Recept voor zelfgemaakte labneh of yoghurtkaas

Labneh oftewel yoghurtkaas is een alternatief voor roomkaas uit het Midden-Oosten. Het is perfect om te smeren en bij zoete of hartige gerechten.
Recept voor zelfgemaakte labneh of yoghurtkaas
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bestaat er zoiets als een gezonde, lichte en smaakvolle roomkaas? Ja! Er zijn veel opties, waaronder labneh oftewel yoghurtkaas. Deze heerlijke optie is gemakkelijk thuis te maken!

Blijf dit artikel lezen als je wilt leren hoe je het stap voor stap kunt maken. Je krijgt een perfect smeerbare gezonde kaas die je naar wens kunt kruiden om de smaak te variëren.

Labneh of yoghurtkaas: de mediterrane smeerkaas

yoghurtkaas

Labneh oftewel yoghurtkaas wordt met yoghurt en zout gemaakt en vereist wat tijd en geduld. Deze romige kaas wordt in traditionele gerechten van een aantal landen, zoals Syrië, Turkije, Jordanië, Libanon of Griekenland gebruikt. Hoewel je het op markten kunt vinden, besluiten veel mensen om het thuis te maken.

Het is om verschillende redenen een eenvoudig recept. Je hebt maar twee ingrediënten nodig: yoghurt en zout. Je hebt ook maar een paar keukengereedschappen nodig en het recept heeft geen warmte of temperatuur nodig. Met wat tijd en geduld krijg je verbluffende resultaten!

Door zijn consistentie en neutrale smaak is labneh of yoghurtkaas zeer veelzijdig. Net als hummus is het perfect om met brood, toast of groentestrips in te dippen. Je kunt het ook als romige topping voor een boterham of salade gebruiken. We weten zeker dat jij en je hele gezin er dol op zullen zijn, want het is gemakkelijk te maken en veelzijdig in de keuken.

Recept voor labneh of yoghurtkaas

Zoals bij alle recepten, kunnen de hoeveelheden variëren, afhankelijk van hoeveel mensen ervan zullen eten en hoeveel labneh je voor de gekozen presentatie nodig hebt.

De ingrediënten en materialen die je nodig hebt

 • 500 gram yoghurt
 • 1/4 theelepel zout
 • Om te serveren: extra vierge olijfolie, specerijen of verse kruiden naar smaak.
 • Breed en dik katoen, gaas of iets dergelijks (anders sijpelt de yoghurt er doorheen).
 • 1 grote kom
 • 1 grote zeef

Hoe je het recept voor labneh of yoghurtkaas maakt

 • Verdeel eerst de katoenen doek over de zeef. Het is het beste voor de laatste om ook fijnmazig te zijn. Plaats ze bovenop de kom zodat er voldoende ruimte tussen de twee is om de yoghurt uit te laten lekken.
 • Giet de yoghurt in een bakje, voeg het zout toe en meng met een garde.
 • Giet het voorzichtig over de doek. Goed aandraaien en vastbinden met een stuk touw of tang. Bewaar in de koelkast.
 • Als je een smeerbare crème wilt, dan is 8 of 10 uur drainage voldoende. Haal de yoghurt eruit en breng met de olijfolie en kruiden of verse kruiden op smaak. Als je het niet meteen gaat eten, bewaar het dan in een luchtdichte verpakking.
 • Je kunt het ook dichter maken door het langer te laten uitlekken, tussen 24 en 36 uur. Maak kaasballetjes met behulp van een lepel nadat je het mengsel hebt blootgelegd. Doe het in een glazen pot met olijfolie en andere smaakmakers als je meer smaak wilt.

Sommige mensen gebruiken volle melk voor het recept. Als je deze optie lekkerder vindt, kook dan gewoon de volle melk en meng het dan met de yoghurt. Het resultaat is net zo lekker en romig.

Manieren om labneh of yoghurtkaas te eten

Labneh met olijfolie

Je kunt labneh met toast, pitabroodje, groenten of in zoete en hartige bereidingen eten. Je kunt deze yoghurtkaas aan zowel zoete als hartige gerechten toevoegen. Het is heel gebruikelijk in mezze of klassieke hapjes van mediterrane of Midden-Oosterse landen.

Het is zelfs een ingrediënt van een typisch ontbijt gemaakt met olijven, tomaten en komkommers. Mensen smeren het gewoonlijk op een pitabroodje, toast of groentereepjes, net als hummus of baba ghanoush.

Je kunt er ook sauzen en saladedressings van maken. In beide gevallen is het een goed idee om het met andere ingrediënten op smaak te brengen of het nu om verse kruiden, specerijen of geplette noten gaat.

Het toevoegen van komijn of za’atar is de perfecte manier om de originele smaak van de populaire keuken van de landen waar het vandaan komt, toe te voegen.

Een aantal mensen gebruiken het ook om cheesecake te maken. Als je een zoetekauw bent of zin hebt in een toetje, dan gaat dit ingrediënt perfect samen met fruit, compotes, noten of een beetje honing.

Een andere optie zijn gekruide labneh-balletjes, die je in stukjes kunt snijden en aan salades kunt toevoegen, ze kunnen met sesam als aperitiefhapje dienen of je kunt ze aan pastagerechten toevoegen.

Meer dingen om in gedachten te houden om dit recept met succes te maken

Kies voor het beste resultaat een yoghurt van goede kwaliteit. Dit is omdat de grondstof een sleutelpunt is voor het succes van het recept. Zorg ervoor dat je een yoghurt kiest die volle melk en melkzuurfermenten bevat zonder andere toegevoegde ingrediënten.

Dit gerecht wordt in landen waar het als traditioneel wordt beschouwd met schapen- of koeienyoghurt gemaakt. Je kunt echter ook geitenyoghurt gebruiken als je dat wilt. Koemelk geeft het een zachtere en meer neutrale smaak. Je moet gefermenteerde melk en proteïne-yoghurts met extra vet of 0% suiker toevoegen.

Je kunt zelfs voor zowel magere als volle yoghurt kiezen. Het kiezen van magere yoghurt zal echter in een lichter, een beetje flauw en niet zo romige labneh resulteren. Griekse yoghurt (zonder toegevoegde suiker) of zelfgemaakte yoghurt zijn andere goede opties.

Je moet de labneh nadat je het hebt gemaakt in de koelkast bewaren. In zijn meest romige versie kan hij maximaal drie tot vier dagen meegaan als hij in een luchtdichte verpakking wordt bewaard. Gemarineerd in olijfolie, kan het iets langer meegaan en tot een maand later worden geconsumeerd.

Het is een goed idee om het ongeveer 15 minuten uit de koelkast te halen voordat je het opeet, om de temperatuur iets te verlagen, zodat je het beter kunt proeven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Al-Kadamany E, et al. Determination of shelf life of concentrated yogurt (labneh) produced by in-bag straining of set yogurt using hazard analysis. Journal of dairy science. Mayo 2002. 85(5):1023-30.
 • Atamian S, et al. The characterization of the physicochemical and sensory properties of full-fat, reduced-fat and low-fat bovine, caprine, and ovine Greek yogurt (Labneh). Food science & nutrition. Marzo  2014. 2(2):164-73.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.