Alles wat je moet weten over de voordelen van feta

Heb je wel eens gehoord van feta? Dit zuivelproduct uit Griekenland kan grote voordelen bieden aan degenen die het eten. Lees meer over deze voordelen en hoe je het kunt eten in dit artikel!
Alles wat je moet weten over de voordelen van feta
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 07 november, 2022

Feta is een zuivelproduct uit de Griekse cultuur dat zich dankzij zijn veelzijdigheid en eigenschappen geleidelijk heeft verspreid naar veel andere landen. Het wordt in pekel verkocht en dit verlengt de houdbaarheid. Hieronder gaan we dieper in op voordelen die feta te bieden heeft.

Het product is gemaakt van schapenmelk maar het is ook mogelijk om soorten te verkrijgen waarvan het hoofdbestanddeel paardenmelk is. Het heeft een karakteristieke zure smaak en heeft een hoog vetpercentage en bevat dus een flink aantal calorieën.

Het wordt meestal op de markt gebracht in houten kisten of in tinnen of aluminium containers die de smaak, geur en consistentie behouden. Tegenwoordig zijn er ook diverse plastic verpakkingen verkrijgbaar.

De voordelen van feta

Voedingswaarde

Net als elk ander zuivelproduct valt feta op door zijn eiwitgehalte, zoals blijkt uit de huidige wetenschappelijke literatuur (Engelse link).  Dit zijn voedingsstoffen met een hoge biologische waarde, die alle essentiële aminozuren bevatten en bovendien goed verteerbaar zijn.

Eiwit is van fundamenteel belang om ziekten en aandoeningen te voorkomen die verband houden met veroudering en met degeneratie van spierweefsel. Een recensie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) laat zien dat eiwitconsumptie helpt om zowel de vernietiging van spierweefsel als het verlies van functionaliteit te vertragen en voorkomen.

Feta bevat een redelijk hoog gehalte aan verzadigde vetzuren in zijn samenstelling. Tot voor kort zou dit als slecht nieuws worden beschouwd. De wetenschap heeft de mening in dit opzicht echter recentelijk veranderd, al is hier het laatste woord nog niet over gezegd en geschreven.

Verzadigde lipiden echter worden niet langer als schadelijk beschouwd. Tegenwoordig erkennen wetenschappers hun voordelen, omdat er voldoende bewijs (Engelse link) is om te bevestigen dat deze vetzuren helpen het risico op cardiovasculaire aandoeningen en de incidentie van andere complexe ziekten juist te verminderen. In tegenstelling tot de eerdere overtuiging.

Micronutriënten in feta

Fetablokjes

Het gehalte aan macronutriënten van feta is belangrijk, maar het bevat ook mineralen en vitamines die gunstig zijn voor de gezondheid.

 • Een voorbeeld hiervan is calcium. Wetenschappers hebben aangetoond (Engelse link) dat de inname van zuivelproducten het risico op osteoporose helpt verminderen vanwege het calciumgehalte. Feta vormt hierop geen uitzondering.
 • Daarnaast bevat het aanzienlijke hoeveelheden vitamine D. Deze voedingsstof is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid.
 • Het kan in bepaalde gevallen helpen bij het voorkomen van complexe, cardiovasculaire en stofwisselingsziekten.
 • In feite hebben bepaalde soorten kanker zelfs een betere prognose als het lichaam voldoende vitamine D op voorraad heeft.
 • Daarnaast zijn er aanwijzingen (Spaanse link) dat vitamine D kan helpen beschermen tegen huidkanker.

Paradoxaal genoeg heeft de algemene wereldbevolking over het algemeen een behoorlijk tekort aan niveaus van deze voedingsstof. Om de dagelijkse inname (Spaanse link) te garanderen, is het een goed idee om zuivelproducten (zoals feta), vette vis en eieren te consumeren.

Daarnaast raden experts aan om regelmatig op een veilige manier aan zonlicht te worden blootgesteld om de synthese van deze vitamine in het lichaam te stimuleren.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Wanneer moeten we vitamine D als supplement nemen?

Recepten met feta

We laten je twee eenvoudige recepten met feta zien, zodat je dit product in je voedingspatroon kunt introduceren. Het is niet alleen gezond, maar ook een zeer smakelijke aanvulling op je recepten.

In de oven

Feta kan in de oven worden bereid, vergelijkbaar met de Italiaanse kaas provolone. Met een simpele combinatie van kruiden, zoals oregano, tijm en peper, en een olijfoliedressing heb je een erg lekker gerecht!

 • Het enige wat je hoeft te doen is het 8 minuten in de oven te zetten op een temperatuur van 200 graden Celsius, met warmte van boven en onder.
 • Als je de feta uit de oven haalt, raden we je aan het nogmaals op smaak te brengen met een scheutje olijfolie.

Salade

Salade met feta

Salades zijn een geweldig excuus om feta te eten. Feta in salades zorgt voor een andere textuur die op een smakelijke manier contrasteert met de andere plantaardige ingrediënten.

 • Snijd de kaas gewoon in kleine blokjes en voeg deze toe aan je favoriete combinatie van salade-ingrediënten.
 • Werk het daarna af met olijfolie en azijn om een heerlijke en voedzame salade te krijgen.
 • Als je het eiwitgehalte nog verder wilt verhogen, voeg dan ook wat tonijn uit blik toe.

De voordelen van feta

Zoals je hebt gezien, is feta een zeer gunstig zuivelproduct voor onze gezondheid als het regelmatig wordt geconsumeerd. Door het gehalte aan eiwitten, vetten en micronutriënten is het een voedingsmiddel dat kan helpen om in onze dagelijkse voedingsbehoeften te voorzien. Het kan in bepaalde gevallen ook verschillende ziekten helpen voorkomen.

Het is een zeer veelzijdig product en kan op verschillende manieren worden bereid. Enerzijds kun je er het hoofdingrediënt van de maaltijd van maken. Als alternatief kun je het ook als bijgerecht gebruiken om een vleugje hartigheid en contrast met andere gerechten te geven.

Hoe dan ook, zorg ervoor dat je het vanaf nu in je dieet voedingspatroon om van de voordelen van feta te kunnen profiteren. Je zult er geen spijt van krijgen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Tessier AJ., Chevalier S., An update on protein, leucine, omega 3 fatty acids, and vitamin D in the prevention and treatment of sarcopenia and fucntional decline. Nutrients, 2018.
 • Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance os systematic reviews and meta analyses. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.
 • Thorning TK., Raben A., Tholstrup T., Soedamah Muthu SS., et al., Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res, 2016.
 • Anagnostopoulos AK., Tsangaris G., Feta cheese proteins: manifesting the identity of Greece’s national treasure. Data Brief, 2018. 19: 2037-2040.
 • Gilaberte, Y., et al. “La vitamina D: evidencias y controversias.” Actas dermo-sifiliográficas 102.8 (2011): 572-588.
 • Álvarez, A. Alonso, V. Martínez Suárez, and J. Dalmau Serra. “Profilaxis con vitamina D.” Acta Pediátrica Española 69.3 (2011).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.