6 geweldige tips om de buikspieren sterker te maken

Je buikspieren beschermen je wervelkolom en rug. Naast dat een strakke buik er goed uitziet, is deze beschermende functie ook een belangrijke reden om je buikspieren sterker te maken.
6 geweldige tips om de buikspieren sterker te maken
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je buikspieren veroorzaken de meeste problemen als het gaat om het verliezen van gewicht en het krijgen van een mooie platte buik.

Dit kan komen doordat de lichamelijke activiteiten niet goed worden uitgevoerd. Maar ook is het mogelijk dat er geen balans is tussen je voeding en je beweging. Veel mensen willen een platte buik met sterke buikspieren. De reden hiervoor is omdat het gezondheid en kracht uitstraalt. 

Naast dat het er goed uit ziet, is dit deel van je lichaam ook fundamenteel voor de balans van je lichaam. Het is daarom erg belangrijk om te sporten en het sterk te houden.

Veel mensen beginnen met een sportroutine die vooral gebaseerd is op het sterker maken van hun buik. Echter weten zij vaak niet waar zij moeten beginnen.

Ook weten zij niet welke activiteiten zij moeten kiezen of hoe deze moeten worden uitgevoerd. Als jij ook bij deze groep hoort, lees dan gauw verder. Vandaag geven we je de 6 manieren die je moet onthouden en toe moet passen wanneer je je buikspieren sterker wilt maken. 

Wat is het voordeel van sit-ups doen?

De belangrijkste functie van sterke buikspieren in het in balans brengen van je lichaam. Dit betekent dat je rug en wervelkolom goed beschermd zijn. 

Als je weinig vet opgeslagen hebt in dit gebied, zal je ook op andere delen van je lichaam minder vet opslaan. Dit zorgt ervoor dat je er gezond en atletisch uitziet.

In eeuwenoude culturen werden mensen die sterke buikspieren hadden gezien als degenen met de grootste overlevingskans. Ook werden deze mensen gezien als genetisch geschikt voor de voortplanting.

Voor dat je begint met een sportroutine, is het belangrijk om te weten hoe je buikspieren zijn opgebouwd.

  • Musculus rectus abdominis: dit is de spier die je een ‘six pack’ geeft.
  • Binnenste buikspieren: deze bevinden zich onder de rectus abdominis en de buitenste buikspieren.
  • Buitenste buikspieren: deze bevinden zich aan de zijkant van de rectus abdominis. Ze zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van sterke en aantrekkelijke heupen.
  • Dwarse buikspier: de diepste spier bevindt zich in het midden van je lichaam. Het is verantwoordelijk voor het ondersteunen van alle andere spieren. Dit is natuurlijk een van de moeilijkste spieren om te trainen.
Buikspieren

Aandachtspunten om de buikspieren te trainen

We weten allemaal dat voor sterke buikspieren een sleutelrol is weggelegd voor oefeningen samen met een gebalanceerd dieet. 

  • Eet fruit en groente die je voedingsstoffen en vezels leveren.
  • Het is belangrijk om geen zoetigheden te eten, geen alcohol te drinken en om niet overmatig veel te eten. 

1. Wees voorzichtig met je nek

Veel mensen maken deze fout. Je mag nooit je nek naar voren uitsteken. De correcte houding is je handen achter je hoofd, maar nooit in je nek

  • Het wordt aanbevolen om ruimte te laten tussen je borst en kin. Hierdoor garandeer je dat je de beweging laat plaatsvinden in de buikspieren en geen druk uitoefent op de nekspieren.

2. Ellebogen

Let op je ellebogen

Het volgende aandachtspunt is de positie van je armen en ellebogen.

  • We horen vaak dat de ellebogen naar voren moeten gaan, echter dit is een grote fout.
  • Ze horen naar de zijkant te wijzen, open en gespreid. Hiermee voorkom je onnodige druk op je nek en hoofd.

3. Ademhalen

Correct ademhalen is belangrijk voor het trainen van de buikspieren op de juiste manier.

  • Het wordt aanbevolen dat je inademt voor dat je aanspant en uitademt wanneer je je buikspieren aanspant.
  • Op deze manier voorkom je dat je uitgeput raakt. Daarnaast maakt het de oefening effectiever.

4. Rug

Je rug en de positie hiervan is ook een van de fouten die vaak voorkomen wanneer je deze oefening uitvoert.

  • Je rug moet een een licht ronde houding hebben, maar niet gebogen zijn.
  • Door je rug rond te maken help je de spieren om de wervelkolom beter te beschermen.
  • Als je je rug buigt geef je extra spanning op je rug, wat kan leiden tot blessures.
Sit up met losse voeten

5. Rust

Net zoals je andere spieren moet je ook je buikspieren laten rusten na het sporten.

  • Het stretchen van de buikspieren na de training helpt om betere resultaten te behalen. Daarnaast voorkom je blessures of pijn naderhand.

6. Wees voorzichtig

Het is erg belangrijk om de sit-ups voorzichtig en langzaam uit te voeren. 

  • Het beste wat je kunt doen, is jezelf pushen op basis van je ervaring en de fysieke conditie die je hebt.

Nu heb je de essentiële informatie om te kunnen starten met je sportroutine en de buikspieren te krijgen die je altijd al wilde hebben. Vergeet niet dat dit moet samengaan met stretchen, pauzes en andere routines om blessures te voorkomen. 

Onthoud dat het essentieel is om een gezond dieet te volgen om je buikspieren van binnenuit sterker te maken. Sport op een goede manier en hou je lichaam gezond en sterk. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.