Alles over tandheelkundige implantaten

Tandheelkundige implantaten kunnen een alternatief zijn voor het herstel van het gebit na verlies van tanden en kiezen. Zij bieden niet alleen een esthetische en functionele oplossing voor de holte in de mond, maar zorgen ook voor veiligheid dankzij hun hoge retentieniveau.
Alles over tandheelkundige implantaten

Laatste update: 11 mei, 2022

Een of meer ontbrekende tanden veranderen iemand niet alleen in esthetisch opzicht, maar het kan ook invloed hebben op hoe hun mond werkt. Tandheelkundige implantaten zijn een goede optie als het gaat om het vervangen van deze ontbrekende tanden, en veel mensen beschouwen ze als comfortabel en stabiel.

Dit soort prothese wordt vastgezet en op zijn plaats gehouden door een tandheelkundig implantaat. Specialisten plaatsen deze titanium schroeven in het kaakbot of de kaak. Vanwege de biocompatibiliteit is het metaal geïntegreerd in het botweefsel. Dit fungeert als een steunpunt voor een kroon of een grotere prothese.

In dit artikel leggen we uit welke soorten protheses er bestaan en in welke omstandigheden specialisten ze kunnen plaatsen. We bekijken ook hoe ze dat doen, en wat de voordelen zijn van het hebben van zo’n prothese.

Soorten protheses en hun voordelen

Prothetische tandheelkundige implantaten

Tandimplantaten zijn structuren die kunsttanden bevatten en de verloren gegane tanden vervangen. Ze worden bevestigd op implantaten die specialisten in de kaak hebben geplaatst.

Deze protheses verschillen van conventionele gebitsprotheses omdat ze op hun plaats blijven zitten. Niet alleen door het nauwe contact met het tandvlees, maar ook door de metalen schroeven in het bot.

Voordelen

Er zijn vele positieve kanten die deze kunstelementen bieden aan iemand die ervoor gekozen heeft zijn gebit op deze manier te rehabiliteren. Denk daarbij onder andere aan de volgende voordelen:

  • Stabiliteit. Meestal bewegen deze protheses niet of nauwelijks. Je kunt praten en kauwen zonder dat de prothese loskomt of beweegt, zelfs wanneer je hard of plakkerig voedsel eet.
  • Comfort. Als de prothese goed zit en daardoor minder wrijving heeft met slijmvliezen dan losse protheses, raak je gewend aan het hebben van de prothese en kun je je mond op een natuurlijke manier gebruiken.
  • Behoud van het bot. Zowel de aanwezigheid van implantaten in het botweefsel als de prikkels die de prothese genereert, helpen bij het behoud van de botmassa van de kaak. Dit voorkomt ook het verlies van botmassa.
  • Natuurlijkheid. Deze rehabilitatiemethode lijkt het meest op de natuurlijke tandstructuur. Dat komt omdat het coronaire gedeelte van de tanden en de wortel wordt nagebootst. Dit laatste komt omdat de prothese gebruik maakt van een deel dat in het bot is aangebracht.
  • Herstel van functie. Een implantaat stelt de patiënt in staat om zijn vermogen om te kauwen, spreken en slikken te herstellen. Dit kan allemaal zijn veranderd door het ontbreken van tanden. Bovendien krijg je ook het esthetische aspect van je glimlach terug.
  • Veel mogelijkheden, afhankelijk van het specifieke geval. Er zijn veel verschillende tandheelkundige implantaten. Ze variëren bijvoorbeeld afhankelijk van de mogelijkheid dat de patiënt in kwestie de tanden zelf uit de mond kan nemen. Ook het aantal tanden dat moet worden vervangen speelt hierbij een rol.

Vaste prothesen

Specialisten cementeren of schroeven tandheelkundige protheses vast aan het implantaat dat al in het bot zit. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen mensen met dit soort implantaten ze niet verwijderen.

Deze structuren vervangen tanden en/of kiezen uit het kaak- of bovenkaakbot met behulp van een beperkt aantal implantaten. Specialisten brengen ze in op de speciaal gekozen plaatsen om steun te geven aan de structuur. Ze zijn dan in staat om dezelfde biometrische functies uit te voeren die de wortels van de natuurlijke tanden doen.

Ze zijn kleiner dan traditionele kunstgebitten. Dit komt omdat ze alleen uit het tandgedeelte bestaan, zonder roze tandvlees, wat typisch is voor andere soorten prothesen. Als de prothese het gehele gebit vervangt gebruiken specialisten 8 implantaten voor het bovenste kaakbot en 4 voor de kaak. Dit aantal is echter afhankelijk van elk specifiek geval.

Elk ontwerp wordt gepersonaliseerd op basis van de behoeften van de patiënt en de mogelijke omstandigheden, waarbij de ontwerpers verschillende materialen kunnen gebruiken. De meest voorkomende prothesen zijn gemaakt van metaal en keramiek, meestal porselein.

