De huidverzorging van kinderen in de zomer

De huidverzorging is voor kinderen in de zomer om vele redenen belangrijk. Ontdek in dit artikel een aantal van deze redenen!
De huidverzorging van kinderen in de zomer

Laatste update: 28 januari, 2021

Vereist de kinderhuid tijdens de zomer speciale zorg? Of het nu gaat om de Nederlandse zomer of om een vakantie op een zomerse bestemming: de huidverzorging van kinderen is heel belangrijk!

Huiddeskundige Anna Codina (2003) zegt daarover: “De dikte van de opperhuid en de lipidensamenstelling van kinderen en baby’s verschillen niet significant van die van volwassenen. De opperhuid van premature baby’s is echter aanzienlijk dunner en heeft een onderontwikkelde hoornvlieslaag.”

Dit betekent dat de huid van te vroeg geboren baby’s dunner is. Dat is de reden waarom huidverzorging voor deze baby’s uiterst belangrijk is. Het is echter ook belangrijk dat de producten die je gebruikt gezond zijn voor de huid van kinderen.

Huidverzorging voor kinderen in de zomer

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn als het gaat om het aanbrengen van producten op de huid van kinderen. Als het gaat om baby’s en kinderen, dan wijst Codina er ook op dat hun opperhuid als een beschermende barrière fungeert.

Er zijn echter verschillen met betrekking tot de ontwikkeling van zowel de opperhuid als de lederhuid, omdat deze bij de geboorte niet volledig is. De huid begint een proces van rijping en postnatale aanpassing. Geleidelijk aan begint het steeds meer op een volwassen huid te lijken.

Zo stelt Anna Codina het volgende: “Het is essentieel om speciale aandacht te besteden aan het aanbrengen van middelen op de huid van kinderen, omdat er een groter verschil is tussen het lichaamsoppervlak per kilo lichaamsgewicht bij kinderen dan bij volwassenen, wat betekent dat er een verhoogd risico is op percutane absorptie.”

Het is daarom belangrijk om milde producten te gebruiken die voor kinderen zijn gemaakt en deze voorzichtig aan te brengen. Lees voor het gebruik dus altijd goed de aanwijzingen op de verpakking.

Aan de zon gerelateerde zorgen en zomerse huidverzorging

Er moeten al vóór het zonnebaden voorzorgsmaatregelen worden genomen. Het is cruciaal om kinderen eerst met de juiste kleding tegen zonlicht te beschermen met:

  • kleding, onder andere petten en T-shirts.
  • beschermende crèmes zoals zonnebrandcrème.

Het is essentieel om te onthouden dat we tijdens de kinderjaren en de adolescentie meer dan de helft van de ultraviolette straling opvangen die we in ons hele leven zullen krijgen. Deze straling kan uiteindelijk huidkanker veroorzaken.

Het is onze bedoeling niet om je bang te maken, maar om je aan te sporen stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat genieten van een lekkere duik in het zwembad of een wandeling op het strand de gezondheid van de huid niet schaadt. Dit is de reden waarom het aanbrengen van zonnebrandcrème bij je kinderen vóór het zonnebaden uiterst belangrijk is.

Nieuwe ontwikkelingen

Moeder smeert haar zoontje in

Inzicht in de rol van cutane microbiota en de relatie met huidziekten kan de sleutel tot betere behandelingen zijn. Het Biocodex Microbiota Institute zegt daarover: “De huid is samengesteld uit en bedekt met honderden soorten levende micro-organismen. Deze vormen samen de huidmicrobiota. Een verstoring van dit evenwicht kan tot huidziekte leiden.”

Dit instituut vermeldde ook dat cutane microbiota meerdere functies heeft waaronder:

  • een verdedigende rol.
  • fungeert als een cutane barrière.
  • fungeert als een regulator voor het immuunsysteem.

De cutane microbiota evolueert dus geleidelijk en varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van verschillende factoren.

Een onbalans van de cutane microbiota is mogelijk met dermatologische ziekten verbonden zoals acne, psoriasis en atopische dermatitis. Meer inzicht in de betrokkenheid van de cutane microbiota bij de mechanismen die bepaalde huidziekten veroorzaken kan tot een betere behandeling leiden.

Gebruik in de zomer de juiste huidverzorging

  • De kinderhuid vereist speciale zorg, vooral tijdens de zomer.
  • Hoewel premature baby’s gevoeliger zijn, hebben alle kinderen extra zorg nodig terwijl hun huid zich geleidelijk ontwikkelt.
  • Bescherming tegen de zon is essentieel, hoewel de huid tijdens de kindertijd en de adolescentie geleidelijk sterker wordt.
  • Het is belangrijk om alert te zijn op de resultaten van nieuwe studies over de microbiota van de huid die meer licht op dit probleem kunnen werpen.
  • Tot slot is preventie het allerbelangrijkste bij de huidverzorging van kinderen in de zomer!

Wist jij al hoe belangrijk de huidverzorging van kinderen in de zomer is? Zorg ervoor dat je kind een goede huidverzorgingsroutine volgt. Op deze manier houd je ze beschermd terwijl ze van deze prachtige tijd van het jaar of de vakantie genieten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.