Seksuele disfunctie bij diabeten

Seksuele disfunctie komt veel voor bij mensen met diabetes. Het wordt vaak veroorzaakt door schade aan hun zenuwen en kleine bloedvaten, waardoor ze meer kans hebben om seksuele problemen te ontwikkelen.
Seksuele disfunctie bij diabeten
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 20 november, 2019

Seksuele disfunctie bij diabeten komt vaak voor. Doorgaans treft het zowel mannen als vrouwen in gelijke mate. Dit komt omdat de pieken in je bloedsuikerspiegel die optreden wanneer je diabetes hebt rechtstreeks van invloed zijn op je zenuwen en bloedvaten. Als gevolg hiervan manifesteren zich sommige complicaties vaak in je genitale gebied.

Dit komt vooral omdat de reactie van het lichaam op seksuele prikkels verbonden is met het zenuwstelsel en de bloedsomloop. Lees meer over seksuele disfunctie bij mannen en vrouwen met diabetes in dit artikel.

Seksuele disfunctie bij mannelijke diabeten

Erectiestoornissen

Erectiestoornissen

Ongecontroleerde diabetes, dat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel niet onder controle is, kan leiden tot verminderde gevoeligheid en seksuele disfunctie. 

Erectiestoornissen is het meestvoorkomende seksuele probleem bij mannen met diabetes. Het omvat het permanente en herhaalde onvermogen om een ​​erectie te bereiken na seksuele stimulatie. Dit komt voor bij ongeveer de helft van de mannen tussen de 40 en 70 jaar, ongeacht of ze diabetes hebben of niet.

Er zijn enkele structuren die corpora cavernosa worden genoemd. Ze bevinden zich in het bovenste deel van de penis, boven de urethra. Om het bloed bij seksuele stimulatie toe te laten moeten ze zich ontspannen. Dan zet de penis uit en volgt een erectie. Elke verandering in de lichaamsdelen die bij dit proces betrokken zijn, kan leiden tot erectiestoornissen.

Diabetes beïnvloedt het ontstaan van deze seksuele disfunctie op verschillende manieren:

  • Het belemmert de bloedsomloop naar de geslachtsorganen omdat het de doorstroming van het bloed in de de bloedvaten vermindert.
  • Diabetes leidt ook tot veranderen in de zenuwen en de gevoeligheid van de penis.
  • Het veroorzaak daarnaast problemen met het vasthouden van bloed in de corpora cavernosa, vanwege het onvermogen om de aangrenzende aderen goed samen te drukken.

Een diabetespatiënt moet zijn arts informeren over dit soort problemen, zodat de arts een behandeling kan inzetten. Ze kunnen bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven.

Meestal is de beste corrigerende maatregel echter om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Alleen dit voorkomt schade aan je zenuwen en bloedvaten zodat je seksuele problemen kunt voorkomen.

Seksuele disfunctie bij vrouwelijke diabeten

Vrouwelijke seksualiteit is veel minder bestudeerd dan mannelijke seksualiteit. Helaas zijn er niet genoeg onderzoeken om te bevestigen of uit te sluiten dat vrouwen met diabetes meer kans hebben op seksuele disfuncties. De mogelijke problemen die we hieronder gaan bespreken, kunnen echter te maken hebben met schade aan de zenuwen en bloedvaten.

Onvoldoende vaginale smering

Onvoldoende vaginale smering is een vorm van seksuele disfunctie

Wanneer een vrouw diabetes heeft, kan er een gebrek aan vaginale smering zijn. Zonder deze aanmaak van vocht is het moeilijk om plezier te hebben en genot te voelen tijdens geslachtsgemeenschap.

Onvoldoende smering van het genitale gebied samen met een gebrek aan vaginale expansie is de meest gerapporteerde seksuele disfunctie bij vrouwen met diabetes. Dit leidt tot onbereidwilligheid tot seks, omdat penetratie zonder een vorm van smering alleen pijn en irritatie veroorzaakt.

Dit soort seksuele disfunctie kan iets te maken hebben met diabetes. Hoge bloedsuikerspiegels kunnen wel leiden tot uitdroging en dus ook tot vaginale droogheid. Daarom zou diabetes tot onvoldoende vaginale smering leiden.

Verminderde libido

Seksueel verlangen is de belangrijkste seksuele reactie, die leidt tot opwinding en daaropvolgend een orgasme. Daarom maakt de afwezigheid van dit verlangen het onmogelijk om een ​​bevredigende seksuele relatie te ontwikkelen.

Hyperglycemie is vaak verantwoordelijk voor ernstige vermoeidheid. Dit kan een afname van het libido van vrouwen met diabetes tot gevolg hebben.

Vaginisme

Vaginisme

Een gebrek aan vaginale smering samen met overgevoeligheid kan geslachtsgemeenschap pijnlijk en daarom ongemakkelijk maken. Vaginisme wordt gekenmerkt door de onvrijwillige samentrekking van de bekkenbodemspieren.

Ze veroorzaken een volledige of gedeeltelijke sluiting van de schede. Daardoor is het voor de vrouw niet mogelijk om gepenetreerd te worden. Dit is eenvoudigweg te pijnlijk.

In de meeste gevallen is dit voornamelijk te wijten aan een gebrek aan vaginale smering. Het kan echter ook veroorzaakt worden door een verhoogde vaginale gevoeligheid. Dit kan op zijn beurt het gevolg zijn van sensorische neuropathie.

Anorgasmie

Anorgasmie is het onvermogen om een ​​orgasme te bereiken na de juiste seksuele stimulatie. Diabetes lijkt geen directe oorzaak van deze seksuele disfunctie  te zijn. Het is echter gerelateerd aan het gebrek aan verlangen en vaginale smering.

Beide problemen zullen aanleiding geven tot een onprettig gevoel of zelfs pijn tijdens seks. Dit maakt het onmogelijk om een ​​orgasme te bereiken.

In de meeste van de bovengenoemde gevallen verhoogt hyperglycemie of te hoge bloedsuikers ook de aanleg om vaginale infecties te krijgen. Bij deze infecties is er meestal sprake van abnormale afscheiding, evenals pijn, jeuk en overgevoeligheid in het vaginale gebied. Natuurlijk maken deze klachten het vrijen ook erg ongemakkelijk. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hatzimouratidis, K., & Hatzichristou, D. (2009). Erectile dysfunction and diabetes mellitus. Insulin. https://doi.org/10.1016/S1557-0843(09)80020-1
  • Rozhivanov, R. V., Melnichenko, G. A., Suntsov, Y. I., & Kalinchenko, S. Y. (2006). Erectile dysfunction in patients with diabetes mellitus. Endokrinologya.
  • Clayton, A. H., & Valladares Juarez, E. M. (2017). Female Sexual Dysfunction. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2017.01.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.