Soorten horren en hun kenmerken

Het gebruik van afweermiddel is een goede optie om muggen weg te houden als je buiten bent, maar het gebruiken van horrengaas is binnenshuis beter uitvoerbaar. Leer meer over de soorten, kenmerken en de voordelen in dit artikel!
Soorten horren en hun kenmerken

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is veiliger om je deuren en ramen in de zomer te openen nadat je thuis horren hebt geplaatst. Wanneer je je ramen opent, komt er meer dan alleen verse lucht naar binnen, zoals bijvoorbeeld muggen en andere vliegende indringers.

Een hor kan je beschermen door te voorkomen dat ze binnen komen terwijl je de kamers lucht. Er zijn verschillende soorten horren en de keuze hangt af van de kenmerken die het beste bij je raam of deur passen. Blijf lezen om wat meer te leren over deze nuttige bescherming!

De kenmerken van horrengaas

Dit zijn in feite omlijste netten met zeer kleine gaatjes. Mensen gebruiken ze voor deuren en ramen om huizen te ventileren zonder dat ongedierte naar binnen kan. Ze zijn meestal gemaakt van glasvezel bedekt met PVC, hoewel fabrikanten ook veel andere materialen gebruiken voor dit doel.

Horren helpen het gebruik van chemische afweermiddelen te vermijden en maken gebruik van natuurlijke lucht en licht. Sommige modellen zijn ook zeer geschikt om huisdieren binnen te houden.

Soorten horren

Een hor voor een raam

De klamboes die vroeger boven het bed aan het plafond hingen, zijn in sommige landen inmiddels verleden tijd. Ze worden echter nog steeds veel gebruikt om de steken van ziektes overbrengende bloedzuigers te voorkomen.

Tegenwoordig zijn er horren in vele soorten en maten. De keuze is afhankelijk van de ruimte van het huis waar je ze wilt installeren, de decorvoorkeuren en de behoeften die je wilt afdekken. Hieronder staan de meest populaire soorten.

1. Schuifhorren

Deze worden het meest geïnstalleerd op buitendeuren en -ramen. Het aluminium frame is aan te passen aan het kozijn waarin ze worden geïnstalleerd. Ze zijn makkelijk te installeren. In feite hoeft je ze alleen maar op te meten en in je kozijn te plaatsen.

Het kan gebeuren dat het frame de neiging heeft om te vervormen en kapot te gaan door blootstelling aan hitte of voortdurend gebruik. Als voorzorgsmaatregel kunnen in sommige gevallen verstelbare wieltjes dit soort onvolkomenheden corrigeren.

2. Vaste schermen

Deze zijn ook bekend als standaard horren en zijn meestal het minst duur. Ze werden oorspronkelijk gebruikt voor ramen, maar sommige uitzonderingen staan toe dat ze op buitendeuren worden geplaatst. Bovendien verschillen ze van de rest omdat ze permanent zijn. De schermen bestaan uit de volgende onderdelen:

 • kaderprofielen
 • hoekverbindingen
 • rubberen sluitingen
 • glasvezel

Ze zijn nuttig tegen vervuiling en lijken op schuifschermen. Omdat ze vast zijn, moet je proberen ze te plaatsen op plekken waar je ze niet hoeft te verwijderen, zoals in opslagruimten, kelders of garages bijvoorbeeld. Het enige wat je hoeft te doen om ze te installeren, is ze erin drukken en ze bevestigen met schroeven of beugels.

3. Rolhorren

Dit is misschien wel de meest gewilde soort hor op de markt, omdat je ze alleen hoeft te gebruiken wanneer je ze nodig hebt. Zo kun je ze in de winter opbergen. Deze horren rollen in en uit. Ze zijn wat verstelbaarheid vergelijkbaar met jaloezieën. De geleiders aan elk uiteinde vergemakkelijken dit.

4. Combinatiehorren

Dit type hor is gecombineerd met een rolgordijn en kan langs dezelfde rails als het rolgordijn geopend en gesloten worden. Het rolgordijn kan daarbij omhoog gedaan worden terwijl het hor dicht blijft.

5. Gordijnen

Deze zijn voornamelijk voor deuren en vervaardigd met het klassieke gaas, ophangsysteem en een gleuf bevestigd aan twee stroken stof. Het gaas wordt gesloten met klittenband, zodat ongedierte er niet doorheen kan.

