Redenen om steeds moe te zijn

Vermoeidheid is meestal een symptoom dat behoorlijk aanwezig is in ons dagelijks leven en veel factoren beïnvloeden het uiterlijk ervan. Ontdek in dit artikel de redenen waarom je de hele tijd moe bent.
Redenen om steeds moe te zijn
Maria Marin Garcia

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Maria Marin Garcia.

Laatste update: 25 maart, 2023

In de meeste gevallen blijkt chronische vermoeidheid een gevolg te zijn van de dagelijkse gewoonten waaraan we tegenwoordig vaak gewend zijn. Het voelen van dit gebrek aan energie komt vaak neer op frustratie en verlies van gezondheid. Dat gezegd hebbende, zijn er vele redenen voor het voortdurend moe zijn.

In de regel wordt algehele verzwakking veroorzaakt door slaapproblemen, overmatige stress, enz. In dit artikel leer je over de oorzaken en symptomen van chronische vermoeidheid.

Wat zijn de symptomen van chronische vermoeidheid?

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (Spaanse link) is een langdurige ziekte met een veelheid aan oorzaken en gevolgen. Het is niet ingewikkeld om het gebrek aan energie op te merken, zowel geestelijk als lichamelijk.

Hoofdzakelijk zijn de symptomen van vermoeidheid gevarieerd en blijven ze onopgemerkt, maar de gevolgen zijn evident. We kunnen enkele symptomen belichten, zoals de volgende:

  • Slaapstoornissen.
  • Hoofdpijn of spierpijn.
  • Duizeligheid.
  • Concentratieproblemen.
  • Vermoeidheid.
  • Ongemak bij het beginnen en volbrengen van taken (dit symptoom verergert bij meer lichamelijke activiteit).
  • Prikkelbaarheid.
  • Spiercontracturen.
  • Een gebrek aan eetlust.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
De beste 10 manieren om vermoeidheid te bestrijden

Wie heeft het meest last van voortdurende vermoeidheid?

Vermoeide vrouw
De symptomen van vermoeidheid zijn gevarieerd en kunnen onopgemerkt blijven, maar de gevolgen zijn vaak duidelijk.

Als risicofactoren zijn er kenmerken die iemand meer kans geven op chronische vermoeidheid. Voorbeelden van deze determinanten zijn enkele zoals de volgende:

  • Leeftijd tussen 40-60 jaar.
  • Stressvolle banen of banen met leiderschap, zoals banen met veel verantwoordelijkheid.
  • Nachtdienstwerkers.
  • Wit ras.
  • Vrouwen.
  • Sociale of economische problemen.
  • Gezinslasten, vooral als verzorger van een ouder familielid.

Wat zijn de redenen waarom je altijd moe bent?

Helaas is er niet één oorzaak aan te wijzen voor chronische vermoeidheid. Dat maakt het ingewikkeld om een diagnose te stellen en vooral om het op te lossen. De redenen die in grotere mate voorkomen zullen we hieronder in meer detail bespreken.

Slapeloosheid

In die zin veroorzaakt het niet gunnen van rust aan het lichaam een neuronale en hormonale verandering. De natuurlijke slaapcyclus wordt verstoord. Hoe langer men wakker is, hoe meer werk de vermoeide cellen en hormonen van het lichaam moeten doen. Dit alles leidt tot een eindeloze cyclus die de symptomen en gevolgen van vermoeidheid vergroot.

Veranderingen in het slaapschema

Afwisselende of ongeplande slaapcycli zorgen ervoor dat het lichaam zich moe voelt. Bovendien worden ‘s nachts hormonen en stoffen afgescheiden die de rust bevorderen. Hierdoor hebben bijvoorbeeld nachtwerkers meer last van deze aandoening.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Vijf remedies tegen spiervermoeidheid

Stress/angst

Uitgeputte vrouw
Stress wordt vaak genoemd als de belangrijkste oorzaak van slapeloosheid en spierproblemen.

Stress wordt vaak genoemd (Engelse link) als de belangrijkste oorzaak van slapeloosheid en spierproblemen. Hoewel het niet noodzakelijk een gebrek aan slaap veroorzaakt, kan het op zichzelf wel symptomen van vermoeidheid veroorzaken.

Ongezonde diëten

Voorbeelden hiervan kunnen zijn te veel eten, heel vet eten, of lange periodes van vasten. Dit zorgt niet voor goede voeding en zal onze vermoeidheid vergroten.

Andere redenen om moe te zijn

Er zijn nog andere oorzaken die in mindere mate voorkomen, maar toch invloedrijke factoren zijn. Wanneer verschillende elementen bij elkaar worden opgeteld, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Enkele van deze redenen zijn de volgende:

  • Een gebrek aan lichaamsbeweging.
  • Uitdroging of een lage waterinname.
  • Bloedarmoede: een dieetgerelateerde aandoening.
  • Aandoeningen van de schildklier: de schildklier is verantwoordelijk voor het afscheiden van hormonen die de stofwisseling regelen. Als er een verandering is in de productie van deze hormonen, is vermoeidheid evident. Hyperthyreoïdie veroorzaakt de overproductie van hormonen die snel alle calorieën verbranden.
  • Diabetes: door het slechte gebruik van glucose voelen we ons moe, omdat het de stof is die energie geeft aan de cellen.
  • Depressie: dit kan een gebrek aan slaap en eetlust veroorzaken, wat zich ook vertaalt in algemene vermoeidheid.
  • Gebrek aan vitamines: een gebrek aan B12, dat een dierlijk eiwit is, en vitamine D, dat verkregen wordt uit zonlicht, kan vermoeidheid en malaise veroorzaken.
  • Beroepssituaties: een te hoge werkdruk, veel verantwoordelijkheid, of nachtdienst verergert de situatie.

Let bij deze redenen van vermoeidheid op je gewoonten

Symptomen van vermoeidheid moeten niet synoniem zijn met alarm. Toch is het raadzaam je dagelijkse gewoonten in de gaten te houden en te zoeken naar oorzaken of conditionerende factoren. Als je gewoonten niet verantwoordelijk zijn voor je vermoeidheid, is het nodig contact op te nemen met een gezondheidsprofessional om de oorzaak van deze aandoening vast te stellen.

Vermoeidheid is vaak een gevolg van het hectische levenstempo dat we leiden. Als dit je gezondheid ernstig begint aan te tasten, stop dan en neem een pauze; misschien is het tijd om enkele van je gewoonten te veranderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.