Tips voor zachte en geurloze handdoeken

Hiervoor heb je enkel twee ingrediënten nodig: azijn en baking soda of zuiveringszout. Azijn verwijdert de bacteriën en verzacht de stof van de handdoeken, terwijl zuiveringszout desinfecteert en nare geurtjes verwijdert.

Het is je waarschijnlijk ook al overkomen dat je naar een net gewassen handdoek grijpt en dat die toch een vieze geur verspreidt. Of je droogt je af en merkt dat de handdoek nauwelijks enig vocht opneemt. Ook als je nieuwe handdoeken koopt, lijken deze niet altijd goed te absorberen. Hebben we niet allemaal graag zachte en geurloze handdoeken?

Hoe kan je ervoor zorgen dat je handdoeken altijd fris zijn en ruiken? Er bestaan vast trucjes die ervoor zorgen dat we altijd heerlijk zachte handdoeken in de kast hebben, die fijn aanvoelen en meteen al het water absorberen. Dit artikel beschrijft enkele tips die korte metten maken met vies ruikende handdoeken en je garanderen dat je vanaf nu meer zal genieten van je bad of douche.

De natuurlijke oplossing voor zachtere, geurloze en beter absorberende  handdoeken

Het gebeurt regelmatig dat als we thuiskomen met pas aangekochte handdoeken en we merken dat die ruw en helemaal niet zacht aanvoelen. Dit wordt veroorzaakt door de verf die gebruikt wordt om de handdoek zijn mooie kleur te geven. Veel mensen wassen het textiel eerst in de wasmachine met heet water alvorens de handdoeken in de keuken of badkamer te gebruiken.

Na verloop van tijd kunnen de handdoeken echter opnieuw ruw gaan aanvoelen of onaangename geurtjes verspreiden. Het materiaal van de handdoeken speelt hierbij geen enkele rol. Ook handdoeken gemaakt uit katoen van de beste kwaliteit zullen na verloop van tijd niet meer zo fris ruiken en vocht vasthouden, waardoor ze minder gaan absorberen. Het risico ontstaat dat bacteriën zich makkelijker vasthechten aan het vochtige textiel. Hoe kan je dit voorkomen door enkele eenvoudige, natuurlijke tips toe te passen ?

Wat heb je nodig ?

 • 1 kopje witte azijn (250 ml) of gedistilleerde azijn
 • Een halve kop zuiveringszout of baking soda (125 mg)
 • Heet water

Hoe gaan we te werk om zachte en geurloze handdoeken te krijgen ?

Zuiveringszout

 • Gebruik de wasmachine: Net gekochte handdoeken of handdoeken die vochtig aanvoelen en niet meer zo fris ruiken, kan je in de wasmachine behandelen. Kies een programma met heet water en voeg het kopje witte azijn, vooraf opgelost in water, toe aan de handdoeken in de trommel. Laat de wasmachine de volledige cyclus doorlopen. Heel eenvoudig!
 • Laat nadien het wasprogramma met heet water opnieuw lopen, maar samen met het zuiveringszout. Belangrijk is de twee ingrediënten niet te vermengen. Hang de handdoeken te drogen na deze wasbeurt en merk meteen het verschil als je de handdoeken opnieuw gaat gebruiken.

Hoe komt het dat deze eenvoudige tips je handdoeken zachter maken en fris doen ruiken?

Azijn

Wetenschap kan deze eenvoudige, natuurlijke tips verklaren. Alsmaar meer nemen we de gewoonte aan de commerciële praatjes en reclames voor waar aan te nemen en geloven we dat de aangeprezen wasproducten en wasverzachters een optimaal resultaat zullen geven. Het tegenovergestelde is echter waar. Te veel toegevoegde geur- en kleurstoffen en chemicaliën beschadigen het textiel van de handdoek, waardoor die sneller slijtage vertoont en minder goed vocht gaat opnemen.

 • Witte azijn bevat azijnzuur, dat fantastische resultaten geeft door bacteriën en vocht uit de handdoeken te verwijderen. De muffe geur verdwijnt en het textiel voelt opnieuw zacht en aangenaam aan.
 • Natriumbicarbonaat: Zoals je al vaak kon lezen, is natriumbicarbonaat of zuiveringszout een ideaal product dat gebruikt kan worden voor vrijwel de meeste reinigingsklusjes in en rondom het huis. Het desinfecteert, verwijdert vuilresten en vet en zorgt voor het neutraliseren van vieze geuren. De basische eigenschap van baking soda is veel hoger dan die van de meeste wasmiddelen, waardoor dit eenvoudige, witte poeder ook veel beter reinigt en ontgeurt.

Extra tips om je handdoeken droog en lekker geurend te houden

Frisse Handdoeken

De meeste tips voor zachte en frisse handdoeken heb je waarschijnlijk reeds hier en daar gelezen. We zetten alles nog eens op een rijtje, zodat je textiel altijd op een perfecte wijze kan verzorgen. Bedenk dat handdoeken die vocht blijven vasthouden een broeihaard zijn van bacteriën, die mogelijk allergieën of andere nare kwaaltjes veroorzaken. Met deze eenvoudige weetjes kunnen we beter voorkomen dan genezen, niet?

Wist je dat…

 • Bacteriën gek zijn op vocht? Hang na elke douche of bad de handdoeken goed te drogen en zorg ervoor dat je ze niet vochtig opbergt in de kast. Een handdoek hoeft niet elke keer een wasbeurt, maar het is wel belangrijk dat je ze telkens de kans geeft volledig droog te worden. De handdoeken gaan minder snel vies ruiken en bacteriën krijgen geen kans zich vast te hechten aan het textiel.
 • Als je handdoeken wast, je beter niet te veel zeep of wasmiddelen gebruikt? Het textiel zal een teveel aan wasmiddel opstapelen, waardoor de vezels ruwer worden en de handdoek niet meer in staat zal zijn water te absorberen. Lees zorgvuldig de aanwijzingen over de aanbevolen hoeveelheden wasproduct en gebruik niet meer dan nodig is.
 • In de grootwarenhuizen zien we een overaanbod van wasverzachters. De waarheid is echter dat niets gaat boven het gebruik van witte of niet-gedistilleerde azijn. Het is een volledig natuurlijk product, dat zorgt voor heerlijk aanvoelende handdoeken zonder alle negatieve bijwerkingen van kunstmatige wasverzachters. Je merkt dat de handdoeken minder snel slijtage vertonen, ze voelen lekker zacht aan en absorberen water zoals ze horen te doen. Onthoud vooral dat het belangrijk is zorg te dragen voor textiel en kledij die gebruikt wordt voor baby’s en kinderen. Kies ervoor geen chemische producten te gebruiken zoals wasmiddelen en wasverzachters, maar behandel al jouw waardevolle spulletjes en die van de kinderen met volledig natuurlijke producten.
 • Zuiveringszout, azijn en citroensap zijn jouw beste bondgenoten om je leefomgeving netjes en hygiënisch te houden en bovendien ben je minder belastend voor het milieu!