Verschillende soorten huiduitslag en de oorzaken

Er zijn veel soorten huiduitslag. Ze kunnen veel verschillende oorzaken hebben, zoals onder andere genetische factoren, infecties, allergieën en omgevingsfactoren. Je zult kunnen begrijpen dat de behandeling grotendeels afhangt van de oorzaak.
Verschillende soorten huiduitslag en de oorzaken

Laatste update: 08 oktober, 2021

Weet jij wat huiduitslag precies is en waardoor het wordt veroorzaakt? Dit probleem wordt ook wel afgekort tot uitslag. Het is ook de term is die artsen gebruiken voor elke soort huidlaesie. Met andere woorden, het verwijst naar een verandering in de epidermis die de huid in elk deel van het lichaam beïnvloedt op het gebied van:

  • kleur
  • uiterlijk
  • vorm
  • textuur

Epidemiologische studies (Spaanse link) geven aan dat de prevalentie van een ziekte die huiduitslag of atopische dermatitis veroorzaakt ongeveer 15-30% van de kinderen in de westerse landen. Dit betekent dat de prevalentie van huidaandoeningen steeds verder toeneemt.

De huid is de eerste barrière die ons tegen vreemde ziekteverwekkers beschermt samen met speeksel, tranen en de slijmvliezen. Je moet dus rekening houden met het feit dat deze barrière beschadigt kan raken. Het artikel van vandaag biedt nuttige informatie over de verschillende soorten huiduitslag en hun oorzaken.

Soorten huiduitslag

Huiduitslag kan dus te wijten zijn aan verschillende ziekten. Dermatitis is hiervan de meest voorkomende soort. De definitie van de term huiduitslag omvat veel aandoeningen. Volgens de Mayo Clinic (Engelse link) zijn dit de meest voorkomende soorten:

  • Atopische dermatitis is een permanente aandoening die roodheid en jeuk van de huid veroorzaakt. Er is geen genezende remedie voor. Behandelingen kunnen echter wel de jeuk en het optreden van nieuwe uitbraken verminderen.
  • Contactdermatitis is huiduitslag die wordt veroorzaakt door direct contact met stoffen die het immuunsysteem van de patiënt niet verdraagt. Het kan zich uiten als een allergie of als huid irritatie. Dit laatste is de meest voorkomende soort.
  • Warmte-uitslag (miliaria) wordt veroorzaakt door de ophoping van zweet in de huidkanalen en is meestal te wijten aan een extreem heet klimaat. Het manifesteert zich als jeukende puistjes.
  • Intertrigo oftewel smetten komt veel voor bij mensen met obesitas. Het komt door de wrijving van de huidplooien tegen elkaar en de ophoping van bacteriën en zweet.
  • Psoriasis is een inflammatoire huidziekte. Het is een auto-immuunziekte die leidt tot schilferende laesies.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de meestvoorkomende soorten huiduitslag. Er zijn er echter nog veel meer zoals ringworm, rosacea en gordelroos, wat veroorzaakt wordt door herpes zoster. Artsen kennen de oorzaken van deze groep aandoeningen in sommige gevallen nog steeds niet.

Belangrijkste oorzaken

Een vrouw die zichzelf krabt

Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine (Engelse link)  worden eenvoudige huiduitslag (met name contactdermatitis) veroorzaakt door het aanraken van dingen die de huid beschadigen zoals:

Andere soorten huiduitslag worden veroorzaakt door een virus, een schimmel of een bacteriële intra-epidermale invasie. Een voorbeeld hiervan is krentenbaard bij kinderen, veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pyogenes.

Uitslag kan ook worden veroorzaakt door micro-organismen zoals ringworm of dermatofyten. Deze vestigen zich als schimmelkolonies op de huid en voeden zich met keratine en veroorzaken schade op huidniveau. Ook zijn veel soorten huiduitslag het gevolg van allergieën.

Richtlijnen voor de verzorging van de verschillende soorten huiduitslag

De behandeling hangt natuurlijk grotendeels af van de oorzaak. De aard van de binnendringende ziekteverwekker bepaalt dus het protocol dat in elk geval moet worden gevolgd. Zelfmedicatie is dus uitgesloten.

  • Ringworm vereist over het algemeen het gebruik van schimmelwerende middelen.
  • De behandeling van gordelroos is meestal het geven van vaccins en antivirale middelen.
  • Voor krentenbaard schrijven artsen vaak antibiotische zalven voor.

Er is helaas nog geen genezende remedie voor chronische ziekten zoals atopische dermatitis en psoriasis. In deze gevallen geeft de American Academy of Asthma and Immunology de volgende adviezen:

  • Probeer niet of zo min mogelijk over de huid te wrijven.
  • Draag bovendien zachte kleding die de huid niet irriteert.
  • Gebruik crèmes, zalven en lotions die zijn voorgeschreven door een dermatoloog om de jeuk te verlichten.
  • Stel de huiduitslag daarnaast zoveel mogelijk bloot aan de lucht.
  • Probeer het gebruik van zeep zo veel mogelijk te vermijden en vervang deze door pH-neutrale gels.

De behandelingen voor huiduitslag variëren afhankelijk van de oorzaak. Er zijn echter enkele algemene producten voor plaatselijke toepassing die zowel jeuk als irritatie kunnen verzachten. Over het algemeen behandelt een zalf met 1% hydrocortison op effectieve wijze de roodheid, zwelling en pijn. Deze geneesmiddelen zijn vaak zonder recept verkrijgbaar.

Wanneer moet je naar een dokter?

Huiduitslag insmeren met zalf

Sommige soorten huiduitslag verdwijnen na enkele dagen vanzelf zonder dat een specifieke behandeling nodig is. Raadpleeg echter direct een arts als er ook andere symptomen optreden zoals:

Zoals we hierboven reeds vermeldden, zijn veel soorten huiduitslag het gevolg van chronische aandoeningen die geen groot probleem vormen, zoals dermatitis. Helaas is de oplossing niet zo eenvoudig in gevallen waarin de trigger een schimmel, viraal of bacterieel is en onmiddellijke behandeling vereist.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Wereld Lupus Dag: de ziekte van de vlinderuitslag

Zaken om te onthouden over huiduitslag

Uitslag kan het gevolg zijn van zowel erfelijke factoren als infecties, omgevingsfactoren, allergieën en vele andere factoren – of een combinatie hiervan. Over het algemeen is het een goed idee om een arts te raadplegen als je vragen of opmerkingen hebt.

Onthoud dat dit een aandoening is met veel onderliggende oorzaken, dus neem nooit zelfmedicatie. Alleen een professional kan je huiduitslag beoordelen en bepalen welke therapeutische opties het meest geschikt zijn voor jouw specifieke geval. Ook kunnen zij je instrueren over andere dingen die je kunt doen om eventuele complicaties te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.