Symptomen en behandeling van granuloma annulare
Granuloma annulare is een ontstekingsziekte die op de huid verschijnt. Het wordt gekenmerkt door cirkelvormige, ringvormige oneffenheden, vandaar de naam. Het zijn klonterige, roodachtige laesies die meestal vanzelf verdwijnen.
Granuloma annulare is een zeldzame ziekte. Het kan iedereen treffen, maar komt meestal voor bij jonge mensen rond de leeftijd van 10 jaar. De oorzaak is niet goed bekend, maar volgens statistieken treft het meer vrouwen dan mannen.
Deze aandoening veroorzaakt meestal geen ongemak. Het is echter vrij zichtbaar en daarom een esthetisch probleem. Daarnaast ervaren sommigen veel jeuk en bultjes.
Veel van de aspecten ervan zijn nog onderwerp van onderzoek, maar het lijkt erop dat het te maken kan hebben met sommige infecties en zelfs neoplasmata. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over granuloma annulare om het te identificeren.
Wat is granuloma annulare?
Zoals we al zeiden is het een chronische ontstekingsziekte van de huid. Het bestaat uit de vorming van klonterige, roodachtige ringvormige laesies. Ze verschijnen meestal op de handen en de voeten.
Hoewel we weten dat het meer vrouwen en jongeren treft, is de echte oorzaak nog onbekend. Onderzoek heeft echter aangetoond dat bepaalde factoren het kunnen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld een bijwerking zijn van sommige medicijnen.
Andere mogelijke oorzaken zijn insectenbeten en zelfs een reactie op vaccins. Granuloma annulare is ook in verband gebracht met infecties, zoals hepatitis. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het geen besmettelijke ziekte is.
Hoewel granuloma annulare zonder behandeling meestal binnen twee jaar verdwijnt, is het belangrijk om het goed te bestuderen. Wetenschappers proberen de associatie met andere systemische pathologieën aan te tonen (Spaanse link).
Het lijkt erop dat het verband kan houden met bepaalde aandoeningen van de schildklier en diabetes. Het kan zelfs worden veroorzaakt door bepaalde kankerprocessen. In deze gevallen zijn er meestal meer laesies over het hele lichaam en reageren ze niet goed op behandelingen.
Welke symptomen veroorzaakt het?
Afgezien van de hobbels, veroorzaakt deze aandoening niet noodzakelijk symptomen. De laesies kunnen verschillende kleuren hebben, van blauwachtig tot een roodachtige vleeskleur. Ze zijn allemaal ringvormig en breiden naar buiten uit, met een licht verzonken midden.
De laesies zijn gevoelig voor aanraking, maar veroorzaken geen pijn. Ze kunnen echter een cosmetisch probleem zijn of jeuk veroorzaken. Zeker als er veel bultjes over het lichaam verspreid zijn.
Verder classificeren experts de ziekte in verschillende klassen:
- Ten eerste hebben we gelokaliseerde granuloma annulare, het meest voorkomende type. Het verschijnt meestal op de handen en voeten en de laesies kunnen tot wel 5 cm meten.
- Er bestaat ook gegeneraliseerde granuloma annulare, die zich over het hele lichaam uitstrekt.
- Tot slot is er ook subcutaan granuloma. In dit geval zijn de bultjes klein en stevig en meestal niet roodachtig van kleur.
Ook interessant om te lezen:
Verschillende soorten huiduitslag en de oorzaken
Hoe kun je granuloma annulare behandelen?
Granuloma annulare veroorzaakt zeer karakteristieke laesies, dus het is meestal gemakkelijk te diagnosticeren. Toch vragen dermatologen bij twijfel soms een huidbiopsie om dit te bevestigen. Zoals hierboven vermeld, verdwijnen de bultjes meestal na enige tijd vanzelf.
De ziekte duurt dus maximaal 2 jaar. Daarom hoeft het niet per se te worden behandeld. Granuloma annulare kan echter wel degelijk esthetisch of door jeuk vervelend zijn.
Om deze reden zijn er bepaalde therapeutische opties. In sommige gevallen kunnen corticosteroïdencrèmes worden gebruikt om het verdwijnen van de laesies te versnellen. Deze medicijnen kunnen zelfs worden geïnjecteerd als er geen reactie is op crèmes.
In sommige gevallen gebruiken artsen lichttherapietechnieken om granuloma annulare te behandelen. Tot slot, wanneer de laesies wijdverspreid en gegeneraliseerd zijn, wordt orale medicatie voorgeschreven. Het belangrijkste is echter om naar de dokter te gaan en hem de meest geschikte behandeling te laten kiezen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fundación Piel Sana – Wikiderma Granuloma anular. (n.d.). Retrieved February 12, 2020, from https://fundacionpielsana.es/wikiderma/granuloma-anular
- Granuloma anular – Trastornos de la piel – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved February 12, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-de-la-piel/hipersensibilidad-y-trastornos-cutáneos-inflamatorios/granuloma-anular
- ¿Qué es el granuloma anular? (n.d.). Retrieved February 12, 2020, from https://muysaludable.sanitas.es/salud/que-es-el-granuloma-anular/