Orthodontie bij kinderen: alles wat je moet weten

Het op jonge leeftijd oplossen van gebitsproblemen is een goed idee, omdat het bot dan nog groeit. Orthodontie-maatregelen zullen bij kinderen effectiever en sneller zijn. Blijf lezen om meer te weten te komen!
Orthodontie bij kinderen: alles wat je moet weten

Laatste update: 09 oktober, 2021

Vaak zijn er tijdens de kindertijd afwijkingen in de ontwikkeling van de botten en in de stand van de tanden die tot bijtproblemen kunnen leiden. Orthodontie bij kinderen is de behandeling waarmee we deze aandoeningen al op jonge leeftijd kunnen corrigeren.

De botgroei begeleiden, de positie van de kaken en tanden corrigeren, of de tanden netjes naast elkaar zetten is wat deze therapie probeert te doen. Een juiste verhouding tussen de boven- en ondertanden stelt het kind in staat om de functies van de mond normaal te gebruiken.

Door reeds op jonge leeftijd te handelen, is het mogelijk om problemen vanaf het begin te behandelen en te voorkomen dat ze verergeren. Deze behandelingen zijn niet alleen effectiever, maar ook plezieriger, sneller en zelfs goedkoper! Lees verder en kom alles over orthodontie bij kinderen te weten!

Wanneer is orthodontie bij kinderen nodig?

Er zijn veel redenen waarom orthodontie bij kinderen nodig kan zijn. Op deze leeftijd hebben we het voordeel dat de botten nog groeien en de tanden zich makkelijker aanpassen aan een nieuwe positie. Dit maakt het mogelijk om veel situaties van malocclusie op te lossen zoals:

  • Smal gehemelte: het gehemelte is smaller en heeft een koepelvormig gebied in het midden.
  • Klasse II of retrognathie: de bovenkaak bevindt zich ten opzichte van de onderkaak te ver naar voren.
  • Klasse III of prognathisme: de onderkaak staat ver naar voren.
  • Open beet: de boven- en ondertanden komen bij het sluiten van de mond niet met elkaar in contact.
  • Kruisbeet: bij het bijten bevinden de ondertanden zich voor de boventanden.
  • Tandafwijkingen: tanden staan buiten de tandboog, op elkaar of scheef.

Een tandarts stelt een diagnose van malocclusie na een oraal onderzoek en aanvullende tests. Er zijn enkele symptomen die ouders kunnen waarnemen die op de noodzaak van orthodontie bij kinderen wijzen:

  • Voortijdig verlies van melktanden.
  • Disfunctionele gewoonten: duimzuigen, nagelbijten, langer dan 2 jaar fles- of fopspeengebruik, mondademhaling, atypisch slikken.
  • Moeite met het uitspreken van een aantal fonemen.
  • Op elkaar staande, scheve tanden of een disharmonisch gezicht.
  • Pijn, geluiden of problemen met bijten of eten.

Het is belangrijk om het proces van de groei van tanden en de manier waarop kinderen kauwen, slikken en spreken te observeren. Zo kun je situaties ontdekken die aandacht nodig hebben. Op die manier kun je je tandarts zo snel mogelijk op de hoogte stellen en kan hij of zij de situatie beoordelen.

Regelmatige controles door de tandarts

Orthodontist bekijkt het gebit van een kind

Vroege en regelmatige bezoeken, om de zes maanden, stellen de tandarts in staat om problemen op te sporen. Naast het onderzoeken van de mond en het volgen van het groeiproces van de botten en tanden van het kind, adviseert de tandarts ouders over de verzorging van de mond.

Bij het detecteren van een ziekte of aandoening zal de tandarts de juiste behandeling uitvoeren. Als er een bijtprobleem is dat niet opgelost kan worden, dan verwijst de tandarts het kind door naar een orthodontist.

Deze professional zal de tanden, mond en beet grondig onderzoeken. Het kan daarnaast nodig zijn om enkele röntgenfoto’s, foto’s of afdrukken van de mond te maken om modellen te maken en de casus te bestuderen. De orthodontist kan ook naar de manier waarop het kind eet en spreekt informeren, naar hun gewoonten en eventuele bijtproblemen.

