Spaanse vlieg: afrodisiacum of vergif?

Spaanse vlieg is over de hele wereld populair geworden als een krachtig afrodisiacum voor mannen en vrouwen. Deskundigen hebben echter ontdekt dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Waarom? Ontdek het hier!
Spaanse vlieg: afrodisiacum of vergif?
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Spaanse vlieg is op de markt bekend als een ‘natuurlijke Viagra’, vanwege de veronderstelde afrodiserende werking. Volgens de populaire literatuur zouden een paar druppels van deze ‘liefdesdrank’ bij vrouwen de zin in intimiteit doen toenemen en bij mannen de erectie versterken.

Er zijn echter bewijzen (Engelse link) die waarschuwen dat deze stof gevaarlijk is voor de gezondheid. Het bevat een giftige chemische verbinding die door specialisten in verband wordt gebracht met schade aan de urinewegen en het spijsverteringsstelsel. Wil je er meer over weten? Lees dan verder!

Wat is Spaanse vlieg?

Een groene kever op een grasspriet

Spaanse vlieg en andere producten die worden gedistribueerd als ‘Spaanse vlieg’ zijn supplementen die beloven de kwaliteit van ons seksleven te verbeteren, als gevolg van hun capaciteit als afrodisiacum. Historische gegevens vertellen dat mensen zoals Koning Ferdinand “de Katholiek” dit middel gebruikten als een seksuele oppepper.

Hoewel er momenteel supplementen onder deze naam op de markt zijn, bevat geen enkel ervan het echte extract Spaanse vlieg. De reden? Een van de bestanddelen, cantharidine, veroorzaakt negatieve gezondheidseffecten.

De oorspronkelijke formule wordt verkregen uit het insect Lytta vesicatoria, beter bekend als Spaanse vlieg, dat blaren veroorzaakt bij contact met de huid.

De kevers worden vermalen en gecombineerd met drankjes of snoepjes om het gevoel van warmte in het lichaam en zwelling in de geslachtsorganen te bevorderen. Deze reacties zijn echter het gevolg van een ontstekingsproces dat soms tot een fatale afloop leidt.

Gevaren van Spaanse vlieg

Een recent verslag van een geval in Acta Médica Portuguesa (Engelse link) waarschuwt voor de gevaren van cantharidine. Volgens de publicatie hebben mensen meerdere malen melding gemaakt van vergiftiging door deze stof. De symptomen omvatten het volgende:

 • spijsverteringsbloeding
 • buikpijn
 • overgeven van bloed
 • pijn bij het plassen
 • bloed in de urine
 • moeite met slikken
 • nierfalen
 • stuiptrekkingen
 • coma

In het aangehaalde geval ontwikkelde een 51-jarige patiënt een ernstige vergiftigingsverschijnselen na de consumptie van een theeformule die Spaanse vlieg bevatte.

Hij meldde met name een branderig gevoel in de mond, diarree en hematurie (bloed in de urine). Ook bleek uit de diagnose acute nierschade en atypische neurologische symptomatologie.

Spaanse vlieg vandaag

Spaanse vlieg in druppelvorm en alle producten die cantharidine bevatten worden niet gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA). Hoewel de stof het onderwerp is van onderzoek, is het niet goedgekeurd voor gebruik onder alle omstandigheden. In feite erkent deze overheidsinstantie geen enkel vrij verkrijgbaar natuurlijk afrodisiacum als veilig of effectief.

Toch zijn er, zoals we hebben besproken, producten op de markt die zogenaamd ‘Spaanse vlieg’ bevatten. Deze preparaten bevatten meestal niet de originele cantharidine vanwege de potentiële risico’s.

In plaats daarvan bevatten ze meestal ingrediënten zoals maca, ginseng, en ginkgo biloba, die ook als natuurlijke afrodisiaca op de markt worden gebracht (Engelse link).

Alternatieven om de seksuele prestaties te verbeteren

Deskundigen in urologie of gynaecologie moeten zich verdiepen in seksuele gezondheidsproblemen. Hoewel er veel afrodisiacumproducten zijn die bijna wonderbaarlijke effecten beloven, is de waarheid dat de meeste van hen niet werken. Sommige zijn zelfs gevaarlijk.

Er zijn echter enkele gezonde gewoonten die kunnen bijdragen aan het verbeteren van seksuele prestaties op een natuurlijke manier. Deze gewoontes aannemen draagt bij tot het voorkomen van seksuele disfuncties en, in het algemeen, tot het behoud van welzijn.

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is gunstig voor de seksuele gezondheid van zowel mannen als vrouwen.

 • Een studie gepubliceerd in Sexual Medicine Reviews (Engelse link) associeerde lichaamsbeweging met een grotere seksuele opwinding en bevrediging bij vrouwen.
 • Daarnaast stelt een studie in Sexual Medicine (Engelse link) dat deze gewoonte erecties verbetert en het risico op impotentie bij mannen vermindert.

Waardoor veroorzaakt lichaamsbeweging deze effecten? Lichaamsbeweging verbetert de bloedtoevoer naar de genitaliën, vermindert stress en verhoogt het energieniveau. Daarnaast versterkt het ook het gevoel van eigenwaarde, wat verband houdt met een bevredigend seksleven.

