10 tips om je pensionering op een positieve manier tegemoet te treden

Om pensionering op een positieve manier te ervaren, is het belangrijk deze fase opnieuw te definiëren en aan je vooroordelen te werken. Leer hier enkele tips.
10 tips om je pensionering op een positieve manier tegemoet te treden

Laatste update: 04 augustus, 2022

Veel mensen hebben de neiging pensionering op een negatieve manier te ervaren, omdat ze het associëren met ouderdom, passiviteit en verveling door een gebrek aan projecten. Dit komt vaak voort uit het feit dat we productiviteit reduceren tot het economische aspect ervan. Het is echter mogelijk om pensionering op een positieve manier tegemoet te treden.

Het is de afsluiting van een stadium dat dient om plaats te maken voor een ander en nieuw stadium, waarin plezier en de mogelijkheid om meer vrije tijd te hebben centraal staan. Laten we eens kijken hoe je dit moment in het leven opnieuw kunt definiëren.

Pensionering is een stadium met zijn eigen nuances

Allereerst is het belangrijk onderscheid te maken tussen pensionering en ouder worden (Spaanse link). Misschien wordt het daarom ook door velen als zo’n gevreesde situatie ervaren.

Met pensioen gaan betekent het beëindigen van verplichte arbeidsactiviteit. Dit hangt natuurlijk sterk af van de werkomstandigheden van elke persoon. Wie een eigen bedrijf heeft kan ermee doorgaan of zijn dagelijkse werkdagen verminderen, naast andere mogelijkheden.

Hoewel niet iedereen in dezelfde omstandigheden verkeert, is het waar dat het ouder worden tegenwoordig veel later gebeurt en een heel andere ervaring is dan vroeger. Daarom kan pensionering de poort zijn naar het toestaan van vrije tijd van kwaliteit.

Het is ook belangrijk te bedenken dat pensionering een nieuwe fase is, en dat het aanvaarden ervan zijn ups en downs zal hebben. Dat wil zeggen, er zullen ideale momenten zijn waarin we blij zijn met onze vrije tijd; terwijl we ons op andere momenten verveeld of al moe kunnen voelen.

In het algemeen worden bij pensionering de volgende stadia ervaren:

  • Betovering
  • Wat nu?
  • Reorganisatie en heroriëntatie
  • Stabiliteit

Het herkennen van de emoties en uitdagingen die aan elk van deze fasen inherent zijn, zal ons in staat stellen ons aan te passen en ze met meer succes tegemoet te treden, te voorkomen dat we in absolute ontgoocheling blijven hangen en zo een stabielere zingeving en een positief pensioen te vinden.

We denken dat je dit artikel misschien ook graag zult lezen:
4 redenen waarom je nooit moet stoppen met dansen

De beste tips om je pensionering positief tegemoet te treden

Dansende oudere vrouw
Genieten overstijgt leeftijdskwesties, dus ouder worden hoeft niet synoniem te zijn met het opgeven van de dingen die we leuk vinden.

We vertellen je hieronder enkele sleutels om een positieve pensionering te beleven. Ze zijn misschien niet allemaal direct op je leven van toepassing, maar je kunt zelf kiezen welke je het meest geschikt vindt.

1. Werk aan je gedachten en overtuigingen

Het is eerst nodig om na te denken over wat je denkt dat waar is over deze levensfase, om er een positieve betekenis aan te geven en je vooroordelen weg te nemen. Veel mensen stellen vrije tijd en ontspanning gelijk met luiheid en voelen zich alleen waardevol als ze productief en actief bezig zijn.

In die zin is het van groot belang sommige ideeën te heroverwegen, vooral in deze maatschappij waarin ons voortdurend gezegd wordt te produceren en te consumeren.

2. Zoek een zin voor je dagelijks leven om je pensioen goed tegemoet te treden

Welke activiteit je ook kiest, ze moet interessant zijn en een doel hebben. Zo kun je gemotiveerd blijven.

3. Het is een goede tijd om je ruimte en tijd terug te winnen en jezelf te ontdekken en te leren kennen

Jarenlang heb je misschien bepaalde ideeën of plannen in de ijskast gezet omdat je er geen plaats voor kon vinden in je agenda. Deze levensfase is echter een kick-start om in een ander tempo opnieuw met jezelf in contact te komen. Het is tijd om plaats te maken voor spontaniteit en minder starheid.

4. Zoek plannen die je interesseren

Met pensioen gaan hoeft niet synoniem te zijn met de hele dag thuis blijven en tv kijken. Het is mogelijk op zoek te gaan naar activiteiten die ons plezier geven, motiveren en vermaken.

