Teken verwijderen met natuurlijke middeltjes

Het is belangrijk je huisdieren regelmatig te controleren en te behandelen tegen parasieten. Je zorgt niet enkel voor hun gezondheid en welzijn, maar voorkomt tegelijkertijd dat teken en vlooien jou en je gezin gaan infecteren en ziektes veroorzaken.

Teken zijn kleine kevertjes die tot dezelfde familie behoren als spinnen, mijten en schorpioenen. Ze zijn niet enkel een onaangenaam gezicht, maar kunnen bovendien ook infecties en zijn dragers van verschillende ziektes.

Deze bloedzuigende geleedpotigen, zoals ze ook wel eens genoemd worden, vind je in groene omgevingen, in de pels van dieren en in de manen van boerderijdieren zoals paarden en koeien. Voor hen is dit dé ideale omgeving om te groeien en zich verder te verspreiden.

Niet elke teek is drager van een ziekte, maar bedenk dat als een teek inderdaad geïnfecteerd is de kans op ziekte steeds groter wordt naarmate hij langer aan de huid vastgehecht is. Overdragen van de ziekte kan dan op elk moment gebeuren, omdat de teek in onmiddellijk contact is met de bloedsomloop.

Gebruik je liever geen schadelijke insectenverdelgers voor je geliefde huisdier of jouzelf, lees dan snel verder. Dit artikel somt 6 natuurlijke middelen op die je thuis kan gebruiken om het gevecht met teken met succes aan te gaan.

Hoe kan je de beet van een teek herkennen en symptomen

In de meeste gevallen word je  een tekenbeet niet onmiddellijk gewaar en kan je niet echt te weten komen hoe lang de teek reeds aan de huid vastgehecht zit.

Ongeacht de tijd dat de teek op de huid aanwezig is, het is altijd van allergrootste belang om de beet zorgvuldig te behandelen, omdat er steeds een risico op infectie of op ontstaan van ziektes aanwezig is.

Teek

Bij volwassenen kan je de beten van een teek meestal ontdekken op de onderbenen, maar bedenk dat het bij zeker bij kinderen ook mogelijk is dat de beten voorkomen boven het middel, net onder de haarlijn of op de hoofdhuid.

Ze zijn vaak moeilijk te ontdekken, omdat ze niet echt pijnlijk zijn en geen ongemak veroorzaken. Zodra de teek contact maakt met de bloedsomloop om zich te voeden, dan kan je de symptomen opmerken die je hieronder terugvindt:

 • De huid op de ontstoken plek begint te jeuken.
 • Rondom de beet gaat de huid ook rood zien.
 • Je kan een branderig gevoel ervaren.
 • De plek waar de teek aangehecht is, begint pijn te doen.
 • Er kunnen blaren ontstaan.
 • Soms worden problemen met de ademhaling opgemerkt.
 • Je merkt een verdoofd gevoel in de ledematen op.
 • Je gaat je zwakker voelen en soms is er sprake van braken.
 • De symptomen gaan lijken op een grieperig gevoel met koorts en hoofdpijn.
 • Je krijgt pijn in de gewrichten.

De meest ernstige ziekte waar we beducht voor zijn na een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Het is een ontstekingsziekte die je kan herkennen door rode huiduitslag, hoofdpijn, koorts en rillingen. Indien de ziekte onopgemerkt de kans krijgt zich in het lichaam te nestelen, dan kan die artritis, neurologische aandoeningen en hartproblemen veroorzaken.

Je ziet dus meteen waarom het belangrijk is een tekenbeet zo snel mogelijk te herkennen en zorgvuldig te behandelen en natuurlijk ook meteen van die vervelende teken af te komen.

Rozemarijn en kaneel

Rozemarijn

Deze natuurlijke tekenafweerder bestaat uit twee natuurlijke en eenvoudige ingrediënten die je overal kan verkrijgen en die nauwelijks geld kosten: rozemarijn en kaneel.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • 10 druppels essentiële rozemarijnolie
 • 7 druppels essentiële kaneelolie
 • 3 druppels essentiële cederhoutolie
 • 2 eetlepels amandelolie

Hoe maak je dit natuurlijke middel klaar?

Meng alle ingrediënten in een kom en breng de mix aan op de plaatsen van het lichaam waar je vermoedt dat teken zich kunnen vasthouden. Gebruik deze eenvoudige remedie als je een middagwandeling in het bos plant met het hele gezin of je er aan denkt enkele uurtjes te gaan tuinieren.

Essentiële olie van rose geranium (Pelargonium Roseum)

Ook deze essentiële olie blijkt een prima natuurlijk afweermiddel te zijn dat voorkomt dat teken zich gaan nestelen in de vacht van je geliefde huisdier.

Hoe pas je dit middeltje toe?

Breng een enkel druppeltje van deze olie aan tussen de schouderbladen van je hond en aan de basis van de staart alvorens je naar buiten gaat om een fikse wandeling te maken.

Citrusvruchten

Citrusvruchten

Citrusvruchten zijn een eenvoudige en goedkope manier om snel af te rekenen met teken en ander ongedierte.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • Schillen van sinaasappel
 • Schillen van citroen
 • Water

Hoe maak je dit middel klaar?

Breng het water aan de kook en laat het eventjes doorkoken terwijl je de schillen aan het water toevoegt. De afgekoelde vloeistof door een zeef halen en nadien lichtjes inmasseren in de vacht van je huisdier.

Gebruik deze methode liever niet bij je kat; ze zijn namelijk niet zo gecharmeerd van de geur van citroen en sinaasappel.

Knoflook

Laat je huisdieren knoflook eten en ongedierte zal hen vast en zeker schuwen als de pest.

Hoe ga je hier te werk?

Probeer je hond of kat geen rauwe knoflook te geven, want dit kan schadelijk zijn voor hun gezondheid. Maak een soepje van enkele knoflookteentjes en meng dit ongemerkt door de katten- of hondenvoeding.

Als alternatief voor knoflooktenen kan je ook knoflookpoeder in huis halen en dit vermengen met de dierenvoeding. Gebruik hiervoor 1/8 van een theelepeltje per portie in het etensbakje.

Zuiveringszout

Zuiveringszout

Wist je dat zuiveringszout een heel goed middel is om teken te verwijderen die reeds aan de huid vastgehecht zijn?

Ingrediënten

 • Een halve theelepel zuiveringszout
 • Een halve theelepel zout
 • 100 ml appelazijn
 • 100 ml warm water

Hoe pas je dit natuurlijke middel toe?

Mix alle ingrediënten met het water en giet de vloeistof in een plantenspuit. Spray de mix op de huid of de vacht waar de teek vastgehecht zit. Wees voorzichtig het mengsel niet in de ogen te verstuiven. Je kan de teek van de huid halen met een speciale tekentang die je bij de apotheker kan kopen.