Massages

Massages lossen seksuele gezondheidsproblemen niet op. Toch zijn ze een hulpmiddel om het intieme leven als koppel te verbeteren. Ze verminderen niet alleen stress en spanning, maar stimuleren ook de erogene zones (Engelse link).

Zonnebaden

Hoe vreemd het misschien ook mag lijken, zonnebaden of voldoende blootstelling aan zonlicht kan zeer goed zijn om de seksuele prestaties te verbeteren.

Een studie gepubliceerd in het European College of Neuropsychopharmacology (Engelse link) stelde vast dat 30 minuten zonlicht de testosteronproductie stimuleert bij mannen met een laag seksueel verlangen. Op zijn beurt helpt dat om hun seksuele bevrediging tot drie keer te verhogen.

Gezonde en evenwichtige voeding

Vis op een houten plank, met een heleboel verschillende groenten eromheen

Een aspect dat je niet moet verwaarlozen als het gaat om het verbeteren van seksuele gezondheid en prestaties is voeding. Sexual Medicine Reviews (Engelse link) meldde dat diëten zoals het mediterrane dieet kunnen helpen om erectiestoornissen bij mannen te verminderen.

Ondertussen deed een andere publicatie in hetzelfde tijdschrift (Engelse link) soortgelijke bevindingen bij vrouwen. Onderzoekers geloven dat het metabool syndroom en obesitas, dat geassocieerd wordt met slechte voeding, sommige gevallen van seksuele disfunctie bij zowel mannen als vrouwen kan verklaren.

Wat moet je onthouden over Spaanse vlieg

Ondanks de faam als natuurlijk afrodisiacum beschouwen specialisten Spaanse vlieg als gevaarlijk voor de gezondheid. Deze specialisten keuren het gebruik ervan niet goed en er wordt gewaarschuwd voor ernstige bijwerkingen na consumptie.

Hoewel er nog steeds producten onder deze naam worden gedistribueerd, bevatten ze waarschijnlijk niet het extract dat wordt verkregen uit de keversoort Lytta vesicatoria.

Als er problemen zijn met de seksuele gezondheid, is het essentieel om de juiste deskundige te raadplegen, of het nu een uroloog, gynaecoloog of seksuoloog is.

Er zijn veel veilige en effectieve manieren om zowel mannelijke als vrouwelijke disfuncties te behandelen. Een deskundige moet echter elk geval op individuele basis bekijken en persoonlijk advies geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lytta vesicatoria. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 07 de mayo de 2021 de https://es.wikipedia.org/wiki/Lytta_vesicatoria
 • Karras, D. J., Farrell, S. E., Harrigan, R. A., Henretig, F. M., & Gealt, L. (1996). Poisoning from “Spanish fly” (cantharidin). The American Journal of Emergency Medicine, 14(5), 478–483. https://doi.org/10.1016/s0735-6757(96)90158-8
 • Cervera, C. (21 de agosto de 2015). La mosca española, el venenoso afrodisíaco que pudo matar a Fernando «El Católico». ABC. https://www.abc.es/espana/20150821/abci-mosca-espanola-afrodisaaco-veneno-201508192228.html
 • Diaz P, Carneiro A, Montes V, Alves S. Um Afrodisíaco Potencialmente Fatal: Intoxicação por Cantaridina [A Potentially Fatal Aphrodisiac: Cantharidin Poisoning]. Acta Med Port. 2020 Apr 1;33(4):284-287. Portuguese. doi: 10.20344/amp.11567. Epub 2020 Apr 1. PMID: 32238244.
 • Food and Drug Administration. (2019). Bulk Drug Substances Nominated for Use in Compounding Under Section 503A of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act. https://www.fda.gov/media/120691/download
 • Kotta S, Ansari SH, Ali J. Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacogn Rev. 2013;7(13):1-10. doi:10.4103/0973-7847.112832
 • Stanton AM, Handy AB, Meston CM. The Effects of Exercise on Sexual Function in Women. Sex Med Rev. 2018 Oct;6(4):548-557. doi: 10.1016/j.sxmr.2018.02.004. Epub 2018 Mar 30. PMID: 29606554.
 • Gerbild H, Larsen CM, Graugaard C, Areskoug Josefsson K. Physical Activity to Improve Erectile Function: A Systematic Review of Intervention Studies. Sex Med. 2018;6(2):75-89. doi:10.1016/j.esxm.2018.02.001
 • Kontula O, Miettinen A. Determinants of female sexual orgasms. Socioaffect Neurosci Psychol. 2016;6:31624. Published 2016 Oct 25. doi:10.3402/snp.v6.31624
 • European College of Neuropsychopharmacology (ECNP). “Lack of interest in sex successfully treated by exposure to bright light.” ScienceDaily. ScienceDaily, 18 September 2016. <www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160918214443.htm>.
 • La J, Roberts NH, Yafi FA. Diet and Men’s Sexual Health. Sex Med Rev. 2018 Jan;6(1):54-68. doi: 10.1016/j.sxmr.2017.07.004. Epub 2017 Aug 1. PMID: 28778698.
 • Towe M, La J, El-Khatib F, Roberts N, Yafi FA, Rubin R. Diet and Female Sexual Health. Sex Med Rev. 2020 Apr;8(2):256-264. doi: 10.1016/j.sxmr.2019.08.004. Epub 2019 Oct 25. PMID: 31669123.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.