Roseola: wat is het en kun je het te voorkomen?

Roseola is een besmettelijke ziekte die hoge koorts en huiduitslag veroorzaakt die ontstaat naarmate de koorts afneemt. Ontdek in dit artikel de complicaties van roseola en hoe je dit kunt voorkomen.
Roseola: wat is het en kun je het te voorkomen?
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Roseola is een virale ziekte die vooral jonge kinderen treft tussen de zes maanden en twee jaar. Het staat ook bekend als de zesde ziekte of roseola infantum. In dit artikel ontdek je alles over deze aandoening.

Tekenen en symptomen van roseola

Wanneer een kind in contact komt met een kind met roseola en besmet raakt met het virus, zullen de symptomen van de infectie binnen een week of twee verschijnen.

Het is mogelijk om slechts lichte symptomen te krijgen als je besmet bent met roseola. Het kan dus moeilijk te detecteren zijn. Enkele van de symptomen die het kan veroorzaken zullen we hieronder bespreken.

Koorts

De koorts bij roseola duurt drie tot zeven dagen. Nadat de koorts is afgenomen, verschijnt een uitslag die van enkele uren tot meerdere dagen aanhoudt. Roseola begint meestal met plotselinge hoge koorts, vaak meer dan 39,5 °C.

Tijdens of voor de koorts kunnen sommige kinderen ook last krijgen van keelpijn, loopneus of hoesten. Naast koorts kan je kind ook gezwollen lymfeklieren in de nek hebben.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Tips voor het verminderen van koorts

Huiduitslag

Uitslag als gevolg van roseola

In de meeste gevallen treedt uitslag op als de koorts afneemt. De uitslag bestaat uit kleine roze vlekjes of bultjes. Hoewel deze plekken over het algemeen vlak zijn, kan de uitslag ook wat verhoogd zijn.

Meestal verschijnt de uitslag op de borst, rug en buik en verspreidt zich vervolgens naar de nek en armen. Soms bereikt het zelfs de benen en het gezicht. De uitslag jeukt niet en is niet storend. Het kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden voordat deze verdwijnt. Andere tekenen en symptomen kunnen zijn:

Kan roseola worden voorkomen?

Baby wordt gevaccineerd door arts

Roseola is besmettelijk en is geen vaccin beschikbaar. De infectie verspreidt zich wanneer een kind met roseola praat, niest of hoest, waarbij geïnfecteerde druppels in de lucht terechtkomen die andere mensen vervolgens kunnen inademen.

Druppels kunnen ook op omliggende oppervlakken terechtkomen. Als andere mensen die oppervlakken aanraken en vervolgens aan hun mond of neus komen, kunnen ze geïnfecteerd raken. Dit gebeurt veel op kinderdagverblijven.

Deze ziekte kan zich verspreiden tijdens de fase met hoge koorts. Het kan zich echter niet meer verspreiden als de uitslag eenmaal is uitgebroken. Er is geen manier om roseola te voorkomen.

Het treft jonge kinderen veel vaker dan volwassenen. Daarom zijn experts van mening dat een episode van roseola in de kindertijd een langdurige immuniteit tegen deze ziekte kan geven. Hoewel mensen het meerdere keren kunnen oplopen, is dit niet gebruikelijk.

Lees verder voor meer informatie:
Symptomen, oorzaken en behandeling van huiduitslag

Hoe artsen roseola diagnosticeren

Om de diagnose te stellen, zal de arts de medische geschiedenis van de patiënt uitvragen aan de ouders. Een diagnose van deze aandoening is meestal niet duidelijk totdat de koorts verdwijnt en de uitslag verschijnt. Op dat moment kan de arts om tests vragen om er zeker van te zijn dat de koorts niet het gevolg is van een ander type infectie.

De meeste behandelingen zijn gericht op het verminderen van de hoge koorts en de eventuele klachten die de patiënt ervaart. Antibiotica werken niet, omdat een virus deze ziekte veroorzaakt en geen bacterie.

Overige informatie

Er zijn enkele complicaties die kunnen optreden na een besmetting met dit virus. De meest bekende daarvan is het veroorzaken van koortsaanvallen bij kinderen. Dit worden ook wel koortsstuipen genoemd.

Soms heeft een kind met roseola een aanval die een snelle stijging van de lichaamstemperatuur veroorzaakt. Als dit gebeurt, kan het kind het bewustzijn verliezen en kan het lichaam beven. Ze kunnen ook tijdelijk de controle over de blaas of darmen verliezen.

Koortsstuipen bij gezonde jonge kinderen zijn meestal van voorbijgaande aard en zelden schadelijk. De complicaties van roseola zijn zeldzaam. De meeste gezonde kinderen en volwassenen met roseola herstellen snel en volledig.

Mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn over het algemeen minder resistent tegen virussen. Daarom kunnen zijn roseola opnieuw krijgen of opnieuw ziek worden door een eerdere infectie. Er is dan een grotere kans om ernstigere vormen te ontwikkelen en is het moeilijker voor het lichaam om de ziekte te bestrijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.