Vijftien dingen die je nooit moet delen

Hoewel het misschien kan lijken alsof het helemaal niet zo gevaarlijk is om bepaalde dingen te delen met anderen, is het in werkelijkheid zo dat hier een veel groter risico aan verbonden zit dan je in eerste instantie zou denken.
Vijftien dingen die je nooit moet delen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

We zijn er zo erg aan gewend om gul te zijn naar onze familieleden of vrienden toe, dat we er helemaal geen problemen mee hebben om bepaalde, persoonlijke dingen met hen te delen. Doordat we deze dingen zien als onschadelijk, zien we geen enkele reden waarom we ze niet zouden kunnen delen met iemand die ze op dat moment nodig heeft. Er zijn echter een aantal dingen die je nooit moet delen.

Er zijn bepaalde risico’s waar je rekening mee moet houden. Hoewel het misschien niet met het blote oog zichtbaar is, verzamelen veel van deze dingen allerlei pathogenen die uiteindelijk infecties kunnen overbrengen.

Sommige mensen begrijpen niet helemaal welke dingen ze beter niet kunnen uitlenen en waarom het zo belangrijk is om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Daarom hebben we voor dit artikel een lijstje gemaakt van vijftien veel gebruikte dingen die je nooit moet delen en de redenen waarom niet.

Laat deze informatie niet aan je voorbij gaan!

Vijftien dingen die je nooit moet delen

1. Zeep

Zeep is een van de dingen die je nooit moet delen

Een zeep die gebruikt wordt om het lichaam te wassen, komt meestal onder de micro-organismen te zitten, die infecties en ziektes kunnen veroorzaken. Je weet niet of die andere persoon een schimmel heeft of last heeft van een soort virale infectie of een andere soortgelijke aandoening, en daarom is dit een van die dingen die je nooit moet delen met een ander.

2. Handdoeken

Handdoeken blijven na gebruik vaak vrij vochtig, waardoor ze de perfecte omgeving vormen voor de groei van ziektekiemen en schimmels. Het is dan ook niet alleen belangrijk dat je handdoeken nooit uitleent, maar ook dat je ze minstens om de twee weken goed wast en desinfecteert.

3. Deodorant

Deodorant is een van de dingen die je nooit moet delen

Een deodorantroller zou nooit moeten worden gedeeld, omdat dit soort deodoranten direct in aanraking komen met de oksels en er zodoende allerlei bacteriën op komen te zitten.

Spraydeodoranten of andere deodoranten die niet in aanraking komen met de huid, kunnen zonder probleem worden uitgeleend.

4. Tandenborstel

Sommige stelletjes zijn eraan gewend om elkaars tandenborstels te gebruiken. Het probleem met deze gewoonte is echter dat er zich tussen de haartjes van je tandenborstel miljoenen orale micro-organismen verzamelen. Het is daarom van essentieel belang om je eigen tandenborstel te hebben. Bovendien zou het verstandig zijn om je tandenborstel regelmatig te desinfecteren met azijn of waterstofperoxide.

5. Pincet

Een pincet is een van de dingen die je nooit moet delen

Pincetten worden meestal gebruikt om de wenkbrauwen te epileren en dus om de haartjes er bij de wortels uit te trekken, waardoor deze voorwerpen ziektes kunnen verspreiden. Als je je pincet echter voor en na gebruik desinfecteert, zou er geen probleem moeten zijn.

6. Lippenbalsem

Aan je lippenbalsem blijven kleine deeltjes van dode huidcellen, contaminanten en bacteriën kleven die zich makkelijk kunnen verspreiden. Door dit soort dingen vervolgens te delen met anderen, verhoog je het risico om koortslip op te lopen.

7. Scheermesjes

Scheermesjes zijn een van de dingen die je nooit moet delen

Scheermesjes zijn geweldig om ongewenste haartjes en dode huidcellen te verwijderen, waar we op sommige delen van ons lichaam last van hebben. Toch is het belangrijk om je scheermesje met niemand te delen, aangezien er zich schimmels en bacteriën op kunnen verzamelen die gemakkelijk huidinfecties kunnen veroorzaken.

Bovendien kun je, wanneer je jezelf tijdens het scheren snijdt, ook bloedpathogenen verspreiden. Scheermesjes zijn dus zeker een van de dingen die je nooit moet delen.

8. Oordopjes

Deze kleine voorwerpen komen meestal onder de micro-organismen te zitten die zich verzamelen in oorsmeer. Stafylokokken en streptokokken zijn bacteriën die over het algemeen in dit soort gebieden leven. Door je oordopjes te delen met iemand anders, kun je dus verschillende soorten infecties en ontstekingen oplopen.

9. Schoenen

Schoenen zijn een van de dingen die je nooit moet delen

Schoenen, met name schoenen die niet goed ademen, zijn doorgaans bronnen van schimmels en bacteriën die huid- en nagelinfecties veroorzaken. Het gegeven dat een hoop mensen eraan gewend zijn om hun schoenen te delen met anderen, verhoogt het risico op dit soort ziektes aanzienlijk.

10. Puimstenen

Puimstenen worden doorgaans gebruikt om eelt onder de voeten te verwijderen, waardoor ze een goede leefomgeving vormen voor de groei van bacteriën die zich voeden met dode huidcellen. Wanneer je je puimsteen deelt met iemand anders, verhoog je het risico op wratten en voetschimmels.

11. Nagelschaartjes

Nagelschaartjes zijn een van de dingen die je nooit moet delen

Hoewel je dit met het blote oog misschien niet kan zien, zitten je vingers en nagels onder de bacteriën, schimmels en virussen die uiteindelijk tot infecties kunnen leiden. Door vervolgens dingen als je nagelschaartje te delen met anderen, kunnen bepaalde schimmelinfecties en wratten zich veel makkelijker verspreiden.

12. Badspons

Dit ontspannende en handige voorwerp is eigenlijk het grootste gedeelte van de tijd vochtig. En dit betekent dat het de perfecte leefomgeving vormt voor de groei van schimmels en bacteriën. Om het risico op infecties te vermijden, is het dus beter om alleen je eigen spons te gebruiken.

13. Oorbellen

Oorbellen zijn een van de dingen die je nooit moet delen

Oorbellen kunnen bloedpathogenen en infecties verspreiden. Als je je oorbellen voor gebruik echter goed desinfecteert, zou er geen risico moeten zijn op infecties.

Misschien ook interessant: Wat zeggen je oren over jou?

14. Badpak

Net als ondergoed, zou ook je badpak of bikini moeten worden gezien als een intiem kledingstuk, dat gemaakt is voor individueel gebruik. De bacteriën en micro-organismen op de huid, alsook de vloeistoffen die het lichaam afscheidt, zijn bacteriedragers die gemakkelijk infecties kunnen verspreiden.

15. Make-up, kwastjes en oogpotlood

Make-up is een van de dingen die je niet moet delen

Vrijwel geen enkel cosmetisch product, noch de voorwerpen die je gebruikt om deze producten aan te brengen, zou ooit met een ander moeten worden gedeeld, omdat cosmetische producten in aanraking worden gebracht met de huid. Door dit soort dingen met anderen te delen, verhoog je je risico op acne, schimmelinfecties en allergische reacties.

Heb jij er over het algemeen geen probleem mee om dit soort dingen te delen met anderen? Dan zul je hier, nu je weet welke risico’s eraan verbonden zitten, waarschijnlijk wel anders over denken en deze dingen in het vervolg uitsluitend bewaren voor persoonlijk gebruik.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.