De geweldige geest van een volwassen vrouw

Er komt een tijd wanneer je biologische klok je een seintje geeft dat je beter voor jezelf moet gaan zorgen, jezelf gelukkig moet maken en dat je die persoonlijke groei, die je al die tijd voor je uit hebt geschoven, eindelijk op een volwassen manier moet aangaan.

Sylvia is een 48 jaar oude vrouw die op een ochtend wakker werd vol vastberadenheid. Zij zei tegen zichzelf: “Het is klaar, hier zijn we, ik wil scheiden.” Ze was ervan overtuigd dat haar man een veel te hoge dunk van zichzelf had en dat hun relatie nergens heen ging.

Ze realiseerde zich dat ze het grootste gedeelte van haar leven besteed had aan het zorgen voor anderen. Ze omringde zich steeds meer met mensen die alleen maar om zichzelf gaven. De waas die haar belemmerde te zien wat net buiten haar bereik lag verdween.

Op de een of andere manier was er iets veranderd. De draden van haar hart waren strakker gespannen en paradoxaal genoeg realiseerde Sylvia zich dat het tijd was dat ze eens voor zichzelf begon te zorgen.

Ze wilde het voordeel halen uit haar leven, zich losmaken van de dingen die niet werkten en de zorg voor haar dagelijkse bestaan met beide handen aanpakken.

Volwassen Vrouw

De geest van een vrouw na haar veertigste

De geest van een vrouw vanaf het moment dat ze de veertig bereikt is net een tijdbom die zich in de laatste hormonale fase bevindt. Jaar in jaar uit voorziet een vrouw haar neurale verbindingen van water en voeding. En als resultaat worden haar gedachtes, emoties en interesses steeds vernieuwd en steeds belangrijker.

Zoals je misschien wel weet, zijn de hersenen van een vrouw gedurende haar leven voortdurend in verandering. Haar realiteit is doorgaans niet zo stabiel als die van een man. Ze zeggen dat de hersenen van een man kunnen worden vergeleken met een berg; veranderingen aan zijn structuur zijn bijna onmogelijk waar te nemen.

De vrouwelijke geest is net als het weer, veranderlijk en erg moeilijk te voorspellen. Als je geest in één week tijd al zoveel kan veranderen, waar zal die hormonale achtbaan je dan uiteindelijk naar toe leiden?

Vrouw met Kat

Het geweldige geschenk om een volwassen vrouw van boven de veertig te zijn

Net als Sylvia beginnen duizenden vrouwen op deze leeftijd hun leven eens grondig onder de loep te nemen. Ze proberen te onderzoeken welke gebeurtenissen hen hebben geleid naar het punt waar ze op dat moment zijn in hun leven. Vrouwen van deze leeftijd onderzoeken wat ze willen en wat ze kunnen veranderen.

Dit komt omdat ze hun verantwoordelijkheden met elkaar in overeenstemming willen brengen zonder zichzelf, hun wensen en hun belangen op te hoeven offeren. Om dit doel te kunnen bereiken, beginnen ze risico’s te nemen die hen in staat stellen de paden die ze al die tijd geleden verlaten hebben, te herontdekken.

Daarom is het vaak zo dat vrouwen vanaf deze leeftijd hun zienswijze beginnen te verduidelijken. Het kan ook zijn dat ze zich opgewekter en actiever voelen en besluiten om bepaalde situaties en emotionele verlangens in hun leven langzaam aan op te gaan lossen.

Vanaf een bepaalde leeftijd zal je realiteit veranderen, waardoor alles duidelijker zal lijken en veel eenvoudiger zal zijn om aan te pakken. De kracht die een vrouw zichzelf met de jaren kan geven, is iets dat Oprah Winfrey perfect heeft weten te omschrijven met de volgende woorden:

“Het verbaast me dat ik mezelf op deze leeftijd nog steeds aan het ontwikkelen ben, dat ik op zoek ben naar dingen binnen en buiten mijn persoonlijke grenzen om deze grenzen duidelijker te maken. Toen ik twintig was dacht ik dat er een bepaalde wonderbaarlijke leeftijd zou zijn waarop ik ineens een volwassene zou zijn – misschien vijfendertig – en dat mijn ‘volwassen leven’ dan volledig zou zijn.

