Symptomen en behandeling van een ooglidontsteking

Een ooglidontsteking of blefaritis, is een vrij veelvoorkomende en meestal goedaardige oogaandoening. De klinische verschijnselen zijn jeuk, droogheid van het ooglid en lichte schilfering. Lees verder om er meer over te weten te komen.
Symptomen en behandeling van een ooglidontsteking

Laatste update: 14 juli, 2021

Blefaritis, ook wel ooglidontsteking genoemd, is een ontsteking van de oogleden. Het is een vrij veelvoorkomende aandoening die iedereen kan treffen. De vervelende symptomen zijn schilfering, jeuk en droogheid. Het artikel van vandaag zal enkele interessante feiten over een ooglidontsteking en de symptomen en behandeling beschrijven.

Wat is een ooglidontsteking?

Blefaritis is de ontsteking van de oogleden en treft vooral de rand. Dit gebeurt omdat hier de wimperzakjes zijn en er secretoire klieren tussen zitten. Er zijn verschillende soorten bacteriën van nature in de follikels en in de afscheiding aanwezig die door deze klieren wordt geproduceerd.

Het wordt de perfecte omgeving voor bacteriën om zich overmatig te vermenigvuldigen wanneer de afvoer van de secretie niet goed verloopt en deze zich vervolgens op kunnen hopen.

Het is precies deze ongecontroleerde bacteriële proliferatie die een ontsteking van het ooglid veroorzaakt. Normaal gesproken is blefaritis een mild en veelvoorkomend proces, maar zoals altijd kan het tot complicaties leiden als het onbehandeld wordt gelaten.

Wie wordt erdoor beïnvloed? Wat is de oorzaak?

Een dik oog

Blefaritis of een ooglidontsteking kan iedereen treffen, ongeacht geslacht of leeftijd. Toch is het meestal aan bepaalde factoren of situaties te wijten. Een aantal daarvan zijn onder andere:

 • Overmatig gebruik van contactlenzen.
 • Irriterende stoffen zoals rook, gifstoffen, chemische producten, enz.
 • Blonde mensen, met een lichte of dunne huid en lichte ogen, lijken een grotere neiging tot een ooglidontsteking te hebben.
 • Dit fenomeen komt vaker voor bij mensen met vet haar en een vettige huid en bij mensen met acne of rosacea.
 • Het is aan atopische dermatitis en seizoensgebonden allergieën gerelateerd.

Symptomen van een ooglidontsteking

Een ooglidontsteking kan verschillende symptomen veroorzaken. Deze infectie veroorzaakt namelijk algemene symptomen van oogirritatie. Een aantal daarvan zijn onder andere:

 • Jeukende, droge ogen.
 • Afschilfering van de ooglidrand, waardoor ‘roos’ op de wimpers ontstaat.
 • Waterige ogen, met een branderig gevoel.
 • Het gevoel hebben iets in het oog te hebben of zand in de ogen.
 • Ten slotte kan deze aandoening soms tot verlies van wimpers leiden.

Een ongecontroleerde infectie zal ook in strontjes of gerstekorreltje resulteren, die in feite cysten zijn met pus in een aantal delen van de oogleden en die een behandeling vereisen.

Diagnose en behandeling van een ooglidontsteking

Vrouw wrijft in oog

Blefaritis is meestal een chronisch proces (Spaanse link), wat betekent dat er geen remedie voor is. De symptomen zijn beheersbaar, zodat een patiënt een normaal leven kan leiden. De basispijlers van de behandeling voor een ooglidontsteking zijn:

 • Ten eerste het vermijden van blootstelling aan situaties of stoffen die de infectie kunnen hebben veroorzaakt.
 • Ten tweede, goede ooglidhygiëne.

Het reinigen van de oogleden, een fundamenteel punt, moet bestaan uit dagelijkse wasbeurten met neutrale zeep en wattenstaafjes. Dit is omdat deze de kleine korstjes of schubben helpen verwijderen en de ophoping van afscheiding uit de klieren van het ooglid elimineren.

Deze maatregel is het meest effectief, zowel bij de behandeling van een uitbraak als bij het voorkomen van het optreden van nieuwe blefaritis-crises. De specialist zal in een aantal gevallen besluiten om medicijnen zoals oogdruppels of zalven aan de behandeling toe te voegen. Vooral omdat deze bij de meest agressieve uitbraken kunnen helpen.

Conclusie

Blefaritis is een veelvoorkomende en over het algemeen goedaardige aandoening. Toch moet je een arts raadplegen vanwege de vervelende symptomen en de kans op complicaties. Zij moeten namelijk in staat zijn om de nodige instructies te geven voor de bestrijding van de symptomen en, indien nodig, een meer specifieke behandeling in te voeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Corredor Osorio, R., Nava Castañeda, A., Tovilla Canales, J. L., Tovilla y Pomar, J. L., & Muñoz Salas, S. (2000). Blefaritis por Demodex folliculorum. Rev. Fac. Med. UNAM43(4), 125–9.
 • Yey Fano Machín. (2016). Complicaciones de la Blefaritis. Revista Habanera de Ciencias Médicas15(1), 0–0. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2016000100010
 • Rodríguez Álvarez, M. F., Tavera, M., & Acosta, L. (2015). Bacterias oportunistas involucradas en infecciones oculares. Ciencia y Tecnología Para La Salud Visual y Ocular13(2), 73–84. https://doi.org/10.19052/sv.3641
 • Fernández Araque, A. M., Gómez Castro, J., & Roch, M. (2007). Cuidados de higiene palpebral en pacientes con blefaritis. Metas Enferm10(7), 9–12.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.