Op dit moment zijn er ook zirkonia-varianten. Dit is een harde keramiek die zeer resistent is maar er natuurlijk uitziet. Omdat deze elementen alleen bestaan uit tanden die op de implantaten worden geschroefd of gecementeerd vallen ze bijna niet op. Daarnaast zijn ze zeer comfortabel voor de drager.

Overkappingsprothese

Overkappingsprothesen zijn prothesen op basis van tandheelkundige implantaten die vergelijkbaar zijn met de meer traditionele gebitsprothesen. Het enige verschil is dat ze schroeven in het kaakbot gebruiken als ankers. Deze sterke verbinding tussen de prothese en de implantaten in het bot geeft je zekerheid en comfort wanneer je kauwt en praat.

Voor dit soort prothese zijn minder implantaten nodig dan voor een vaste prothese. Over het algemeen zijn 4 in de bovenkaak en 2 of 3 in de onderkaak voldoende (Spaanse link). Daarom zijn overkappingsprothesen een ideaal alternatief voor een traditioneel kunstgebit voor patiënten met botweefselverlies.

Verankeringssystemen worden op de implantaten geschroefd waarin de prothese wordt ingebracht wanneer deze wordt geplaatst. Met dit speciale systeem kun je de prothese in de mond plaatsen en uitnemen, maar het heeft een veel betere retentie. De patiënt kan deze implantaten bijvoorbeeld zelf uitnemen om ze schoon te maken en later terugplaatsen om te eten.

Hybride prothese

Dit type prothese maakt gebruik van de steun die de implantaten en het tandvlees bieden. Deze worden in de implantaten geschroefd en alleen een specialist kan ze verwijderen.

Deze hebben zowel een tand- als een roze tandvleesgedeelte, en bieden een vervanging voor zowel de verloren tanden als het zachte weefsel. Specialisten bevelen deze protheses aan bij patiënten met merkbare botresorptie. Hybride protheses gebruiken 6 implantaten in het bovenste kaakbot en 4 in het onderste.

In tegenstelling tot vaste prothesen maken specialisten hybride prothesen (Spaanse link) met de nieuwste acryl- of combinatiematerialen, net als conventionele prothesen. Daarom zien ze er een stuk kunstmatiger uit. Desondanks zorgen ze voor esthetiek, veiligheid en comfort voor de patiënt in kwestie.

Tandheelkundige implantaten afhankelijk van het aantal tanden

Er is nog een andere classificatie van protheses op tandheelkundige implantaten die rekening houdt met het aantal tanden dat moet worden vervangen. We onderscheiden hierbij de volgende vormen:

  • Unitair. Deze soort vervangt slechts één ontbrekende tand. Dit is de enige kunsttand die op een implantaat wordt bevestigd. Het geeft de esthetiek en natuurlijke harmonie terug aan de mond na het verlies van een tand of kies.
  • Gedeeltelijk. Protheses zoals deze vervangen meerdere ontbrekende tanden en worden vastgezet.
  • Totaal. Deze prothesen vervangen alle tanden in de mond, hetzij het bovengebit of het ondergebit. Beide is ook mogelijk. Mensen die hun eigen tanden niet meer hebben, maken meestal gebruik van dit soort. Ze kunnen vast, uitneembaar of hybride zijn. Dit hangt allemaal af van de keuze en de situatie van de patiënt.

Ook interessant om te lezen:
Een tandbrug: soorten, voordelen en nadelen

Hoe verloopt het proces van tandheelkundige implantaten plaatsen?

De tandarts bekijkt eerst wat voor soort implantaat er nodig is

Het plannen en plaatsen van een prothese op tandheelkundige implantaten is een traag en langdurig proces. Je moet hierbij rekening houden met de diagnostische fase en de genezingsfase.

Diagnostische en genezingsfase

Het is belangrijk dat je een volledige diagnoseperiode ondergaat met klinische onderzoeken en het laten maken van uitgebreide röntgenfoto’s voordat je het implantaat laat plaatsen.

Dit helpt de specialist om een volledig inzicht te krijgen in de dichtheid en kwaliteit van het bot waar hij de schroeven uiteindelijk in zal aanbrengen en een goed plan van aanpak te bepalen.

Bovendien wordt het te gebruiken type prothese gekozen op basis van de specifieke situatie. Op basis hiervan zal de specialist het aantal te plaatsen implantaten en de locatie van elk implantaat bepalen. In sommige gevallen is een bottransplantaat nodig. Dit om de dikte van het weefsel waar de schroeven in aangebracht zullen worden te vergroten.

Plaatsing

Na dit alles ben je er klaar voor dat een specialist aan de slag gaat om de implantaten te plaatsen. Dit is een chirurgisch proces waarbij de parodontoloog (gespecialiseerde tandarts) je mond plaatselijk verdoofd en hij of zij de schroeven in het botweefsel plaatst.

Er zijn tussen de 2 en 6 maanden nodig om het titanium implantaat met het bot te laten vergroeien en een sterke verbinding te vormen die de druk op de prothese kan ondersteunen.