Je kind meenemen voor een vroege consultatie betekent niet dat er onmiddellijk een behandeling moet worden opgestart. Met een vroege diagnose kan de orthodontist het beste alternatief kiezen en ook het ideale moment om het toe te passen.

Bij het gebruik van orthodontie bij kinderen is het gemakkelijker om tanden te verplaatsen en de groeiende botten te vormen dan bij een volwassene. Het voorkomt bovendien dat de afwijking erger wordt en de hele situatie bemoeilijkt.

Soorten en opties voor orthodontie bij kinderen

Een orthodontische behandeling corrigeert occlusie- en uitlijningsproblemen door continue druk op bepaalde delen van de botten of tanden. Hierdoor groeit het botweefsel in een bepaalde richting of komen de tanden in de juiste positie.

Er zijn voor orhodontie bij kinderen verschillende opties waaruit gekozen kan worden. Deze keuze hangt onder andere af van de behoeften van de situatie en de leeftijd van de patiënt. Hieronder bespreken we de verschillende soorten beugels.

Functionele beugels

Dit type orthodontie bij kinderen is nuttig tijdens een tijdelijk of gemengd gebit, dat wil zeggen wanneer er alleen melktanden of zowel melktanden als permanente tanden in de mond aanwezig zijn.

Het zijn verwijderbare beugels waarvan het ontwerp op de positie van de spieren inwerkt die verantwoordelijk zijn voor het mobiliseren van de kaak. De richting en intensiteit van de spierkrachten worden gestuurd, wat zich na verloop van tijd ook in structurele veranderingen in de mond vertaalt.

Interceptieve orthodontie

Dit zijn behandelingen met uitneembare hulpmiddelen die orthodontisten tijdens de kindertijd gebruiken, terwijl het skelet nog in ontwikkeling is. Dit type orthodontie bij kinderen corrigeert abnormale botgroei en begeleidt de maxillofaciale structuur om zich correct te ontwikkelen.

Het maakt gebruik van een verwijderbare beugel die de patiënt voor het eten en tandenpoetsen zelf in en uit kan doen. Hoe meer uren per dag de beugel echter gebruikt wordt, hoe beter de resultaten zullen zijn.

Over het algemeen bestaat een beugel uit acrylplaten met andere hulpstukken, zoals metalen bogen, veren of schroeven. Op deze manier oefent de beugel actieve mechanische kracht uit op de structuren die moeten worden gewijzigd om:

  • de botgroei te begeleiden (Spaanse link) en het bot uit te zetten.
  • specifieke tandheelkundige verplaatsingen te bewerkstelligen.

Deze categorie omvat ook een band voor uitwendig gebruik die bijvoorbeeld nuttig zijn bij de behandeling van klasse III malocclusies. Het kind gebruikt deze buitenbeugel ‘s nachts, tijdens het slapen.

Vaste beugels

Vaste orthodontie bij kinderen bestaat uit het plaatsen van slotjes op de tandoppervlakken, die door een metalen boog zijn verbonden. Zoals de naam al aangeeft is de beugel aan de tanden bevestigd en kan de patiënt deze niet verwijderen.

Dit orthodontische systeem voor kinderen is in staat om elke tand afzonderlijk in elke gewenste richting te verplaatsen. Het wordt meestal tijdens de adolescentie in de mond geplaatst wanneer het wisselen van de tanden is voltooid, maar het bot nog steeds groeit.

Soms is het nodig om de behandeling met tandextracties aan te vullen, vooral als er een gebrek aan ruimte is om de tanden te herschikken. Deze aanpak is vooral effectief bij gevallen van:

  • diasteem.
  • verdringing.
  • geroteerde tanden.
  • andere tandheelkundige verkeerde posities.

Hoewel we vaste orthodontie met het klassieke gebruik van beugels en metalen draden associëren, is de waarheid dat er veel variaties zijn om patiënten een comfortabel gevoel met hun beugel te geven.

