Symptomen van een ontstoken alvleesklier

16 februari 2016
Een duidelijk signaal van een ontstoken alvleesklier is een acute pijn na het eten, tijdens het verteren of wanneer je op je rug ligt.

Een ontstoken alvleesklier hebben komt vandaag de dag redelijk vaak voor. Mogelijk vind je het ook interessant om te weten dat het volgens dokters vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen. Daarom willen we je in het artikel van vandaag voldoende informatie geven over pancreatitis, zodat je dit kan onthouden en je gezondheid er van kan profiteren.

Waarom ontstaat een ontstoken alvleesklier?

Alvleesklier

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de alvleesklier een orgaan dat net achter de maag zit. Hij heeft een erg speciale en belangrijke functie, namelijk enzymen en chemicaliën produceren die de spijsvertering bevorderen. Vergeet ook niet dat hij betrokken is bij de synthese van insuline.

Het is zeker weten waar dat er vandaag de dag personen zijn die een redelijk normaal leven kunnen leiden zonder een alvleesklier, maar ze moeten constant behandeld worden om hun productiegebrek van natuurlijke hormonen en enzymen, die de belangrijkste lichaamsfuncties bevorderen, aan te vullen.

Daarom is het beter om dit punt nooit te bereiken. Het is het waard om je alvleesklier elke dag te verzorgen. Maar wat kan voor pancreatitis zorgen?

 • Het hebben van galstenen. Dit is een klassieke veroorzaker van pancreatitis die je altijd zou moeten onthouden.
 • Het hebben van slechte dieetgewoontes en het leiden van een ongezonde levensstijl.
 • Het hebben van een zwak immuunsysteem.
 • Lijden aan metabolische problemen.
 • Het hebben van hoge triglyceridenwaarden.
 • Langdurig gebruik van sommige medicijnen.
 • Een eerdere verwonding van de alvleesklier.
 • Verschillende soorten stoornissen, zoals het syndroom van Reye of de ziekte van Kawasaki (alhoewel dit niet erg veel voorkomend is).

Symptomen van een ontstoken alvleesklier

Pijn waar je op moet letten

Pijn kan plotseling ontstaan of langzaam naar voren komen, maar je zal een punt bereiken waarbij je dagelijkse activiteiten gelimiteerd zullen worden. Andere symptomen kunnen ook samengaan met dit ongemak:

 • Hevige buikpijn die een brandende sensatie heeft en gefocust is op de linkerkant onder de ribben. Dit is het centrale gebied, maar de pijn zal vaak uitstralen door de buik als een hete discus.
 • Pijn is meer acuut na een maaltijd of tijdens de spijsvertering.
 • Pijn kan zelfs de rug en schouders bereiken. Wanneer dit het geval is, dan gaat het vaak gepaard met misselijkheid.
 • De pijn is erger wanneer je op je rug ligt. Waarom? De buik drukt op je ontstoken alvleesklier.

Misselijkheid en overgeven

Dit komt vaak voor na een maaltijd. Dit is het moment waarop je alvleesklier begint met het synthetiseren van de enzymen terwijl je begint met het verteren van je voedsel, maar het wordt geblokkeerd door de ontsteking.

Tijdens de eerste stadia van pancreatitis verwarren personen hun symptomen soms met simpele indigestie. Maar wanneer het ongemak aanhoudt, wordt het tijd om de ‘rode vlag’ te herkennen en contact op te nemen met je dokter.

Hoofdpijn

Dagelijkse hoofdpijnen

Onthoud dat je hele immuunsysteem verzwakt is wanneer je alvleesklier ontstoken is. Negeer de volgende symptomen niet wanneer je ze opmerkt:

 • Hoofdpijnen die mogelijk niet erg sterk zijn, maar wel dagelijks voorkomen. Ze kunnen mogelijk aura’s, een droge mond en duizeligheid veroorzaken.
 • Vermoeidheid komt ook erg vaak voor. De aandoeningen die een ontstoken alvleesklier veroorzaken, beïnvloeden het gehele lichaam. De spijsvertering is moeilijker, je absorbeert niet genoeg vitaminen en voedingsstoffen en het immuunsysteem is verzwakt. Het risico op elke soort infectie of ziekte is erg groot.
Dagelijkse Hoofdpijn

Hoe kan je je alvleesklier het beste verzorgen?

Sappen

Elke dag je gehele lichaam een beetje beter verzorgen kan helpen om pancreatitis en andere problemen met dat orgaan voorkomen. En als je dat doet, dan zorg je ook beter voor je algehele gezondheid en zal je een betere kwaliteit van leven hebben. Dus maak gebruik van de volgende suggesties:

 • Zeg nee tegen tabak. Als je nog steeds tabaksproducten gebruikt, dan wordt het tijd om de grootste stap te nemen voor je algehele welzijn. Je zal er een betere gezondheid in het algemeen door krijgen, terwijl je naast een gezondere alvleesklier een aantal ernstige ziektes voorkomt. Dus zeg vandaag nog gedag tegen die sigaretten!
 • Zeg nee tegen geraffineerde suikers en bloem. Ze zijn de grootste vijanden van de alvleesklier en ook voor het overgrote deel van de rest van je lichaam. Het klopt dat ze je voedsel zoeten en maaltijden lekkerder maken, maar op de lange termijn zorgen ze voor een hoop schade in het lichaam. Ze zijn het gewoon niet waard.
 • Zeg ja tegen iets slimmer eten. Het is nooit een goed idee om in één keer grote hoeveelheden voedsel te consumeren. Verdeel je maaltijden over vijf kleine porties per dag. Probeer om niet te veel rood vlees of verwerkte voedingsmiddelen te eten en onthoud dat groenten zoals kool en broccoli uitstekend zijn voor het voorkomen van een ontsteking van de alvleesklier.
 • Zeg ja tegen bepaalde natuurlijke sappen. Er is niks beters dat je toe kan voegen aan je dagelijkse dieet. Papaja, aloë vera, artisjok, mango, kool, wortelen en zelfs rode bieten zijn perfect voor geweldige sappen, dus waarom probeer je ze niet uit!
 • Zeg ja tegen meer vezels. Voedingsmiddelen rijk aan vezels zijn de perfecte manier om elke dag mee te beginnen.
 • Zeg ja tegen je gewicht in de gaten houden. Obesitas is voor niemand goed, maar het is ook weer niet zo dat je een perfect figuur moet hebben zonder een grammetje vet. Probeer gewoon om een gezond en gebalanceerd gewicht te behouden en voorkom risico’s die geassocieerd worden met obesitas. Het is het waard om deze kleine inspanningen te maken voor je gezondheid.
Bekijk Ook