Een handleiding voor het gebruik van mondwater

Je kunt elke dag mondwater als preventieve maatregel gebruiken, maar ook om bepaalde tandheelkundige aandoeningen te behandelen. Er zijn verschillende soorten mondwater met verschillende toepassingen.
Een handleiding voor het gebruik van mondwater
Vanesa Evangelina Buffa

Beoordeeld en goedgekeurd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het gebruik van mondwater is een aanvulling op het tandenpoetsen, maar kan het nooit vervangen. Als je dit hulpmiddel voor mondhygiëne in combinatie met flossen gebruikt, dan help je je mond gezond te houden.

Vraag advies aan je tandarts of mondhygiënist om het juiste mondwater voor je behoeften te kiezen. Ze geven voor elk geval de juiste aan en de juiste manier om het te gebruiken.

Mondwater met of zonder alcohol

Als het gaat om het kiezen van mondwater, dan is het belangrijk om eerst het alcoholgehalte te overwegen. Als het alcohol bevat, dan moet je het niet doorslikken of continu gebruiken. Uiteindelijk kan een product met alcohol het mondslijmvlies beïnvloeden. Je kunt echter ook alcoholvrije mondwaters op de markt vinden.

Sommige mondspoelingen bevatten CPC, cetylpyridiniumchloride, dat veilig en effectief is. Het is een ingrediënt dat de ophoping van bacteriën helpt voorkomen.

Soorten mondwater

Iemand schenkt mondwater in een dop

Mondwater wordt in twee hoofdgroepen verdeeld: cosmetisch en therapeutisch. Therapeutische mondspoelingen zijn bedoeld om onder andere problemen zoals tandvleesontsteking, tandgevoeligheid of zweertjes in de mond op te lossen. Cosmetisch mondwaters bevatten vaak whitening-producten.

Over het algemeen moet je een half uur na het poetsen mondwater gebruiken, omdat de componenten van tandpasta de effectiviteit kunnen verstoren. Hieronder zullen we de indicaties van de meest gebruikte mondspoelingen met je delen.

Het gebruik van mondwater voor halitose of slechte adem

Als je aan halitose lijdt, dan is het allerbelangrijkste om de oorzaak ervan te achterhalen. Dit probleem is meestal het gevolg van de afbraak van bacteriën in voedselresten in de mond. Mondspoelingen om slechte adem te behandelen bevatten ingrediënten zoals:

  • waterstofperoxide
  • zink
  • chloorhexidine
  • triclosan

Deskundigen raden aan om ten minste tweemaal per dag of na elke poetsbeurt gedurende 15 seconden met 15 ml onverdund mondwater te spoelen. Daarnaast is voor meer efficiëntie belangrijk om na het gebruik de mond niet te spoelen met water of iets te eten of drinken.

Misschien ook interessant om te lezen:
3 recepten voor natuurlijk mondwater voor een slechte adem

Tandvleesaandoeningen

Vrouw met ontstoken tandvlees

Mondwater kan gebruikt worden om gingivitis te behandelen. Deze problemen treden op wanneer de bacteriën van tandplak zich ophopen in het tandvlees en tot ontstekingen en bloedingen leiden. Ze kunnen botverlies en zelfs verlies van de tand veroorzaken.

Voor tandvleesbehandeling bevelen tandartsen meestal milde mondspoelingen zonder alcohol aan. Deze mondspoelingen bevatten povidon-jodium, fenolen of etherische oliën. Mondspoelingen met zouten zijn ook geschikt voor deze gevallen.

Voor de behandeling van parodontitis bevelen tandartsen ook chloorhexidine aan, een breed spectrum antisepticum dat effectief is tegen bacteriële plaque.

Het gebruik van mondwater tegen tandbederf

Gaatjes zijn een van de meest voorkomende orale problemen. Ze kunnen echter met de juiste mondhygiëne en fluoridebehandeling worden vermeden. Dit helpt om het tandoppervlak intact te houden (Spaanse link).

Het voorkomt dat de glazuurlaag poreus wordt, waardoor het binnendringen van bacteriën wordt geblokkeerd. Mondspoelingen die fluoride bevatten zijn nuttig voor gaatjes, omdat ze het tandglazuur helpen te versterken.

Xerostomie of droge mond

Als je gevoelig bent voor een droge mond, omdat je weinig speeksel hebt, loop je een groter risico op het ontwikkelen van bacteriële infecties, omdat speeksel zijn beschermende functie niet vervult.

Om deze reden raden experts aan om een geschikt mondwater te gebruiken dat, naast het verfrissen van je mond, ook een preventieve werking heeft. Dit type product is rijk aan mineralen, vitamine E en fluoride.

Orthodontie

Als je een beugel draagt, dan is het gebruik van mondwater gewenst, omdat poetsen in dat geval niet voldoende is. Door mondwater te gebruiken, bereik je de plekken waar poetsen niet mogelijk is, en zorg je voor volledige mondverzorging.

  • Spoel ten minste tweemaal per dag of na elke poetsbeurt.
  • Doe dit gedurende 30 seconden met 15 ml onverdunde mondwater.

Conclusie

Met mondwater worden etensresten verwijderd van plekken waar niet goed gepoetst kan worden. Daarom helpt het, naast het verfrissen van je adem, om een goede mondgezondheid te behouden. Over het algemeen zijn er duidelijke indicaties voor elk type therapeutische mondspoeling. Een tandarts kan je helpen om de juiste te kiezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. (2008). Acta Pediátrica de México.
  • Díaz Soriano, A. M., Pérez Vargas, L. F., Castro Rodríguez, A. F., Montesinos Mateos, A., Montoros Chávez, E., Morales Sauri, W., … Paredes Pérez, H. (2014). Efecto de los colutorios orales con fluoruro de sodio al 0.05% y agua con sal al 5% sobre la placa bacteriana y el ph salival. Odontología Sanmarquina. https://doi.org/10.15381/os.v8i1.2994
  • Gonçalves, É. M., Vasconcelos, Â. M., Maia, C. R. N. P., Freitas, R. A., Carlos, M. X., & Lima, D. L. F. (2009). Investigação dos ingredientes ativos presentes nos consultórios e dentifrícios encontrados no mercado brasileiro. Revista Periodontia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.