Er zijn meer esthetische opties die gebruik maken van keramische beugels, saffieren beugels en zelfs enkele die aan de binnenkant van de tanden worden geplaatst, zodat ze niet zichtbaar zijn. De elastiekjes zijn er in verschillende kleuren, zodat het kind ze naar wens kan wisselen en combineren.

Doorzichtige aligners

Deze orthodontische optie voor kinderen maakt gebruik van doorzichtige aligners die de patiënt er zelf in en uit kan doen. De werking van deze bitjes is vergelijkbaar met die van beugels, maar kan prettiger en gemakkelijker te gebruiken zijn.

De tandarts maakt een serie speciale doorzichtige plastic bitjes voor de mond. Deze worden periodiek vervangen om de vereiste krachten uit te oefenen om de tanden te mobiliseren richting de gewenste plaats.

De patiënt moet ze verwijderen voor het eten, ze dan schoon maken en de tanden poetsen voordat ze opnieuw ingedaan kunnen worden. Ze moeten echter het grootste deel van de dag worden gedragen, ten minste 22 uur per dag, om de behandeling effectief te laten verlopen.

Verzorging van en aanbevelingen voor een beugel

Het gebruik van orthodontie bij kinderen impliceert aandacht voor een reeks maatregelen die de behandeling succesvol en de rest van de mond gezond maken. Hieronder volgen enkele zaken die ouders moeten overwegen als hun kinderen een behandeling bij de orthodontist ondergaan.

Gebitshygiëne

Het is essentieel om speciale aandacht aan de hygiëne van de mond te besteden. Beugels bevorderen de ophoping van bacteriële plaque, waardoor het risico op problemen zoals cariës en gingivitis toeneemt.

Tandenpoetsen moet elke dag plaatsvinden, na elke maaltijd en alle tandoppervlakken moeten zorgvuldig schoon gemaakt worden. Hiervoor moet een tandenborstel met zachte haren en fluoridetandpasta gebruikt worden.

Het kind moet bovendien eenmaal per dag flosdraad en mondspoelingen gebruiken als hun tandarts dit aanbeveelt. Patiënten die verwijderbare beugels dragen, moeten deze verwijderen om ze te reinigen en hun tanden zoals gewoonlijk te poetsen.

In het geval van zeer jonge kinderen die een beugel dragen, is schoonmaken moeilijker, maar ze moeten de tijd nemen om het correct te doen. Het gebruik van speciale orthodontische ragers, interdentaal of elektrisch, kan een grote hulp zijn om deze taak uit te voeren en alle gebieden te bereiken.

Op je voeding letten

Beugel met vrolijke kleuren

Wanneer verwijderbare beugels worden gebruikt, worden deze tijdens de maaltijd uit de mond gehaald en kan de patiënt normaal eten. Voor kinderen met een vaste beugel is echter enige voorzichtigheid met bepaalde voedingsmiddelen noodzakelijk. Vermijd zeer harde of plakkerige voedingsmiddelen die de beugel kunnen breken of los kunnen maken zoals:

  • snoep
  • noten
  • chocola
  • appels
  • zeer taai voedsel

Omgaan met ongemak

Het begin van een orthodontische behandeling bij kinderen kan ongemakkelijk zijn. Er zit niet alleen een vreemd voorwerp in de mond, maar de krachten die de beugel uitoefent, kunnen ook pijn veroorzaken. Over het algemeen zijn deze sensaties tijdelijk en raakt het kind eraan gewend. In ieder geval kan de tandarts voor deze kritieke momenten medicijnen voorschrijven.

Verwondingen aan het slijmvlies van de mond (Spaanse link) als gevolg van wrijving of trauma met de apparaten komen ook vaak voor. Ze verdwijnen meestal vanzelf. Het gebruik van fluoridetandpasta is belangrijk om de daarmee gepaard gaande tandgevoeligheid te voorkomen.

Naar controles gaan

Het is van vitaal belang om de geplande afspraken met de orthodontist na te komen en de instructies bovendien nauwkeurig op te volgen. De orthodontist zal de behandeling controleren en bijstellen om vooruitgang te boeken. Het is van cruciaal belang om de professional te raadplegen bij een probleem, ongeval of breuk van de beugel.

Verwijderbare beugels en elastieken moeten zo lang worden gedragen als aanbevolen en er moet op worden gelet dat je ze niet kwijtraakt. De tijdsduur dat speciale hulpmiddelen in de mond moeten worden geplaatst moet gerespecteerd worden. Dit voorkomt dat ze naar hun oorspronkelijke positie terugkeren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Een tandbrug: soorten, voordelen en nadelen

Hoe lang zullen ze nodig zijn?

De duur van orthodontische behandelingen bij kinderen hangt zowel af van het probleem dat moet worden opgelost als de gebruikte hulpmiddelen. Over het algemeen varieert de behandeling van 18 tot 36 maanden, maar dit is ook afhankelijk van de medewerking van de patiënt.

Tijdens de behandeling moet het kind regelmatig, vaak eenmaal per maand, naar de orthodontist. Tijdens deze check-ups worden beugels aangepast en wordt ook de voortgang gemonitord.

Orthodontie bij kinderen helpt om toekomstige complicaties te voorkomen

Het uitvoeren van een orthodontische behandeling bij kinderen helpt bij het oplossen van eventuele problemen in de mond van het kind. Door deze behandelingsopties kunnen ze normaal bijten, eten en praten en daarnaast zal hun glimlach er mooier uitzien.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat vroeg handelen veel problemen in de toekomst voorkomt. Dat komt omdat behandelingen tijdens de kindertijd sneller, comfortabeler, effectiever en goedkoper zijn. Het oplossen van bijtstoornissen tijdens de kindertijd helpt kinderen om op volwassen leeftijd een gezonde mond te hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Castillo Merchán, Fernando Marcelo. Succión digital y maloclusión dentaria. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Beatriz, Carmen, et al. “HÁBITOS DE INTERPOSICIÓN. FACTORES DE RIESGO ASOCIADOS A LA MORDIDA ABIERTA.” Estomatologia2020. 2020.
  • Carrasco-Sierra, Miguel, Alba M. Mendoza-Castro, and Freya M. Andrade-Vera. “Implementación de la ortodoncia interceptiva.” Dominio de las Ciencias 4.1 (2018): 332-340.
  • Astegiano, Carolina, et al. “Ortopedia funcional: Alternativa de tratamiento para la mordida abierta anterior.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.
  • Botero Mariaca, Paola María, et al. “Manual de ortodoncia interceptiva: teoría y práctica.” (2020).
  • Mella, Dayanne, et al. “Ortodoncia Preventiva e Interceptiva: Manejo de Mordida Abierta Anterior y Pérdida Dental Prematura. Reporte de enfoque de tratamiento.” Applied Sciences in Dentistry 1 (2021).
  • PEOPLE, ORTHODONTICS IN YOUNG. “REVISIÓN SISTEMÁTICA SOBRE LOS TIPOS DE TRATAMIENTOS RELACIONADOS CON LA ORTODONCIA INTERCEPTIVA EN JÓVENES Y NIÑOS.”
  • Parra-Iraola, Sandra Susana, and Andrea Gissela Zambrano-Mendoza. “Hábitos deformantes orales en preescolares y escolares: Revisión sistemática.” International journal of odontostomatology 12.2 (2018): 188-193.
  • Arévalo Rojas, Margarita, and Francesc Steve Michael Huamán Panduro. “Lesiones frecuentes de tejidos blandos por uso de brackets en alumnos de la escuela de Estomatología de la UCP, Iquitos–2018.” (2018).
  • Yenchong, Jaime Javier Mendoza, et al. “Avances de la odontopediatria y su relación con la ortodoncia presente y futura.” Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional 5.5 (2020): 79-94.
  • Cedeño Mejía, Arianna Tamara. Instructivo para mejorar el control de higiene oral en pacientes con ortodoncia de la Facultad de Odontología de la UDLA. BS thesis. Quito: Universidad de las Américas, 2018, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.