Single, bezet, het maakt niet uit! Wees gewoon gelukkig

Wees gewoon gelukkig, ongeacht je relationele status. Een single vrouw hoeft helemaal niet op zoek te gaan naar een partner vanuit de angst voor "wat anderen zullen zeggen."
Single, bezet, het maakt niet uit! Wees gewoon gelukkig

Laatste update: 26 februari, 2019

Zelfs vandaag de dag nog wordt het beeld van een single vrouw in veel culturen als zorgwekkend gezien. Een voorbeeld: rouwen in China zijn die nog geen man hebben gevonden voor hun vijfentwintigste, worden vaak door hun familie gezien als “restjes.”

In andere landen doen zich op verschillende manieren soortgelijke situaties voor. Deze situaties zijn allemaal gericht op het negatieve beeld van een vrouw die er voor kiest om vrijgezel te blijven. In plaats van genoegen te nemen met een relatie die ze helemaal niet wil, kiest ze voor zichzelf.

Antropologe Helen Fisher is welbekend op het gebied van relaties en het beeld van vrouwen binnen verschillende culturen. In haar boek The First Sex (Het Eerste Geslacht) haalt ze de rol aan van de vrouw die zich niet verplicht voelt om een man te vinden, de vrouw die haar eigen overwinningen bereikt binnen de maatschappij.

Dit is de soort vrouw die weet hoe ze gewoon gelukkig moet zijn. Wij nodigen je uit om hier vandaag even op te reflecteren.

Single zijn in een patriarchale maatschappij en een matriarchale familie

Dit is een eigenaardige dualiteit. Sommige landen zijn tot op de dag van vandaag nog altijd zeer patriarchaal (China en India bijvoorbeeld). De aanhangers van de patriarchale denkwijze beamen dat een jonge vrouw op zoek moet gaan naar een man om mee te trouwen.

Ze moet haar eigen familie – met name haar vader – dienen en hun sociale status behouden. In andere landen is het echter juist de moeder die haar dochter onder druk zet om de familie uit te breiden en de bloedlijn voort te zetten.

Een moeder die graag kleinkinderen wil of wil dat haar dochter een zekere toekomst heeft, zal willen dat haar dochter de verbintenis aangaat met een man die een goede baan heeft, bijvoorbeeld. Dit zijn vrij ouderwetse denkbeelden die dankzij het in stand houden van tradities in onze moderne wereld nog altijd bestaan.

Daarom is het belangrijk om even bij dit onderwerp stil te staan.

Single vrouw met een jachtluipaard

Stelletjes komen en gaan

In werkelijkheid zijn de meeste mensen zich wel bewust van het feit dat het helemaal niet zo makkelijk is om een partner voor het leven te vinden. Mensen groeien, gaan vooruit en verbeteren gedurende hun leven. Het is aannemelijk dat ze tijdens die reis meer dan één romantische metgezel zullen hebben.

  • Je weet wellicht al dat je ontelbaar veel geweldige momenten met een bepaald persoon kunt hebben en vervolgens een eind kunt maken aan de relatie. Het is ook goed mogelijk dat je met evenveel genoegdoening kunt verdergaan in een nieuwe fase van alleen zijn.
  • Je kunt zowel als vrijgezel als in een relatie volop van het leven genieten. Hierbij is het wel belangrijk dat de mensen om je heen respectvol met je omgaan en jou de kans geven om gewoon gelukkig te zijn.
  • Jouw persoonlijke vrijheid is een geschenk dat helaas niet in elke cultuur gestimuleerd wordt. Je zult misschien verbaasd zijn dat je nog altijd nieuws te horen kunt krijgen over jonge vrouwen die in een relatie gekocht en verkocht worden, net als goederen op de markt.
  • Een vrouw is geen koopwaar en zou nooit als minderwaardig of incompleet moeten worden gezien alleen omdat ze geen man heeft.
  • Wij zijn allemaal complete wezens die beetje bij beetje altijd vooruitgaan en groeien. We ontwikkelen onszelf met ons eigen, nagestreefde spiegelbeeld voor ogen. Of we wel of geen partner hebben, speelt hier geen rol in.

Single zijn zonder te “zoeken”

Nog een veelvoorkomende overtuiging, zelfs in de meest progressieve maatschappijen, betreft het idee dat zowel mannen als vrouwen. Indien  hij/zij ongehuwd is, zal hij/zij altijd op zoek zou moeten zijn naar zijn/haar wederhelft.

Iedereen heeft het recht om te doen wat hij zelf wil. Hij kan op zoek gaan naar een partner als hij hier behoefte aan heeft, maar kan er ook gewoon voor kiezen om dit niet te doen. Hij laat het leven gewoon op hem afkomen en is simpelweg gelukkig.

  • Sommige mensen zijn ook gewoon gelukkig met hun sociale relaties, familie en hun werkZij hebben dus geen behoefte om op zoek te gaan naar iemand die hen compleet zou kunnen maken.
  • Deze balans en innerlijke vrede kan zonder twijfel vervulling en geluk bieden.

Daarnaast hebben deze mensen hierdoor de kans om meer volwassen relaties op te bouwen. In zo’n relatie kunnen beide partners gelukkig zijn met wie ze zijn en geen leegte en angst ervaren.

Bloem

De hedendaagse vrouw

Laten we even terugkomen op enkele theorieën van Helen Fisher. Deze bekende antropologe schreef haar boek The First Sex als vorm van kritiek op de welbekende klassieker van Simone de Beauvoir, The Second Sex.

In haar boek gaat Fisher in op een paar ideeën over vrouwen die gemotiveerd zijn om te vertrouwen op hun eigen bekwaamheden. Deze vrouwen streven om maatschappelijke leiders te worden.

  • Volgens Fisher is het vrouwelijke brein intuïtiever en empathischer. Deze kwaliteiten kunnen vrij handig zijn op het werk en in organisatorische contexten. Vandaar dat het erg belangrijk om hiervoor te vechten!
  • Vrouwen zouden zelf moeten kiezen op welke manier ze hun eigen geluk willen nastreven: met een partner, zonder partner, met een groot gezin, zonder kinderen, met een grootse carrière of met een eenvoudige baan waarbij ze rust ervaren.

Misschien vind je ook dit artikel interessant:
De geweldige geest van een volwassen vrouw

Het is het ook waard om na te denken of vrouwen wel of niet het “eerste geslacht” zijn. Klopt dat, of zijn we allemaal gewoon mensen zijn die elkaar zouden moeten respecteren? Zouden we hoe dan ook niet met ons allen een vrijere maatschappij moeten stimuleren, met gelijke kansen voor iedereen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Universidad de Antioquia. Facultad Nacional de Salud Pública “Héctor Abad Gómez,” I., & Correa M., J. C. (2000). Revista Facultad Nacional de Salud Pública. Facultad Nacional de Salud Pública: El escenario para la salud pública desde la ciencia, ISSN-e 0120-386X, Vol. 18, No. 1, 2000. https://doi.org/10.1016/S1071-5819(02)00138-6
  • Sagrario, Y. Y. (2010). Bienestar Psicológico en Progenitores Divorciados: Estilo de Apego, Soledad Percibida y Preocupación por la Ex Pareja. Clínica y Salud. https://doi.org/10.5093/cl2010v21n1a7
  • Fernandez, O., Muratori, M., & Zubieta, E. (2013). Bienestar eudaemónico y soledad emocional y social. Boletín de Psicología.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.