Sushi is dikmakend: feit of mythe?

We gaan je hieronder laten zien of sushi relatief regelmatig in het dieet opgenomen kan worden. Of dat het juist dikmakend is en niet te veel gegeten moet worden.
Sushi is dikmakend: feit of mythe?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 28 augustus, 2023

Sushi is over de hele wereld steeds populairder geworden, maar veel mensen hebben twijfels over de voedingswaarde ervan en of sushi dikmakend is of niet. De waarheid is dat de kwaliteit kan variëren naargelang de streek. Er zijn zelfs soorten die helemaal niet zo gezond zijn.

Er moet echter opgemerkt worden dat sushi van goede kwaliteit niet alleen een delicatesse is, maar ook veel heilzame voedingsstoffen bevat. Natuurlijk moet je wel garant staan voor een reeks hygiënische maatregelen om de voedselveiligheid van het product te garanderen.

Voedingsbijdragen van sushi

Diverse soorten vis
Verschillende vissoorten zijn een bron van eiwitten en omega 3-vetzuren.

Uit voedingsoogpunt moeten we benadrukken dat sushi vol zit met energetische voedingsstoffen. Het bevat meer complexe koolhydraten uit de rijst, maar ook eenvoudige suikers. Wees voorzichtig met de laatste. Van hoge glycemische koolhydraten is aangetoond (Engelse link) dat ze het risico op het ontstaan van stofwisselingsziekten verhogen.

Sushi levert ook een flink aantal eiwitten met een hoge biologische waarde. Deze hebben alle essentiële aminozuren en een goede verteerbaarheidsscore. 

Ze zijn nodig om het ontstaan van problemen in verband met spiermassa te voorkomen, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nutrition Research. Om er optimaal van te profiteren moeten ze echter gecombineerd worden met lichaamsbeweging.

Anderzijds is de vis die gebruikt wordt om sushi te maken een bron van omega 3-vetzuren. Deze voedingsstoffen helpen de ontstekingsmechanismen in het inwendige onder controle te houden.

Ze dienen ook om de incidentie van cardiovasculaire pathologieën te verminderen, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences. De inname van deze elementen in evenwicht houden met die van omega-6 is essentieel.

Is sushi dikmakend?

Nu we de voedingswaarde van sushi besproken hebben, is de tijd gekomen om te vermelden of het dikmakend is of niet. De waarheid is dat dit een lastige vraag is, want geen enkel voedingsmiddel of recept dat in ons dieet wordt opgenomen beïnvloedt de toestand van de lichaamssamenstelling op zich.

Dunner of dikker worden heeft te maken met een reeks gewoonten die in de loop van de tijd volgehouden worden of niet. Het is niet afhankelijk van de consumptie van een voedingsmiddel in kwestie.

We hebben echter al vermeld dat sushi een vrij hoge energiewaarde heeft. Je kunt het regelmatig in je dieet opnemen en toch afvallen. De aanwezigheid ervan kan ook het risico vergroten dat je het aanbevolen aantal calorieën per dag overschrijdt.

Anderzijds bevatten sushi en de bijgeleverde sausen vaak suiker, en dit ingrediënt kan de gezondheid van de stofwisseling beïnvloeden. Dat komt doordat het de efficiëntie van het gebruik van energiesubstraten vermindert en de mobilisatie en oxidatie van vet belemmert. Er kan een situatie van insulineresistentie ontstaan.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
De voordelen van zalm en een geweldig recept

Wat is de sushi met de minste calorieën?

Sushi op een steen
Sushi-ingrediënten kunnen variëren. Deze variaties veranderen de energie-inhoud van het gerecht.

Zoals we in het begin al zeiden, zijn er talloze manieren om sushi te bereiden. De lichtste uit energetisch oogpunt zijn soorten waarin meer vis dan rijst zit. Er is ook geen probleem als er veel zeewier in zit. Waar je voorzichtig mee moet zijn zijn de sauzen, want die worden vaak in dit soort recepten gebruikt, en verhogen de energiedichtheid.

Bovendien kunnen veel van de specerijen gemaakt zijn met zaadoliën van slechte kwaliteit, en zijn ze vatbaar voor het concentreren van transvetten. Deze elementen zijn schadelijk voor de gezondheid, want ze verhogen de niveaus van inwendige ontstekingen.

Sushi is niet dikmakend

Het is niet mogelijk te bevestigen dat sushi dikmakend is. Het levert zeker niet meer calorieën dan een fastfood-maaltijd en je zult er dan ook niet zo snel obesitas door ontwikkelen. Sushi geeft namelijk wel een verzadigd gevoel, in tegenstelling tot veel andere producten die veel calorieën bevatten.

Zolang het opgenomen wordt in de context van een evenwichtige en gevarieerde voeding, zou het geen schadelijke veranderingen op de toestand van de lichaamssamenstelling moeten veroorzaken. Niet alle soorten sushi zijn echter hetzelfde en dit is iets dat steeds in het oog gehouden moet worden.

Tot slot moet opgemerkt worden dat om een goede toestand van de lichaamssamenstelling te behouden, dieet niet het enige belangrijke is. Regelmatig aan lichaamsbeweging doen is ook essentieel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.