Afhankelijk van het type prothese dat je krijgt, kan een extra operatie nodig zijn om de implantaten bloot te leggen en uitbreidingen toe te voegen of ze te lokaliseren. Tot de uiteindelijke prothese klaar is kan je tijdelijk een traditioneel kunstgebit dragen.

Wanneer de implantaten klaar zijn, met hun specifieke verbindingsstukken op basis van het soort prothese, worden ze opgestuurd om speciaal te worden vervaardigt. Nadat de prothese gemaakt en getest is zal de specialist deze in de mond van de patiënt plaatsen.

Als het een vaste of hybride prothese is cementeert of schroeft de specialist ze in de mond. Als de patiënt een overkappingsprothese nodig heeft, laat de specialist de patiënt zien hoe hij deze moet plaatsen en verwijderen. Hierna zal je in staat zijn om het kunstgebit onmiddellijk te gebruiken onder begeleiding.

Tot slot krijgt je van de specialist adviezen over de verzorging en de voorzorgsmaatregelen die in acht moeten worden genomen voor het juiste gebruik en reiniging van de nieuwe prothese.

Wanneer worden tandheelkundige implantaten aanbevolen?

Tandheelkundige implantaten zijn een goed idee voor het vervangen van tanden die om verschillende redenen verloren zijn gegaan. Specialisten raden deze aan voor patiënten die:

  • geen tanden meer hebben in hun bovenkaak of onderkaak.
  • in het geheel geen tanden en kiezen meer in de mond hebben.
  • matig botverlies in de kaak hebben.

Ze zijn ideaal voor mensen die zich niet op hun gemak voelen met een traditioneel kunstgebit, vooral omdat het oncomfortabel zit of omdat ze bang zijn dat het kunstgebit uit de mond zal vallen. Ze helpen problemen met het gevoel van eigenwaarde te voorkomen en vergroten daarnaast het zelfvertrouwen van de patiënt.

Zorg en advies voor tandheelkundige implantaten

Tandheelkundige implantaten zijn een meer permanente oplossing die mensen die tanden of kiezen missen helpt om weer veilig en vol vertrouwen te kunnen kauwen, eten, spreken en lachen. Ongeacht het type dat is gekozen zijn zowel onderhoud als verzorging van vitaal belang voor het succes.

Het poetsen van je tanden, tong en tandvlees met een tandenborstel met zachte haren is hierbij zeer belangrijk. Indien nodig kun je dit soms aanvullen met mondwater. Overleg met de specialist over de beste optie in jouw situatie.

Bij een overkappingsprothese is het van belang dat je deze na het eten uitdoet en schoonmaakt. Als je ze niet gebruikt, kun je ze op een veilige plaats in een glas schoon water leggen.

Bovendien kunnen periodieke bezoeken aan de tandarts en de mondhygiëniste helpen om ervoor te zorgen dat alles goed gaat. Dus, door verantwoord om te gaan met je tandheelkundige implantaten kun je weer met vertrouwen glimlachen, eten en spreken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González, Fabián Pérez, et al. “Criterios de selección para sistemas de retención en sobredentaduras mandibulares implantorretenidas sobre dos implantes.” Revista internacional de prótesis estomatológica 19.1 (2017): 7-12.
  • Berro, Mariela, María Laura Samprón, and Emanuel Ricardo Tomaghelli. “Rehabilitación sobre implantes: Sobredentadura.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.
  • Barreto, A. P., et al. “Sobredentadura mandibular:: opción de tratamiento rehabilitador.” Acta odontológica venezolana 55.1 (2017): 39-40.
  • Díaz Sarabia, Edinson Antonio, and José Antonio Balarezo Razzeto. “Tipos de prótesis sobre implantes en pacientes edéntulos planificados en la Clínica Dental Docente de la Universidad Peruana Cayetano Heredia.” (2019).
  • Díaz Reyes, Kusi Yveth. “Prótesis híbridas sobre implantes dentales, indicaciones, protocolo de manejo clínico y laboratorio.” (2017).
  • Zabalbú, Sirhua, and Jazmín Nozhatú. “Prótesis híbrida en pacientes edéntulo total.” (2017).
  • Navarro, Iván, et al. “Rehabilitación oral maxilar y mandibular con prótesis híbridas, utilizando implantes convencionales de una y dos fases e implantes zigomáticos en paciente con displasia ectodérmica. Caso clínico.” Odontología Vital 29 (2018): 77-83.
  • Villafuerte, Rolando F. Dau, Elizabeth C. Ortiz Matias, and Veronica R. Huacon Cherrez. “Eficacia del tratamiento con injerto óseo, prótesis fija e implantes en paciente con reabsorción del reborde óseo maxilar.” Dominio de las Ciencias 3.2 (2017): 33-45.
  • Angulo-Serrano, Aldo, Diana Quijandria-Briceño, and Sergio Alvarado-Menacho. “Rehabilitación Integral de un paciente con reabsorción ósea horizontal, mediante regeneración ósea guiada simultánea a la colocación de implantes.” Revista Estomatológica Herediana 28.2 (2018): 115-124.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.