6. Magnetische of zelfplakkende horren

Deze soorten horren worden vastplakt. Dat kan met lijm of met een magneet. Ze zijn voor gebruik binnenshuis en makkelijk te installeren. Bovendien hoef je de panelen niet uit te rollen of te verplaatsen om door een deur te kunnen gaan.

7. Plisséhorren

De accordeonvorm van dit soort hor vergemakkelijkt het opzij trekken en ze blijven stevig vastzitten aan één uiteinde van het kozijn. Het is het nieuwste model voor ramen en deuren.

Door ze opzij te duwen of trekken kun je deze openen en sluiten, altijd in de richting van de geleiders. Ze zijn licht van gewicht en je kunt ze in een kleine ruimte opvouwen, dus laat je niet afschrikken door hun lompe uiterlijk.

8. Horren met klittenband

Je kunt klittenband gebruiken om allerlei openingen te bedekken en de installatie ervan is vrij eenvoudig. Knip het klittenband gewoon op maat en plak het op het raamkozijn en druk het gaas er vervolgens tegenaan.

9. Een hordeur

Dit is een tweede deur van aluminium en gaas, met scharnieren die naar buiten opengaan. De montage is gebaseerd op het lijstwerk. Je ziet dit soort horren veel in warmere landen.

10. Op maat gemaakte horren

Deze worden op maat van het raam gemaakt en komen van pas als de kozijnen niet standaard zijn. Er zijn specialisten die ze kunnen monteren, maar de winkels bieden kits aan waarmee je ze makkelijk zelf kunt maken.

De voordelen van horren

Een man installeert een hordeur

Naast het afschrikken van insecten bieden muggenhorren vele voordelen. We zetten de belangrijkste daarvan op een rij:

 • Bescherming. Je kunt de ramen van een appartement openen zonder kinderen of huisdieren bloot te stellen aan een opening. Dit komt omdat horren hun toegang tot buiten beperken.
 • Privacy van buitenaf creëren, omdat je niet zo makkelijk door de horren heen kunt kijken.
 • Energiebesparend. Door je ramen en deuren in de zomer open te houden kun je de airconditioning uit laten.
 • Gezondheid. Deze horren zijn geweldig tegen allergieën omdat ze stof tegenhouden, dus je hoeft minder vaak schoon te maken (Spaanse link).
 • Duurzaam. Fabrikanten van horren gebruiken zeer duurzame materialen en zijn bestand tegen zonlicht. Het is dus een eenmalige investering en je hoeft zich geen zorgen te maken over vervanging.

De nadelen van horren

Over het algemeen wegen de voordelen van horren op tegen de nadelen. Toch zijn er een paar waar je rekening mee moet houden. Laat ze open of dicht, maar laat ze niet gedeeltelijk open staan. Dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat er geen insecten doorheen komen.

Daarnaast zijn niet alle raam- en deuropeningen geschikt voor horren. Hetzij omdat de opening te breed is, of omdat het kozijn juist te smal is.

Certificering en onderhoud van muggenhorren

Het is makkelijker om een keuze te maken als je de kenmerken en de verschillende verkrijgbare soorten horren kent. Koop dus niet de eerste die je vindt maar kies de beste uit op basis van je behoeften.

Controleer of je een product koopt dat gemaakt is van materialen die ook pollenwerend, anti-mijt, en dergelijke zijn, door dit aan de verkoper te vragen. Kijk ook naar de ECARF-certificering.

Tenslotte moeten horren af en toe worden gereinigd. Bevochtig hiervoor een doek met water en zeep, veeg het scherm schoon en spoel het vervolgens af. Zo verwijdert je eventuele vuilophopingen.

Wees proactief en pas je muggenhorren van tevoren aan. Laat de zomer je niet overvallen met die vervelende muggen en andere soorten ongedierte die daarbij horen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Oficina Regional para las Américas de la Organización Panamericana de la Salud. Diez enfermedades transmitidas por vectores que ponen en riesgo a la población de las Américas. OPS. Estados Unidos. https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=9438:2014-10-vector-borne-diseases-that-put-population-americas-at-risk&Itemid=135&lang=es#:~:text=mediateam%40paho.org-,Diez%20enfermedades%20transmitidas%20por%20vectores%20que%20ponen%20en%20riesgo%20a,el%20virus%20del%20Nilo%20Occidental.
 • González L. Alergias y el sistema inmune: una revisión desde el aula. Revista Facultad de Ciencias de la Salud (Udes). Vol 1. Colombia; 2014. https://journalhealthsciences.com/index.php/UDES/article/view/7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.