5 trucs om een natte mobiele telefoon te redden

Als een mobiele telefoon nat wordt, dan denk je misschien dat er geen mogelijkheid is om hem te redden. Er zijn echter enkele dingen die je kunt doen om de situatie te herstellen. Ontdek in dit artikel 5 trucs!
5 trucs om een natte mobiele telefoon te redden

Laatste update: 23 augustus, 2022

Veel mensen zijn bang dat hun mobiele telefoon met water in contact komt en onbruikbaar wordt. Er zijn veel manieren waarop dit kan gebeuren: je apparaat kan in een zwembad vallen, je kunt het blootstellen aan stortregen of het in het toilet laten vallen. Er zijn echter een paar dingen die een natte mobiele telefoon kunnen redden.

Snel handelen is essentieel als je een kans wilt hebben om het te herstellen, aangezien onmiddellijk reageren kan voorkomen dat water in de meest kwetsbare gebieden sijpelt. Hieronder staan de trucs die je misschien kunnen helpen om je natte mobiele telefoon te redden.

Stappen om je natte mobiele telefoon te redden

1. Zet de telefoon uit

Als de telefoon is ingeschakeld wanneer deze nat wordt, dan moet je deze eerst onmiddellijk uitschakelen. Snel proberen om te kijken of het toestel nog steeds goed werkt, is in deze gevallen de meest dodelijke vijand.

Het water kan namelijk kortsluiting veroorzaken (Spaanse link) en het kan je telefoon beschadigen. Je moet bovendien de batterij, simkaart en SD-kaarten verwijderen. Zo voorkom je dat er water in deze onderdelen komt.

2. Droog de mobiele telefoon goed af

Iemand maakt een bril schoon

Nadat je de telefoon hebt uitgeschakeld, droog je het hele apparaat met een zachte doek af. Het is belangrijk om te onthouden dat je een handdoek of doek kiest die geen krassen op de materialen maakt of katoenresten achterlaat.

Je moet zowel de buitenkant als de binnenkant drogen. Het idee is om al het vocht uit alle kleine holtes te krijgen. Op dezelfde manier moeten alle sleuven open blijven en vrij zijn om te drogen.

Ten slotte moet je de telefoon, batterij en simkaart op absorberende handdoeken laten liggen om eventuele resterende vloeistof te verwijderen.

3. Leg de natte mobiele telefoon in een kom rijst

De rijsttechniek is een van de bekendste, en het is geen mythe. Dit voedingsmiddel is goed in het opnemen van water. Toch moet je weten dat deze truc in een aantal gevallen een natte mobiele telefoon zal redden en in andere gevallen niet. Het hangt ervan af hoe ver de schade is.

Om deze oplossing te proberen, plaats je de telefoon in een bak met een grote hoeveelheid rijst. Het is belangrijk om alle omhulsels en accessoires te verwijderen die ventilatie en het drogen voorkomen.

De aanbevolen tijd om de telefoon in de rijst te laten liggen is tussen de 24 en 48 uur. Het is ook essentieel om de positie van het apparaat te veranderen, zodat de rijst het vocht uit alle gebieden kan opnemen.

4. Gebruik zakjes silicagel

Silicagel is een absorberend pakket dat al lang door kleding-, schoenen- en bagagebedrijven wordt gebruikt om hun producten vrij van alle sporen van vocht te houden. Je vindt er daarom vaak een zakje van in nieuwe kledingstukken.

Deze kunnen een geweldig alternatief zijn om beschadigde mobiele telefoons te redden, omdat ze zijn ontworpen om de omgeving te drogen en ze absorberen aanzienlijke hoeveelheden vocht, zelfs meer dan rijst.

Om ze te gebruiken, hoef je alleen maar de telefoon in een bak te doen en deze met verschillende zakjes silica te bedekken. De aanbevolen tijd is ook maximaal 1 tot 2 dagen.

5. Gebruik kattenbakvulling

Kattenbakvulling is een andere geweldige vloeistofabsorbeerder. Als zodanig kan het een redder in nood zijn voor het repareren van natte mobiele telefoons.

Zelfs bedrijven die gespecialiseerd zijn in mobiele telefoons gebruiken deze techniek nu. Laat het apparaat gewoon in een zak met een goede hoeveelheid kattenbakvulling zitten en wacht tot het werkt.

Wat moet je vermijden als je een natte mobiele telefoon probeert te redden?

Net zoals er verschillende trucs zijn om te proberen om een natte mobiele telefoon te redden, zijn er ook handelingen die de situatie erger maken. Hier zijn 3 dingen om te vermijden.

1. Schud niet met de telefoon

Een van de meest voorkomende fouten is om de telefoon krachtig of in meerdere richtingen te schudden. Dit alles bereikt alleen maar dat het water zich door het apparaat verplaatst en het in delen terechtkomt die eerst niet nat waren.

Op dezelfde manier is blazen op de telefoon ook niet aan te raden, want in plaats van het apparaat te drogen, blijft dit de vloeistof door het apparaat verspreiden. Als je dit met adem doet, breng je zelfs meer vocht in je telefoon.

2. Gebruik geen warmte

Handdroger in een openbare ruimte

Haardrogers zijn geen vriend van natte mobiele telefoons, omdat de temperatuur een aantal verbindingen kan oververhitten en onherstelbare schade kan veroorzaken. Op dezelfde manier is het geen goed idee om de telefoon in de buurt van andere apparaten te laten die constant of veel warmte afgeven.

3. Zet de telefoon niet aan

Zet de telefoon pas weer aan als al het water volledig is opgedroogd. Het enige dat je zult bereiken als je dit uit wanhoop probeert, is de situatie erger maken.

Blijf rustig om een natte mobiele telefoon te redden

Onzekerheid, wanhoop en gebrek aan geduld nemen de overhand als mobiele telefoons een ongeluk met water krijgen. Ondanks het feit dat onmiddellijke actie essentieel is, zijn er dus handelingen die je moet vermijden. Dingen die bij het proces misschien lijken te helpen, maar de situatie uiteindelijk erger maken.

De hitte van magnetrons, drogers en fornuizen is de vijand als het om het redden van een natte telefoon gaat. Te midden van de chaos zou je misschien denken dat dit het droogproces zal versnellen, maar de waarheid is dat de elektrische componenten oververhit raken. Ook kan het kortsluiting veroorzaken.

Geduld hebben en de droogtijden respecteren zijn daarnaast belangrijke factoren om de trucs met rijst, silicagel en kattenbakkorrels meer kans van slagen te geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Editorial de electrónica y servicio. Electrónica y servicio: servicio a teléfonos celulares en hardware y software [Internet]. México: México Digital Comunicación S.A; 2014. [citado 25 de mayo de 2021]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.