Tips om je ogen te beschermen tijdens de zomer

Het beschermen van je ogen tijdens de zomer is zeer noodzakelijk. Voor het geval je het nog niet wist, UV-straling heeft een krachtig effect op deze gevoelige weefsels. Als je niet oppast, kan overmatige blootstelling aan de zon tot een ernstige oogaandoening leiden.
Tips om je ogen te beschermen tijdens de zomer

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het beschermen van je ogen tijdens de zomer is uitermate belangrijk omdat ze gevoelig zijn voor agressieve elementen uit de omgeving. De zon is een bron van warmte en licht, maar de ultraviolette straling vormt een gevaar voor de visuele gezondheid.

Volgens specialisten van de American Academy of Ophthalmology (Engelse link) is dit mogelijk de gevaarlijkste tijd van het jaar als het gaat om de gezondheid van je ogen.

Zonder voldoende bescherming kunnen de ogen ernstige problemen krijgen, zoals cataract. Welke preventieve maatregelen moet je nemen om je ogen te beschermen? Lees verder om erachter te komen!

Tips om je ogen te beschermen tijdens de zomer

Vrouw met hoed in de zon

Geloof het of niet maar je ogen beschermen tijdens de zomer is eigenlijk heel eenvoudig. Het gaat erom eenvoudige maatregelen toe te passen en ze om te zetten in routinematige gewoonten.

De eerste tip is om elke keer dat je naar buiten gaat een donkere of halfdonkere zonnebril die goede bescherming biedt te dragen. Het meest geschikte is dat een optometrist de zonnebril aanbeveelt die je zou moeten gebruiken, aangezien ze allemaal verschillende kenmerken hebben.

  • Onder normale omstandigheden kun je bril met een beschermingsniveau categorie 3 dragen (Spaanse link). Dit getal moet op een van de pootjes van de bril staan met een cirkel erom heen.
  • Om voor de hand liggende redenen moet een bril daarnaast een UV400-filter hebben. Hierdoor kunnen je ogen gedurende de zomer van 99 tot 100% worden beschermd (Engelse link).

Aan de andere kant zijn gepolariseerde zonnebrillen (Spaanse link) het meest geschikt voor mensen die veel buiten zijn. Koop ze altijd in een gerenommeerde winkel, bij voorkeur bij een opticien.

We moeten er tot slot ook rekening mee houden dat het de optometrist is die verantwoordelijk is voor het aanbevelen van de juiste zonnebril als je een visuele beperking hebt. Over het algemeen zijn lichtere glazen bijvoorbeeld beter voor bijziende mensen en donkerdere voor mensen met hypermetropie.

Goede gewoonten

Het is nooit goed om direct in de zon te kijken. Dit mag niet worden gedaan, zelfs niet met een donkere bril op. Bovendien is het niet aan te raden om gedurende zeer lange perioden aan de zon te worden blootgesteld. Dat geldt vooral tussen 12.00 tot 17.00 uur, omdat precies op die uren de straling met meer kracht de aarde bereikt.

Als je contactlenzen of een bril draagt , is het dragen van een zonnebril essentieel om je ogen te beschermen tijdens de zomer. Nu worden bepaalde contactlenzen geleverd met een UV-filter, wat geweldig is, maar ook in dit geval heeft het dragen van een goede zonnebril prioriteit.

Probeer bovendien om in de zomer zowel je ogen als je huid goed te verzorgen. Je kunt dit doen door zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om een hoed te dragen of iets anders dat je hoofd bedekt.

Een andere risicofactor voor je ogen die in de zomer een rol speelt zijn airconditioners. In de zomer staan deze aan of op een hogere stand dan in andere periodes van het jaar.

Door de werking van deze apparaten kunnen je ogen aanzienlijk uitdrogen. Het is echter mogelijk om dit probleem te voorkomen door oogdruppels te gebruiken die geen conserveermiddelen bevatten.

