3 remedies voor galblaasontsteking

In dit artikel delen we de beste natuurlijke remedies voor galblaasontsteking: citroensap met olijfolie, curcumine en melkdistel.
3 remedies voor galblaasontsteking

Laatste update: 12 december, 2019

Cholecystitis is de ontsteking van de galblaas die meestal te wijten is aan galstenen. Andere ernstigere oorzaken kunnen tumoren of bepaalde ontstekingen zijn. Daarom is behandeling absoluut noodzakelijk als je weet of denkt dat je aan een galblaasontsteking lijdt.

Er zijn echter ook een aantal geweldige natuurlijke remedies voor galblaasontsteking die een medische behandeling aan kunnen vullen. In dit artikel leer je over enkele interessante alternatieve remedies voor galblaasontsteking: citroensap met olijfolie, curcumine of melkdistel.

Het consumeren van deze middelen kan in mildere gevallen van ontsteking de behandeling helpen. Het is echter belangrijk om vooral eerst je arts te raadplegen voordat je met een behandeling begint.

Wat is cholecystitis?

Cholecystitis of galblaasontsteking is een ontsteking van de galblaas, een orgaan dat zich onder de lever en onder de ribben aan de rechterkant van het lichaam bevindt. Het bevat gal, een stof die de lever produceert en die deelneemt aan het spijsverteringsproces, met name aan de vertering van vetten.

In sommige gevallen kunnen zich galstenen vormen die ontstekingen veroorzaken wanneer gal zich ophoopt. Dit veroorzaakt hevige buikpijn. Bovendien blokkeren deze stenen de galafvoer. Dit kan gevaarlijk zijn als het niet op tijd wordt behandeld.

Risicofactoren van galblaasontsteking

Hoewel iedereen aan cholecystitis kan lijden zijn er enkele factoren die het risico op deze galblaasaandoening verhogen. Oudere vrouwen lopen bijvoorbeeld een hoger risico. Andere factoren kunnen ook de ontwikkeling van galblaasontsteking beïnvloeden:

 • Zwangerschap.
 • Hormoontherapie.
 • Overgewicht en plotselinge gewichtsveranderingen.
 • Diabetes.

Natuurlijke remedies voor galblaasontsteking

1. Citroensap en olijfolie

Citroensap en olijfolie

Allereerst is citroensap een van de eenvoudigste en goedkoopste natuurlijke remedies voor galblaasontsteking. Behandelingen uit de oudheid omvatten deze citrusvrucht om galstenen op te lossen, in sommige gevallen gecombineerd met andere medicinale ingrediënten, zoals olijfolie.

Informatie over het reinigen van de lever en de galblaas met citrusvruchten, olijfolie en magnesiumzouten is te vinden op enkele websites. Deze behandeling brengt echter bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee, dus je moet dit niet gaan doen zonder medisch toezicht.

Om deze behandeling op een gezonde manier te doen, neem je elke dag een eetlepel olijfolie gemengd met een eetlepel citroensap op een lege maag. Door dit te doen vergemakkelijk je de lever- en galblaasfunctie op een milde en natuurlijke manier.

2. Curcumine-supplement

Studies tonen aan dat het nemen van een oraal curcimine-supplement effectief kan zijn voor de behandeling van galblaasontsteking. Het belangrijkste ingrediënt in dit supplement is kurkuma, een natuurlijk ontstekingsremmend middel.

Hoewel meer onderzoek nodig is voor dit soort behandelingen, lijkt curcumine de samentrekking van de galblaas te kunnen stimuleren. Dit zou de vorming van galstenen helpen verminderen en ook de verwijdering van bestaande stenen vergemakkelijken.

Daarnaast heeft dit supplement het voordeel dat het geen bijwerkingen heeft, zelfs niet bij langdurig gebruik. Medisch toezicht wordt echter aanbevolen om een diagnose te stellen, deze op te volgen en de juiste dosis te bepalen.

3. Melkdistel

Melkdistel voor galblaasontsteking

Melkdistel is een medicinale plant die opvalt door zijn helende eigenschappen die de leverfunctie helpen verbeteren. Bovendien kan het zelfs de weefsels van dit orgaan regenereren als het beschadigd is.

Melkdistel kan daarnaast ook helpen om de galblaas schoon te maken en om galstenen uit te scheiden. Het is daarom erg nuttig als je galblaasontsteking hebt. Het is namelijk een natuurlijke en gemakkelijke remedie.

Je kunt melkdistel mengen in een drank naar keuze of een supplement nemen in de vorm van een capsule of pil. Je kunt ook de geconcentreerde werkzame stof ervan gebruiken, bekend als silymarine.

Melkdistel is een natuurlijke remedie die al sinds de oudheid wordt gebruikt dankzij de voordelen voor de gezondheid van de lever en de galblaas. Je kunt het als een infusie drinken of als supplement innemen.

Lijd ik aan galblaasontsteking?

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat als je lijdt aan galkoliek, het heel belangrijk is dat je de volgende tips overweegt:

 • Vermijd eten totdat de koliek voorbij is.
 • Drink veel water. Je kunt ook ongezoet appelsap drinken.
 • Wanneer je weer begint te eten, vermijd dan vettig voedsel en voedsel dat zuur veroorzaakt.

Daarnaast moet je onmiddellijk een arts raadplegen als de pijn erg intens is, als je begint te braken of als je ademhalingsproblemen hebt. Let ook op je urine. Als de kleur ervan donkerbruin is, moet je onmiddellijk een arts raadplegen. Als je ogen of huid een geelachtige tint lijken te hebben moet je ook onmiddellijk medische hulp inroepen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rasyid, A., & Lelo, A. (1999). The effect of curcumin and placebo on human gall-bladder function: An ultrasound study. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1046/j.1365-2036.1999.00464.x
 • Abenavoli, L., Capasso, R., Milic, N., & Capasso, F. (2010). Milk thistle in liver diseases: Past, present, future. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3207
 • Sun, J. (2007). D-limonene: Safety and clinical applications. Alternative Medicine Review.
 • Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. ;15(1):195–218. doi:10.1208/s12248-012-9432-8
 • Gaby, A. R. (2009). Nutritional approaches to prevention and treatment of gallstones. Alternative Medicine Review.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.