De beste tips om je haar tegen de zon te beschermen

Een goede hydratatie van de haarzakjes is essentieel om beschadiging van het haar te voorkomen als gevolg van blootstelling aan de zon.
De beste tips om je haar tegen de zon te beschermen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 09 juli, 2019

Iedereen wil graag glanzend en gezond haar. Dat is een goede reden om het hele jaar door het haar te verzorgen. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je jouw haar tegen de zon kan beschermen en voorkomen dat het beschadigd raakt.

Je kan voorzorgsmaatregelen nemen als je blootgesteld wordt aan de zon. Dit is een heel gezonde aanpak zolang je maar de nodige stappen volgt om het negatieve effect van vrije radicalen te bestrijden.

Naarmate je haar verbrandt door de zon, wordt het futloos en verliest het zijn kleur en glans. Als je dus wilt dat jouw haar er gezond uitziet, dan wordt het aanbevolen om deze tips op te volgen.

De risico’s wanneer je jouw haar niet beschermt tegen de zon

Jouw haar geeft je gezicht een mooie uitstraling. Het weerspiegelt ook jouw persoonlijkheid. Dat is de reden waarom het belangrijk is dat je het zo veel mogelijk beschermt, vooral tegen het negatieve effect van buitensporige blootstelling aan de zon.

Mensen die hiermee geen rekening houden, klagen vaak dat hun haar te droog is en dat ze gespleten haarpunten hebben. Je kan echte futloos haar voorkomen zonder het te moeten knippen of zonder dure behandelingen in een kapsalon.

Remedies en tips voor het perfecte haar

1. Bescherm je haar tegen de zon met een olie van mandarijn en jojoba

Bescherm je haar tegen de zon met een olie van mandarijn en jojoba

De beste manier om je haar tegen de zon te beschermen is door eerst en vooral te voorkomen dat het beschadigd raakt. Daarom kan je thuis met twee natuurlijke ingrediënten jouw eigen beschermend product voor de haarzakjes maken.

Jojoba-olie voedt het haar. Deze olie heeft een textuur die lijkt op die van talg. Het haar zal dus niet te vettig worden. Mandarijn verspreidt bovendien niet alleen een heerlijke geur. Het voegt ook glans toe en blaast de haarvezels nieuw leven in.

Ingrediënten

Richtlijnen en toepassingen

  • Meng beide ingrediënten.
  • Daarna kan je het in een verstuiver gieten. Wil je dit doen, dan bevelen we aan om ook 1/2 kop water (100 ml) toe te voegen. Op die manier kan je het product beter verspreiden door het haar.
  • Je kan het ook in een potje bewaren. Giet het dan een beetje op je handpalmen en verspreid het door je haar. Doe dit alsof je het haar met je vingers kamt.

2. Draag een hoed en bescherm je haar tegen de zon

De meest praktische en gemakkelijkste manier om je haar tegen de zon te beschermen is door een hoed of een sjaal te dragen. Tegenwoordig zijn er oneindig veel mogelijkheden die jou een unieke stijl kunnen geven.

Nog een ander alternatief is onder een parasol blijven zoveel als je kan. Zonnestralen kunnen dan nog steeds je haar aantasten. Ze zullen het echter in veel minder mate doen. Je moet ook rekening houden met het moment van de dag. ‘s Middags zal de straling van de zon veel intenser zijn.

3. Wees voorzichtig met water

Je moet ook niet alleen rekening houden met de zon. Denk er ook aan dat het water van zwembaden en van de zee de gezondheid van je haar kan aantasten. In de meeste gevallen is dit het geval wanneer je op een zonnige dag in het water bent. Om die reden wordt het aanbevolen te vermijden dat je haar te vaak nat wordt.

Je kan het beste je haar met  leidingwater uitspoelen zodra je ophoudt met zwemmen. Zo zal je het teveel aan zout, chloor of elke andere stof verwijderen. Je voorkomt ook dat de beschadiging van je haar erger wordt.

4. Een zelfgemaakt masker vóór je het haar wast

Wanneer je weer thuis bent, is het een goed moment om een eenvoudig masker te gebruiken dat je zelf maakt. Breng het aan vóór je het haar zoals gewoonlijk wast. Je haar zal de voedingsstoffen veel beter opnemen dan wanneer het droog is.

Ingrediënten

  • 1 eigeel
  • 2 eetlepels olijfolie (30 ml)
  • 1 eetlepel citroensap (15 ml)

Lees ook dit interessant artikel:
Zo kan je eieren gebruiken voor haarverzorging

Richtlijnen en toepassingen

Een natuurlijke vochtinbrengende shampoo

5. Een natuurlijke vochtinbrengende shampoo

Om te voorkomen dat blootstelling aan de zon uitdroging van de haarzakjes veroorzaakt, moet je tenslotte ook checken welk soort shampoo je gebruikt. Ideaal zou zijn om een natuurlijke shampoo te kiezen, gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Voorbeelden zijn aloëvera, kokosnoot of kokosolie, plantenextracten en essences.

De bestanddelen die het haar uitdrogen, zijn sulfaten en alcohol. Vaak zijn dit de voornaamste ingrediënten van shampoo. Lees dus het etiket van een shampoo. Dit zal je helpen om een betere keuze te maken. Wanneer het buiten zonnig is, moet je ook een shampoo gebruiken die het haar beschermt tegen uitdroging en tegen beschadiging.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hegel, P., Mabe, G., Brignole, E. A., & Pereda, S. (2013). Phase equilibrium engineering of jojoba oil extraction with mixed-CO 2 + propane solvent. Journal of Supercritical Fluids. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2012.12.001

  • Wester, V. L., van der Wulp, N. R. P., Koper, J. W., de Rijke, Y. B., & van Rossum, E. F. C. (2016). Hair cortisol and cortisone are decreased by natural sunlight. Psychoneuroendocrinology. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2016.06.016


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.