Quarternaire preventie, wat houdt dat in?
Quarternaire preventie is onderwerp van veel discussie in de medische wereld. Veel professionals zijn geen voorstander van het gebruik ervan als leidraad voor het volksgezondheidsbeleid, en sommigen ontkennen zelfs de geldigheid ervan.
Naarmate de tijd verstrijkt en nieuwe technologische ontwikkelingen opduiken, is het echter duidelijk dat we quarternaire preventie nodig hebben. Zoals we in dit artikel zullen zien, hangt de beschikbaarheid van hoogwaardige medische hulpmiddelen voor iedereen af van de juiste toepassing van quaternaire preventie.
Men definieert quarternaire preventie als maatregelen die worden genomen om overmatig gebruik van medische middelen door gezondheidswerkers en patiënten te voorkomen. Dit omvat het vermijden van overbehandeling, het vermijden van onnodige praktijken en het aanbieden van ethische alternatieven.
Het jaar 1986 was het startpunt voor het idee van quarternaire preventie. In die tijd waarschuwden verschillende medische onderzoekers voor de medicalisering van het dagelijks leven. Dat proces is ondanks de waarschuwingen doorgegaan.
We moeten verduidelijken dat deze preventie niet gericht is op het elimineren van de beschikbaarheid van medische vooruitgang. Het is eerder bedoeld om het te rationaliseren. Om deze reden betrekt het patiënten bij het proces, aangezien artsen een extra schakel zijn in de lange keten die de medicalisering van het dagelijks leven in stand houdt.
Uiteindelijk is het doel patiënten zekerheid te bieden. Niemand van ons zou graag worden onderworpen aan therapeutische opsluiting of dat we meer geld zouden moeten uitgeven dan nodig is.
Soorten preventie
We noemen dit concept quaternaire preventie omdat preventieactiviteiten als gespreid worden beschouwd:
- Primaire preventie: dit is preventie die van toepassing is op mensen die nog niet ziek zijn. Het doel is om te voorkomen dat ze ziek worden.
- Secundaire preventie: iemand heeft een ziekte, maar weet dit niet omdat hij of zij nog geen symptomen heeft ontwikkeld. Als we het op tijd detecteren, verbeteren we de prognose.
- Tertiaire preventie: we hebben al te maken met zieke mensen. Hier stellen artsen de best beschikbare behandeling voor, om fatale uitkomsten en negatieve gevolgen te voorkomen, die de toekomstige kwaliteit van leven van een patiënt veranderen.
- Quaternaire preventie: tot slot het type preventie dat ons in dit artikel interesseert. Dit is de preventie die het willekeurige gebruik van medische middelen beperkt.
Lees ook eens:
Verzorging van doorligwonden en preventie
Voorbeelden van overmedicalisering
We kunnen quarternaire preventie misschien beter begrijpen met voorbeelden van misbruik van medische middelen. Hoewel we het misschien niet duidelijk merken, is de medicalisering van wat er om ons heen gebeurt constant geworden.
Een van de misbruiken is het aanvragen van overmatige tests om ziekten op te sporen. Soms zijn enkele primaire preventietesten nodig, maar andere hebben geen wetenschappelijke basis.
Aan de andere kant worden kwesties die algemeen bekend zouden moeten zijn, weerlegd in het licht van de wetenschappelijke vooruitgang. Mammogrammen zijn bijvoorbeeld bedoeld voor vrouwen van precieze leeftijden en het heeft geen zin om ze alleen uit te voeren om de twijfel bij zeer jonge vrouwen weg te nemen.
Laten we ook eens nadenken over de straling waaraan röntgenfoto’s of CT-scans ons blootstellen. Misbruik bij het opvragen van dit soort afbeeldingen kan leiden tot een toename van stralingsgerelateerde pathologieën.
Medische behandelingen zijn geen uitzondering op dit probleem. Het is heel gebruikelijk dat artsen antibiotica voor virale infecties, waardoor bacteriële resistentie en bijwerkingen bij patiënten ontstaan. Door nadelige effecten toe te voegen, wordt de aanvankelijke situatie, die misschien eenvoudig was, verslechterd en gecompliceerder.
Polymedicatie is een ander voorbeeld. Sommige ouderen nemen een reeks dagelijkse pillen die op elkaar inwerken zonder de kwaliteit van leven te verbeteren. Omdat elke afzonderlijke specialist een specifiek medicijn voorschrijft, controleert niemand of er een combinatie zal zijn tussen de effecten van de een en de ander.
Ook interessant om te lezen:
Wat kun je doen tegen medicijnenvergiftiging?
Hoe passen artsen quarternaire preventie toe?
Het is logisch om te vragen hoe quarternaire preventie moet worden uitgevoerd. Een deel van de taak is voor artsen en een ander deel voor de patiënten. Dat gezegd hebbende, is het essentieel om primaire preventie niet te verwarren met behandeling.
Wanneer een persoon zijn gezondheidstoestand wil weten, hoeft hij zijn medicatie niet per se mee te nemen naar het consult van de dokter. Ook is het niet nodig om een hele reeks procedures te doorlopen die niets opleveren.
Nieuwe technologie betekent niet altijd betere technologie. Tegenwoordig zijn er antibiotica die tientallen jaren geleden zijn ontwikkeld die efficiënter zijn dan de nieuwe, goedkopere en soms schadelijkere.
Ook de geestelijke gezondheid wordt het slachtoffer van de problemen van de medicalisering. Er zijn veel kinderen met de diagnose aandachtstekortstoornis en hyperactiviteit die in werkelijkheid niet aan de criteria voldoen. Als gevolg hiervan ondergaan deze kinderen een reeks maatregelen die totaal contraproductief zijn in hun geval.
Het is niet iets dat van de ene op de andere dag zal veranderen, maar het is een weg die we moeten inslaan. Quarternaire preventie kan ons als patiënt veiliger maken en medische middelen voor iedereen beschikbaar maken, zonder ze uit te putten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kuehlein T, Sghedoni D, Visentin G, Gérvas J, Jamoulle M. Prevención cuaternaria, actividad del médico general. [Quartäre Prävention, eine Aufgabe für Hausärzte]. Primary Care. 2010;10:350-4.
- Gérvas, Juan. “Moderación en la actividad médica preventiva y curativa. Cuatro ejemplos de necesidad de prevención cuaternaria en España.” Gaceta sanitaria 20 (2006): 127-134.
- Kopitowski, Karin Silvana. “Prevención cuaternaria: se pueden y se deben limitar los daños por la actividad sanitaria.” Rev. Hosp. Ital. B. Aires 33.3 (2013): 90-95.