Het is grappig hoe dit getal met de jaren steeds bleef veranderen en dat ik mezelf zelfs op mijn veertigste, wat door de maatschappij gezien wordt als middelbare leeftijd, nog niet voelde als de volwassene die ik dacht dat ik zou zijn. Nu hebben mijn verwachtingen van het leven elke droom en hoop die ik ooit voor ogen had durven houden overstegen en ben ik er zeker van dat ik zal blijven transformeren om datgene te worden dat ik hoor te zijn.”

Vrouw

Wat gebeurt er met het vrouwelijke brein?

Hormonen spelen een belangrijk rol bij de opbouw van onze realiteit. Ze hebben namelijk invloed op hoe je je ervaringen, waarden en verlangens waarneemt.

Vanaf een bepaalde leeftijd wordt de invloed die deze hormonen op je hersenen hebben steeds stabieler. Hierdoor wordt het makkelijker om je prioriteiten duidelijk te stellen zonder inmengingen.

Gedurende het leven kan de steeds veranderlijke hoeveelheid oestrogeen in je hersenen ervoor zorgen dat je jezelf richt op een brede reeks van emoties, communicatie en empathie. Daarom nemen we vaak beslissingen die ons er toe dwingen dingen te begrijpen en te voelen.

Oestrogeen stimuleert zowel onze gemoedstoestand als onze gedachten, impulsen, seksualiteit, gedragingen en ons welzijn.

Dit bepaalt volgens neuropsychiater Louann Brizendine de manier waarop we “vele unieke vaardigheden” ontwikkelen, zoals “een uitstekende mentale behendigheid, het vermogen om diepe vriendschappen aan te gaan, een bijna magisch vermogen om gezichten en tonen te lezen als het gaat om emoties en gemoedstoestanden en een geweldig vermogen om conflicten te bezweren.”

Twee Vrouwen

Vrouwelijke hormonen

Wat we hiermee eigenlijk willen zeggen, is dat je vanaf midden veertig aan je laatste achtbaanrit begint. Dankzij die veranderingen in je hersenen zal je het belang voelen om eerlijk tegen jezelf te zijn.

Je biologische klok zal ervoor zorgen dat die noodzakelijke wekker in je hersenen afgaat om je een seintje te geven dat het tijd is om op zoek te gaan naar je eigen genot en voordeel. Het is bijna alsof je gedwongen wordt om jezelf te leren kennen en moet groeien door een mengelmoes van sociale en biologische kwesties die je tot dan toe wellicht hebt verwaarloost of steeds voor je uit hebt geschoven.

In de geest van een vrouw als Sylvia kun je zien dat die creatieve hormonale impulsen steeds minder modulaties van oestrogeen en progesteron uitzenden. Het gevolg hiervan is dat de menstruatiecylcus aan zijn einde begint te komen.

Bekijk ook dit artikel: 8 dingen die je nooit hebt geweten over de menopauze

Moeder en Dochter

Hierdoor wordt de geestelijke machine steeds preciezer en stabieler. Vervolgens zal de amygdala (het centrum van je emoties) niet meer die waas genereren die er voorheen voor zorgde dat je niet in staat was je realiteit vanuit een objectief standpunt te bekijken, die een bedreiging vormde elke keer dat je dit probeerde.

Op soortgelijke wijze worden de verbindingen die de delen in je hersenen waarin je je emoties verwerkt (amygdala en het limbisch systeem) en de delen waarin je dingen analyseert en die je beoordelingsvermogen bepalen (prefrontale cortex) steeds meer op elkaar afgestemd.

Je zult merken dat je dingen veel consistenter aanpakt en op een veel beter voorspelbaarde manier voor jezelf. Doordat deze delen van de hersenen niet langer onevenredig geactiveerd worden, zijn de meeste vrouwen veel beter in balans, beter in staat om duidelijk na te denken zonder al te snel overweldigd te raken.

Tegelijkertijd wordt de uitscheiding van dopamine en oxytocine op dezelfde manier gereguleerd, waardoor je in staat bent jezelf meer prioriteit t geven.

Met andere woorden begint een vrouw vanaf dit punt in haar leven versteld te staan van haar potentie en komt ze op nieuwe wijze in contact met de realiteit. Op dit punt begint het lied van emotionele vrijheid in haar oren te klinken, vindt ze een nieuwe balans en een belangrijke herdefiniëring, waardoor ze zichzelf veel voller voelt in het leven.

Referenties: “The Female Brain” by Louann Brizendinne and “Physiology of behavior” by Neil Carlson

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook