Symptomen van een ontstoken alvleesklier

Een duidelijk signaal van een ontstoken alvleesklier is een acute pijn na het eten, tijdens het verteren of wanneer je op je rug ligt.
Symptomen van een ontstoken alvleesklier

Laatste update: 26 september, 2018

Een ontstoken alvleesklier (pancreatitis) komt vandaag de dag redelijk vaak voor. Mogelijk vind je het ook interessant om te weten dat het volgens artsen vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Daarom willen we je in het artikel van vandaag voldoende informatie geven over deze aandoening, zodat je dit in de gaten kan houden en je gezondheid ervan kan profiteren.

Hoe ontstaat een ontstoken alvleesklier?

Arts met plastic alvleesklier

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de alvleesklier een orgaan dat net achter de maag zit. Hij heeft een erg speciale en belangrijke functie, namelijk enzymen en chemicaliën produceren die de spijsvertering bevorderen. Vergeet ook niet dat hij betrokken is bij de synthese van insuline.

Het is zeker waar dat er vandaag de dag personen zijn die een redelijk normaal leven kunnen leiden zonder alvleesklier, maar ze moeten constant behandeld worden om hun gebrek van natuurlijke hormonen en enzymen, die de belangrijkste lichaamsfuncties bevorderen, aan te vullen.

Daarom is het beter om dit punt nooit te bereiken. Het is het waard om je alvleesklier elke dag te verzorgen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een ontstoken alvleesklier?

  • De aanwezigheid van galstenen. Dit is een klassieke veroorzaker van een ontstoken alvleesklier die je altijd zou moeten onthouden.
  • Slechte dieetgewoontes en het leiden van een ongezonde levensstijl.
  • Het hebben van een zwak immuunsysteem.
  • Het lijden aan metabolische problemen.
  • Hoge triglyceridenwaarden.
  • Langdurig gebruik van sommige medicijnen.
  • Een eerdere verwonding van de alvleesklier.
  • Verschillende soorten stoornissen, zoals het syndroom van Reye of de ziekte van Kawasaki (alhoewel dit niet erg veel voorkomt).

Symptomen van een ontstoken alvleesklier

Pijn waar je op moet letten

Pijn kan plotseling ontstaan of langzaam naar voren komen, maar je zal een punt bereiken waarbij je dagelijkse activiteiten gelimiteerd zullen worden. Andere symptomen kunnen ook samengaan met dit ongemak, zoals:

  • Hevige buikpijn die een brandende sensatie heeft en gericht is op de linkerkant onder de ribben. Dit is het centrale gebied, maar de pijn zal vaak uitstralen door de buik als een hete schijf.
  • De pijn is meer acuut na een maaltijd of tijdens de spijsvertering.
  • Het kan zelfs de rug en schouders bereiken. Wanneer dit het geval is, dan gaat het vaak gepaard met misselijkheid.
  • De pijn is erger wanneer je op je rug ligt. Waarom? De buik drukt op de ontstoken alvleesklier.

Misselijkheid en overgeven

Vrouw met hand tegen voorhoofd

Dit komt vaak voor na een maaltijd. Dit is het moment waarop je alvleesklier begint met het synthetiseren van de enzymen, terwijl je begint met het verteren van je voedsel, maar het wordt geblokkeerd door de ontsteking.

Tijdens de eerste stadia van een ontstoken alvleesklier verwarren personen hun symptomen soms met simpele indigestie. Maar wanneer het ongemak aanhoudt, wordt het tijd om de ‘rode vlag’ te herkennen en contact op te nemen met je huisarts.

Dagelijks terugkerende hoofdpijnen

Onthoud dat je hele immuunsysteem verzwakt is wanneer je alvleesklier ontstoken is. Negeer de volgende symptomen niet wanneer je ze opmerkt:

  • Hoofdpijnen die mogelijk niet erg sterk zijn, maar wel dagelijks voorkomen. Ze kunnen mogelijk aura’s, een droge mond en duizeligheid veroorzaken.
  • Vermoeidheid komt ook erg vaak voor. De aandoeningen die een ontstoken alvleesklier veroorzaken, beïnvloeden het gehele lichaam. De spijsvertering is moeilijker, je absorbeert niet genoeg vitaminen en voedingsstoffen en het immuunsysteem is verzwakt. Het risico op elke soort infectie of ziekte is erg groot.

Hoe kan je je alvleesklier het beste verzorgen?

Groene sappen in glazen

Je hele lichaam een beetje beter verzorgen kan helpen om pancreatitis en andere alvleesklierproblemen te voorkomen. Als je dat doet, dan zorg je ook beter voor je algehele gezondheid en heb je een betere levenskwaliteit.

Maak dus gebruik van de volgende tips:

  • Stop met roken. Als je nog steeds tabaksproducten gebruikt, dan wordt het tijd om en grote stap te nemen voor je algehele welzijn. Je gezondheid verbetert in het algemeen, terwijl je naast een gezondere alvleesklier een aantal ernstige ziektes voorkomt. Dus stop vandaag nog met roken!
  • Zeg nee tegen geraffineerde suikers en bloem. Ze zijn de grootste vijanden van de alvleesklier en ook voor de rest van je lichaam. Het klopt dat ze je voedsel zoeten en maaltijden lekkerder maken, maar op de lange termijn zorgen ze voor een hoop schade in het lichaam. Ze zijn het gewoon niet waard.
  • Zeg ja tegen slimmer eten. Het is nooit een goed idee om in één keer grote hoeveelheden voedsel te consumeren. Verdeel je maaltijden over vijf kleine porties per dag. Probeer om niet te veel rood vlees of verwerkte voedingsmiddelen te eten en onthoud dat groenten zoals kool en broccoli uitstekend zijn voor het voorkomen van een ontstoken alvleesklier.
  • Zeg ja tegen bepaalde natuurlijke sappen. Er is niks beters dat je toe kan voegen aan je dagelijkse dieet. Papaja, aloëvera, artisjok, mango, kool, wortelen en rode bieten zijn perfect voor geweldige sappen, dus waarom probeer je ze niet!
  • Zeg ja tegen meer vezels. Voedingsmiddelen rijk aan vezels zijn de perfecte manier om elke dag mee te beginnen.
  • Zeg ja tegen letten op je gewicht. Obesitas is voor niemand goed, maar het is ook weer niet zo dat je een perfect figuur moet hebben zonder vet. Probeer gewoon om een gezond gewicht te behouden en voorkom risico’s die geassocieerd worden met obesitas.

Het is het waard om deze kleine inspanningen te doen voor je gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.