Blefaritis: oorzaken, symptomen en behandeling

Blefaritis is een ziekte die bestaat uit een ontsteking van het ooglid. Het is belangrijk om het goed te behandelen om complicaties te voorkomen. Lees verder om meer te weten te komen.
Blefaritis: oorzaken, symptomen en behandeling
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Blefaritis is een ontsteking van de rand van het ooglid. Om deze aandoening te kunnen begrijpen, is het belangrijk om te onthouden dat er verschillende klieren verantwoordelijk zijn voor het afscheiden van stoffen aan de rand van het ooglid.

Een aantal van deze klieren produceert vet. Dit soort klieren worden de klieren van Meibom genoemd, en problemen met deze klieren is de meestvoorkomende oorzaak van blefaritis. Wanneer iets de klieren van Meibom blokkeert, kunnen ze het vocht niet afdrijven zoals zou moeten. Daardoor beginnen er bacteriën op de huid te groeien.

In het algemeen heeft deze aandoening invloed op beide oogleden van mensen die eraan lijden. Meestal heeft het invloed op het deel waar de wimpers groeien. Dit komt omdat de meeste klieren van Meibom zich daar bevinden.

Tegenwoordig is blefaritis een van de meestvoorkomende gezichtsproblemen. Het treft zowel mannen als vrouwen in gelijke mate. Bovendien kan het op elk moment in het leven van een persoon optreden.

De meestvoorkomende symptomen

Vrouw met ontstoken ooglid

 

Over het algemeen hebben mensen met deze aandoening een aantal veelvoorkomende symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn bijvoorbeeld:

 • gevoeligheid voor licht
 • rode of tranende ogen, of droge ogen als de klieren die de ogen gehydrateerd houden geblokkeerd zijn
 • zwelling in de oogleden, en tevens kunnen de oogleden er roodachtig en vettig uitzien
 • de noodzaak om vaak te knipperen, evenals een prikkend gevoel of ongemak (mensen zeggen vaak dat het voelt alsof ze zand in hun ogen hebben)

Andere veelvoorkomende symptomen kunnen ook zijn:

 • veranderingen in de wimpers, zoals haartjes die in de verkeerde richting beginnen te groeien
 • droge en schilferige huid rond de ogen en op de oogleden, wat bij lang aanhouden littekens kan vormen
 • harde, korstige substanties rond de ogen als je ‘s ochtends wakker wordt
 • strontjes (knobbeltjes aan de basis van de wimpers, die meestal het resultaat zijn van een infectie en over het algemeen veel ongemak veroorzaken)
 • een zwelling als gevolg van een infectie, die zowel het uitwendige als het inwendige deel van het ooglid omvat en er rood uitziet
 • chronische bindvliesonsteking
 • problemen met het hoornvlies door irritatie van deze laag of andere gerelateerde verwondingen

Mogelijke oorzaken van blefaritis

Ontstoken ooglid door mijten

Op dit moment weten specialisten niet zeker wat de precieze oorzaken van deze aandoening zijn. Echter, ze zeggen dat er wel een aantal factoren zijn die blefaritis kunnen veroorzaken. De meestvoorkomende oorzaken zijn:

 • iets dat de talgklieren van de oogleden blokkeert, meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie
 • seborroïsch eczeem of andere huidaandoeningen zoals rosacea
 • de aanwezigheid van mijten, luizen of andere levende wezens op de wimpers die deze regio kunnen beschadigen
 • allergische reacties op stoffen die met het oog in aanraking komen, zoals medicijnen of make-up

De beste behandelingen voor blefaritis

Eerst zullen de artsen de aandoening als blefaritis moeten diagnostiseren. Een medisch team zal een aantal tests gebruiken om dit te doen.

Vervolgens zullen zij voor het specifieke geval de beste behandelingsmogelijkheden bepalen. Enkele van de meestvoorkomende behandelingen beschrijven we hieronder.

 • Behandeling van het onderliggende probleem. Dit is vooral nuttig voor patiënten met rosacea en seborroïsch eczeem.
 • Antibiotica tegen bacteriële infecties in de talgklieren. Gewoonlijk brengt je ze plaatselijk aan met druppels of crèmes. Ook kun je ze oraal innemen.
 • Ontstekingsremmende medicijnen om zwelling van de oogleden te verminderen. Over het algemeen vind je deze in de vorm van druppels of zalf.
 • Het gebruik van oogdruppels voor patiënten met droge ogen.
 • Antihistaminica als de aandoening wordt veroorzaakt door een allergie.

Kijk hier ook eens naar:
Wat je moet weten over ibuprofen

Zorg en hygiëne

Een andere belangrijke behandeling is persoonlijke verzorging. Je kunt dit twee tot vier keer per dag doen en het bestaat uit de volgende stappen:

 1. Breng een kompres of nat gaasje aan op je oogleden en laat het gedurende enkele minuten zitten. Op deze manier zal de korst gemakkelijk loskomen wanneer je ze met een schone vochtige doek verwijdert.
 2. Maak vervolgens de randen van je oogleden schoon door ze voorzichtig te wrijven met een ander kompres met water.
 3. Spoel je oogleden ten slotte af met veel warm water. Om het gebied goed te drogen, dep je de huid voorzichtig met een schone handdoek.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.