After sun of moisturizer: welke is het beste

De keuze tussen moisturizer en after sun lotion zal afhangen van de schade die je huid heeft ondergaan nadat je hem hebt blootgesteld aan de zon.
After sun of moisturizer: welke is het beste
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Zomeractiviteiten kunnen heel leuk zijn voor jou en je vrienden, maar de omgeving kan je huid beschadigen. De zon, het zand, zout water en chloor hebben direct invloed op je huid nadat je in de zon hebt gelegen aan het strand of bij een zwembad. Moet je dan after sun of een moisturizer gebruiken?

We weten allemaal dat een zonnebrandcrème het beste is om aan te brengen voordat je naar buiten gaat, en ook tijdens het zonnebaden om je huid te beschermen tegen UV-straling. Wat moet je doen als de dag in de zon ten einde loopt?

Je moet after sun of een andere moisturizer aanbrengen. Lees verder om de kenmerken van deze twee middelen te leren kennen.

After sun en moisturizer: verschillen en overeenkomsten

After sun en moisturizers zijn beide zeer goed voor het hydrateren van de huid. Ze verlichten ook allebei de pijn en voorkomen vroegtijdige veroudering.

Wat zit er in after sun lotion?

Vrouw brengt crème aan op de handen

After sun bevat vochtinbrengende stoffen, ook bekend als bevochtigingsmiddelen. Het bevat ook actieve ingrediënten met verzachtende eigenschappen, zoals aloëvera en calendula. De samenstelling kan munt bevatten, en ook vitamines en antioxidanten.

De samenstelling is wel afhankelijk van de bereiding. Ze bevatten een aantal actieve ingrediënten met specifieke voordelen voor de huid die is blootgesteld aan zonnestraling. We benoemen hieronder de belangrijkste ingrediënten.

Munt

Munt helpt de huid op een natuurlijke manier herstellen en verlicht irritatie. Het is verfrissend, omdat het de lichaamswarmte verminderd en ontsteking van het huidweefsel verminderd.

Aloëvera

Dit is zeker één van de meest populaire planten als het gaat om huidverzorging.

 • Aloëvera is vochtinbrengend en herstelt het celweefsel, terwijl het ook vitamines biedt die de verharde huid voeden.
 • Plaatselijk gebruik werkt ook pijnstillend, dus het werkt ook verzachtend op de aangetaste gebieden door de zon.

Alfa-bisabolol

Deze stof is afkomstig uit kamille. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen zijn er veel maskers en huismiddelen om brandwonden te behandelen die dit bevatten.

D-panthenol

Het is een afgeleide van vitamine B5 (pantotheenzuur). Bovendien bevordert het de vorming van nieuwe weefsels en regenereert het de huid.

Calendula-extract

Dit extract verzacht en geneest. Daarnaast helpt het om te herstellen van schade veroorzaakt door UV-stralen. Het is ook een van de meest gebruikte ingrediënten bij de bereiding van after sun lotion.

Andere veel voorkomende ingrediënten

Bovendien bevat after sun ook nog andere actieve stoffen die het herstel en regeneratie van dode huidcellen bevorderen. Dit zijn onder andere:

 • menthol
 • kamfer
 • salie
 • allantoïne
 • enoxolone
 • tyrosine

Wat zit er in moisturizers?

Ten eerste kunnen de ingrediënten van een moisturizer variëren. Het hangt af van wat voor soort product je wilt gebruiken om je huid te hydrateren, omdat deze lotion zo vaak mogelijk op je huid moet worden aangebracht.

Er zijn bijvoorbeeld vele soorten en geuren. Een aantal van de meest voorkomende ingrediënten zijn:

 • aloëvera
 • amandelen
 • d-pathenol
 • etherische oliën
 • sheaboter
 • kokosmelk

Voor welke moet ik kiezen?

Goed voor jezelf zorgen tijdens de zomer

Bepaalde moisturizers bevatten dezelfde werkzame bestanddelen als after sun lotion. De geur is meestal mild, en neutraal en het zijn uitstekende bondgenoten als het gaat om het voeden van je huid.

Ze zullen je kalmeren en hydrateren na blootstelling aan de zon tijdens een warme dag. Bovendien kun je het product gedurende een paar seconden in de koelkast plaatsen om het verkoelende gevoel te versterken.

Als je echter lang in de zon hebt gezeten en je huid ernstig is verbrand, raden we je aan om een after sun lotion te gebruiken. Dit product beschikt immers over specifieke stoffen om ontstekingen te verminderen en de verbranding te verlichten. Moisturizers, aan de andere kant, bevatten deze niet.

Vergeet vooral niet dat je goed gehydrateerd moet blijven, zowel inwendig als uitwendig. Drink meer water dan op een normale dag: je zal je beter voelen en de uitputting verlichten die je tijdens een zonnige dag hebt opgelopen.

Na een lange dag buitenshuis, kun je het beste je huid grondig reinigen. Vaak kan een zonnebrandcrème in combinatie met zweet slecht voor je huid zijn. Houd er rekening mee dat je niet onmiddellijk na het zonnebaden moet scrubben, want je huid zal zeer gevoelig zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.