Tegenwoordig zijn er veel voorstellen: het leren van talen, het leren bespelen van instrumenten, kunst, lichaamsbeweging… Ze stellen ons ook in staat met nieuwe mensen om te gaan; in veel gevallen verkeren die mensen ook in een soortgelijke situatie.

5. Stel realistische en concrete doelen vast om de pensionering positief tegemoet te treden

Samenhangend met het vorige punt gaat het er ook om specifieke en haalbare doelen te stellen op zo’n manier dat we vermijden in overbelasting te vervallen of op te geven.

6. Bereid je voor op je pensioen

Het is belangrijk dat je, met een zekere tijd, kunt beginnen met het plannen van je pensioen. Zo spaar je geld om met meer gemoedsrust te leven en bepaalde uitgaven mogelijk te maken.

7. Genereer en versterk je eigen netwerk

Geniet van activiteiten met je gezin, maak plannen met je kleinkinderen (als je die hebt), en ga uit met je vrienden.

8. Bedenk een aangename routine met een ander tempo

Sportende oudere man
Lichaamsbeweging tijdens je pensionering kan een ontdekking en hereniging met je lichaam zijn.

Een routine ordent ons, maar moet je niet tot slaaf maken. Zoek momenten voor lichamelijke activiteit, momenten van rust, en andere van ontspanning.

9. Bedenk een nieuwe werktoekomst

Met pensioen gaan betekent niet dat je je beroepsactiviteit helemaal moet opgeven. Misschien kun je sommige banen blijven doen terwijl je je vrije tijd integreert met je werk.

Op dit punt in je leven heb je misschien andere professionele sterke punten en zelfs andere interesses die je in staat stellen om bepaalde soorten werk wel te aanvaarden en andere niet. Soms zijn er mensen die zich wijden aan hun “mislukte beroepen” – dat wil zeggen aan andere keuzes die ze graag hadden willen ontwikkelen en die ze op een bepaald moment in hun volwassenheid hebben afgedankt.

10. Sluit je aan bij gemeenschapsgroepen of groepen met een sociaal doel

Vaak helpt de mogelijkheid om deel uit te maken van een NGO of gemeenschapsactiviteiten uit te voeren ons ook om onze waarden te herontdekken en ons nuttig te voelen. Vaak krijgen we dit vanuit een andere benadering te doen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Vrouwen zijn meer sedentair na hun pensioen, blijkt uit onderzoek

Elk proces is uniek

Het is heel belangrijk te weten dat niet alle mensen in dezelfde omstandigheden hun pensioen bereiken. Zo zullen er mensen zijn die een betere gezondheid hebben dan anderen of in een betere economische positie verkeren. Er zijn er ook die, zonder het te zoeken, vervroegd met pensioen gaan als gevolg van de sluiting van hun bedrijf.

In die zin moeten we onszelf toestaan om onze emoties te leren beheersen, want het is een kwestie van overgaan van het ene stadium naar het andere. Het voelen, denken en rouwen over onze rol verbindt ons met onze nieuwe situatie en stelt ons in staat deze nieuwe fase te aanvaarden.

Anders lopen we het risico verankerd te blijven in een verleden van nostalgie en berusting. Het is belangrijk ruimten te faciliteren die ons in staat stellen deze verandering van fase onder ogen te zien, zodat we onszelf opnieuw kunnen overdenken en andere rollen kunnen aannemen met alle positieve aspecten die pensionering biedt.

Het is nodig om te leren genieten van wat elke levensfase te bieden heeft in het streven naar een evenwichtiger leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García, A. J. M., & de Los Fayos, E. J. G. (2000). La preparación para la jubilación: Revisión de los factores psicológicos y sociales que inciden en un mejor ajuste emocional al final del desempeño laboral. Anales de Psicología/Annals of Psychology16(1), 87-99.
  • Guevara Estacio, María Emilia (2013). Preparación para la jubilación: diseño de un programa de acompañamiento psicológico. Visión Gerencial, (1),103-122.[fecha de Consulta 9 de Junio de 2022]. ISSN: 1317-8822. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=465545895003
  • Cabeza, Manuel Cuenca. (2009). Más allá del trabajo: el ocio de los jubilados. Revista Mal Estar e Subjetividade9(1), 13-42. Recuperado em 09 de junho de 2022, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1518-61482009000100002&lng=pt&tlng=es.
  • Chiesa, R., & Sarchielli, G. (2008). Prepararse para la jubilación: el papel del apoyo social en la gestión de la ansiedad. Revista de Psicología del Trabajo y de las Organizaciones24(3), 365-388.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.