te kiezen of zich er zorgen over hoeven te maken.

Jullie, de volwassenen, zullen beslissen. Ook moeten ze weten dat je er alles aan zult doen om hun leven en hun dagelijkse routine niet te verstoren.

4. Stel ze gerust op je onvoorwaardelijke liefde

Als er één belangrijke boodschap is om in deze situatie over te brengen, dan is het wel onvoorwaardelijke liefde. Verzeker de kinderen dat jullie beiden onvoorwaardelijk van hen houden en dat dit niet zal veranderen. Zorg dat ze weten dat ze nog steeds op jullie beiden kunnen rekenen voor alles wat ze nodig hebben en dat jullie aan hun zijde zullen staan, ook al wonen jullie niet meer samen.

Ze kunnen bang zijn dat, net zoals jullie liefde voor elkaar geëindigd is, ook jullie liefde voor hen geëindigd zal zijn. Daarom is het nodig om hen opnieuw te bevestigen en gerust te stellen dat ze liefde, aanwezigheid en steun van jullie beiden zullen blijven ontvangen. Zorg ervoor dat ze weten dat jullie nog steeds hun ouders zijn en samen zullen werken (Spaanse link) om hun het beste te geven.

5. Vermijd schuldgevoel

Het is misschien moeilijk voor je om te begrijpen, maar veel kinderen hebben de neiging zichzelf de schuld te geven als hun ouders scheiden. Ze gaan ervan uit dat dit gebeurd is omdat ze zich misdragen hebben, een fout gemaakt hebben, of niet tegen hun taak opgewassen zijn geweest.

Dus, ook al verbaliseren je kinderen het niet, stel ze gerust dat de beslissing niets met hen te maken heeft. Vertel ze dat ze geweldig zijn, en dat het een zaak van volwassenen en stellen is.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Seks na een scheiding: wat moet ik weten?

6. Laat ze hun emoties uiten

Voorrang geven aan het welzijn van de kinderen zou een regel moeten zijn bij echtscheidingen. Helaas is dit niet altijd het geval.

Als je met je kinderen over de scheiding praat, kun je gemengde en onverwachte reacties waarnemen. Sommige kinderen zijn erg aangedaan, terwijl andere totaal onverschillig lijken.

De afweermechanismen van elk kind kunnen heel verschillend zijn, en dit is geen gemakkelijk nieuws om te assimileren. Wees dus in de eerste plaats geduldig.

Kinderen moeten de kans krijgen hun emoties te uiten, of ze nu ‘e boos en woedend, verward, of verdrietig zijn. Of ze nu moeten huilen, vragen stellen, of het gesprek voor later laten rusten. Het is belangrijk hen te respecteren en hun gevoelens niet te onderdrukken.

Het is ook goed voor jou, als ouders, om te uiten hoe de verandering je doet voelen. Dit doet niets af aan je gezag; integendeel, kwetsbaarheid tonen zal je kinderen helpen inzien dat het natuurlijk is om emoties te hebben en te uiten.

Je kunt hen vragen hoe ze zich voelen en of er iets specifieks is dat ze moeten weten. Je moet echter ook letten op hun non-verbale taal en uitdrukkingen. Het kan namelijk moeilijk voor ze zijn om te verbaliseren, vooral de jongsten.

7. Met je kinderen over echtscheiding praten: tips voor daarna

Houd er ten slotte rekening mee dat dit gesprek nog maar het begin is; het is een eerste contact met de komende verandering. Je kinderen en tieners zullen later op het onderwerp moeten terugkomen, kwesties ter sprake brengen als die zich voordoen, of hun emoties uiten als ze er eenmaal mee in het reine zijn.

Breng nieuwe gesprekken ter sprake naarmate de dagen en maanden verstrijken. Wees klaar voor spontane die naar voren kunnen komen.

Kortom, met kinderen over echtscheiding praten is niet gemakkelijk. Het is voor iedereen een verwarrende en pijnlijke situatie.

Maar door dit gesprek vooruit te plannen, een gesloten front te tonen, en vooral liefde en geruststelling te bieden aan de kinderen, zal het een gemakkelijker te slikken pil zijn. Dit is nog maar het begin. Het zal voor hen echter de basis leggen om te begrijpen dat liefde noch gezin voorbij is; ze gaan alleen maar veranderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bolaños, I. (2015). Custodia compartida y coparentalidad: una visión relacional. Psicopatología Clínica Legal y Forense15(1), 57-72.
  • Cantón, J, Cortés, M. R., & Justicia, M. D. (2002). Las consecuencias del divorcio en los hijos. Psicopatología Clínica Legal y Forense2(3), 47-66.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.