Takotsubo cardiomyopathie: wat is het?
Het gebroken hartsyndroom bestaat, verrassend genoeg, wel degelijk. Het is een ziekte die onlangs beschreven is en waarvan de medische naam takotsubo cardiomyopathie is.
Het is een cardiale pathologie die tijdelijk optreedt. Wat er gebeurt is dat de werking van het hart veranderd wordt, zodat er symptomen optreden die erg lijken op een acuut myocardinfarct, hoewel het niet helemaal hetzelfde is.
Takotsubo cardiomyopathie wordt meestal veroorzaakt door hoge mate van stress . Hoewel het iedereen kan overkomen, komt het meer voor bij vrouwen tussen de leeftijd van 50 en 70 jaar. Het kan bijvoorbeeld gebeuren als een geliefde sterft.
Hoewel de naam dramatisch of poëtisch klinkt, is dit syndroom echt en mensen die eraan lijden hebben min of meer dezelfde sensatie als bij een hartaanval . In dit artikel leggen we dus alles uit wat je moet weten over takotsubo cardiomyopathie en hoe je het van andere hartziekten kunt onderscheiden.
Wat is takotsubo cardiomyopathie?
Het gebroken hartsyndroom ontstaat wanneer iemand een hartverandering ondergaat, gewoonlijk wanneer hij of zij te maken krijgt met een situatie die zeer intense stress teweegbrengt. Een deel van het hart verandert tijdelijk en is niet meer in staat het bloed normaal rond te pompen.
De symptomen die optreden lijken sterk op die van een hartaanval. Bij het gebroken hartsyndroom functioneert de rest van het hart echter normaal. Het deel dat aangetast is, is meestal de linker hartkamer, die een vaatvorm aanneemt.
Een ander verschil met een acuut hartinfarct is dat bij dit syndroom de kransslagaders onaangetast blijven. Dit zijn de slagaders die verantwoordelijk zijn voor de toevoer van zuurstofrijk bloed naar het hart. Meestal heeft deze pathologie een heel laag sterftecijfer.
Het is belangrijk op te merken dat deze aandoening, behalve door een stressvolle situatie, zoals de dood van iemand die je lief is, ook veroorzaakt kan worden door een operatie of als gevolg van een andere onderliggende ziekte.
Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Waarschuwing: roken kan de ogen aantasten
Welke symptomen treden op?
Net als een hartaanval , is plotselinge pijn in de borst typisch voor het gebroken hartsyndroom. Dit maakt mensen meestal heel erg ongerust en doet hen denken dat ze een hartaanval krijgen, wat hun stress of nerveuze toestand nog erger maakt.
Er is meestal ook wat kortademigheid en de persoon kan het bewustzijn verliezen. Soms kan zelfs een hartstilstand optreden.
Het merkwaardige is dat, op het elektrocardiogram, de registratie van de hartgolven erg lijkt op die van het infarct. Dit, gevoegd bij het feit dat de symptomen erg op elkaar lijken, leidt vaak tot verwarring bij de diagnose.
Om ze uit elkaar te kunnen houden, moet naar de specifieke situatie van die persoon gekeken worden. De sleutel ligt meestal op het moment van de episode. Als je onder grote stress hebt gestaan, kan dit helpen aangeven welke het is.
Ook hebben degenen die takotsubo cardiomyopathie doormaken meestal niet de typische risicofactoren voor een hartaanval. Degenen die een hartaanval krijgen hebben vaak hypertensie , cholesterolproblemen, een geschiedenis van roken, enzovoort.
Het gebroken hartsyndroom heeft meestal geen gevolgen. Dit gezegd hebbende, is het heel gewoon dat de episode zich herhaalt. Als zodanig is het belangrijk deze persoon te helpen, zowel lichamelijk als psychisch.
Lees ook dit artikel:
Hypertensie behandelen met deze 5 kruiden
Kan takotsubo cardiomyopathie complicaties hebben?
Zoals we al gezegd hebben, is dit een tijdelijke pathologie. Het laat meestal geen gevolgen na. In feite is het sterftecijfer erg laag. De meeste mensen die ermee te maken hebben herstellen vrij snel.
Maar zoals bij elke ziekte kunnen er complicaties optreden. Bijvoorbeeld, sommige studies zoals die in 2018 gepubliceerd werd in de Revista Española de Cardiología (Spaanse link) dit syndroom in verband met later hartfalen . Het kan er ook toe leiden dat het hart onregelmatig gaat kloppen.
In zeer ernstige gevallen, wanneer er veel schade aan de linker hartkamer is, kan plotselinge dood optreden. Dit gebeurt echter zeer zelden en het is uitzonderlijk.
Tot slot is het belangrijk te weten dat takotsubo cardiomyopathie weliswaar lijkt op een infarct, maar toch een heel andere entiteit is. In elk geval is het essentieel dat je, als je symptomen krijgt, onmiddellijk naar een arts gaat.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Núñez-Gil, I. J., Molina, M., Bernardo, E., Ibañez, B., Ruiz-Mateos, B., García-Rubira, J. C., … Fernández-Ortiz, A. (2012). Síndrome de tako-tsubo e insuficiencia cardiaca: seguimiento a largo plazo. Revista Española de Cardiología, 65(11), 996–1002. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2012.04.016
- Orphanet: Miocardiopatía de Tako Tsubo. (n.d.). Retrieved October 11, 2019, from https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=ES&Expert=66529
- Síndrome de corazón roto: ¿infarto o soponcio? – Fundación Española del Corazón. (n.d.). Retrieved October 11, 2019, from https://fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2679-sindrome-de-corazon-roto-iinfarto-o-soponcio.html
-
Domínguez-Estrada, J. M. (2016). Síndrome de Takotsubo. Medicina Interna de México, 32(4).