Andere tips om je ogen te beschermen tijdens de zomer

Een zonnebril op het strand

In de zomer is het vrij gebruikelijk om naar het zwembad te gaan om af te koelen. Ze bevatten echter meestal grote hoeveelheden chloor. Dit krachtige desinfectiemiddel kan oogirritatie en zelfs allergische reacties veroorzaken.

Bovendien kan er, ondanks het gebruik van chloor, soms een proliferatie van bacteriën in het zwembadwater zijn, zoals Acanthamoeba, wat conjunctivitis kan veroorzaken (Engelse link). Wat kun je bij een bezoek aan het zwembad om je ogen te beschermen?

  • Het beste is om je ogen niet in direct contact met het water te laten komen. Je kunt dit bereiken door een zwembril te dragen.
  • Daarnaast raden we je af om een handdoek te delen terwijl je in het zwembad, op het strand of in de badkamer bent.
  • Vermijd ook zo veel mogelijk om je ogen aan te raken, hoe erg ze ook kunnen kriebelen en irriteren.
  • Breng ten slotte geen make-up aan voordat je naar het zwembad of het strand gaat.

De ogen van baby’s en kinderen filteren ultraviolette stralen minder effectief dan de ogen van volwassenen (Engelse link). Dit is een zeer belangrijk gegeven en mag niet over het hoofd worden gezien. Hoe oncomfortabel het ook voor hen is, ze moeten altijd een zonnebril en een hoed of petje dragen tijdens blootstelling aan de zon.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
De schadelijke effecten van de zon op je huid

Aandoeningen die kunnen worden veroorzaakt door UV-stralen

Ultraviolette stralen kunnen vreselijke gevolgen hebben voor de ogen (Engelse link). Aanvankelijk veroorzaakt deze blootstelling roodheid, irritatie en wazig zien. Als iemand vervolgens nog steeds niet de juiste maatregelen neemt, zullen de gevolgen na verloop van tijd veel erger zijn.

Specialisten associëren sommige soorten cataract met langdurige blootstelling aan de zon. Deze ziekte vermindert geleidelijk het zicht en kan zelfs tot blindheid leiden. Een ander mogelijk effect is de vorming van een pterygium (Engelse link). Dit is een soort vleesgroei die ontstaat op het oppervlak van het hoornvlies.

Door blootstelling aan de zon is er ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van fotokeratitis (Engelse link) of degeneratieve veranderingen van het hoornvlies die ongetwijfeld het gezichtsvermogen aanzienlijk beïnvloeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Duro Mota, E., Campillos Páez, M. T., & Causín Serrano, S. (2003). El sol y los filtros solares. Medifam, 13(3), 39-45.
  • Backes, C., Religi, A., Moccozet, L. et al. Sun exposure to the eyes: predicted UV protection effectiveness of various sunglasses. J Expo Sci Environ Epidemiol 29, 753–764 (2019). https://doi.org/10.1038/s41370-018-0087-0
  • Cadena, C. A. (2011). Determinación de la fotoprotección de lentes de sol fotocromáticos, polarizados y de policarbonato.
  • Schanz, F., Stockhausen, K., & Dor, L. (1909). ¿Cómo proteger nuestros ojos contra la acción de los rayos ultra-violetas? Archivos de Oftalmología Hispano-Americanos, 9(104), 439.
  • Ahmad SS. Water related ocular diseases. Saudi J Ophthalmol. 2018;32(3):227-233. doi:10.1016/j.sjopt.2017.10.009
  • Hark LA, Shiuey E, Yu M, et al. Efficacy and outcomes of a summer-based pediatric vision screening program. J AAPOS. 2018;22(4):309.e1-309.e7. doi:10.1016/j.jaapos.2018.04.006
  • Izadi M, Jonaidi-Jafari N, Pourazizi M, Alemzadeh-Ansari MH, Hoseinpourfard MJ. Photokeratitis induced by ultraviolet radiation in travelers: A major health problem. J Postgrad Med. 2018;64(1):40-46. doi:10.4103/jpgm.JPGM_52_17

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.