Wat is een open beet en hoe wordt deze gecorrigeerd?

Een open beet is een veelvoorkomend gebitsprobleem. In dit artikel vertellen we je wat het is en wat de alternatieven zijn om dit probleem op te lossen, zowel bij kinderen als bij volwassenen.
Wat is een open beet en hoe wordt deze gecorrigeerd?

Laatste update: 18 juni, 2021

Een open beet is een veelvoorkomend gebitsprobleem. Afgezien van het esthetische aspect dat het kenmerkt, kan het de mondgezondheid en kwaliteit van leven van degene die eraan lijdt veranderen.

Het is in ieder geval gemakkelijk te diagnosticeren en redelijk eenvoudig op te lossen. In dit artikel leggen we uit wat deze mondaandoening inhoud en welke methoden er zijn om dit te corrigeren.

Wat is een open beet?

Een open beet is een vorm van bruxisme die optreedt wanneer de boventanden geen contact maken met hun corresponderende ondertanden (Spaanse link). Dit onvermogen veroorzaakt een zichtbare ruimte tussen beide gebitshelften.

Het wordt meestal vaker waargenomen in het voorste deel van de mond wanneer er geen contact is tussen de bovenste hoektanden en snijtanden met de onderste. Het kan echter in elke sector van de mondholte voorkomen, zelfs bij de kiezen.

Zoals we al hebben vermeld, is het belangrijkste symptoom van deze aandoening de zichtbare ruimte tussen de boven- en ondertanden. Dit veroorzaakt een esthetisch ongemak bij de persoon, vooral als het in de anterieure sector gebeurt, omdat dan een onregelmatige glimlach wordt waargenomen.

Naast het fysieke probleem kan het echter ook andere gezondheidsveranderingen veroorzaken. Hieronder zullen we een paar voorbeelden noemen van veranderingen in de gezondheid door een open beet.

Veranderingen door een open beet

 • Moeite met spreken: patiënten met deze afwijking kunnen sommige klanken mogelijk niet correct uitspreken vanwege het ontbreken van de juiste tongpositionering.
 • Problemen met kauwen en eten: doordat er geen contact is tussen de boven- en ondertanden, wordt het kauwen veranderd.
 • Neiging tot mondademhaling: aangezien de mond niet volledig gesloten kan worden en vanwege de onvoldoende ontwikkeling van de kaken, is het gebruikelijk dat de patiënt het ademen door de mond nodig heeft of hieraan gewend raakt. Dit verergert de situatie nog meer.
 • Veranderingen in het temporomandibulair gewricht (TMJ): slechte aansluiting van het gebit beïnvloedt dit gewricht, dat de onderkaak met de schedel verbindt. Er zijn vaak klikken of geluiden bij het bewegen van de kaak te horen. De patiënten kunnen ook last van hoofdpijn, nekpijn en gezichtspijn hebben.
 • Psychische complicaties: door de zojuist genoemde problemen en omdat ze een andere glimlach hebben, kunnen mensen met een open beet problemen hebben met het zelfvertrouwen. Dit heeft een negatieve invloed op hun kwaliteit van leven.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Goede mondhygiëne bij kinderen: wat kun je doen?

Soorten open beet

Meisje met beugel

Een alternatief om een open beet op te lossen is het gebruik van een beugel, die een professional kan voorschrijven.

Een open beet kan worden ingedeeld naar zijn aard maar ook naar zijn locatie. Volgens de aard ervan kunnen we onderscheid maken tussen skeletale en tandheelkundige open beten.

De eerste is een botprobleem van erfelijke of genetische oorsprong dat meestal beide kaken aantast. De tandheelkundige open beet, zoals de naam al aangeeft, is slechts de verkeerde uitlijning van de tanden en wordt veroorzaakt door herhaalde schadelijke bewegingen tijdens de kindertijd.

Op basis van hun locatie onderscheiden we de volgende soorten open beet:

 • Anterior: de tanden in de frontale sector (centrale snijtanden, laterale snijtanden en soms ook de hoektanden) hebben geen contact met elkaar bij het sluiten van de mond. Dit is de meestvoorkomende soort.
 • Posterior: bij deze soort zijn het de posterieure elementen die geen contact met elkaar maken. Het kan aan één of aan beide kanten gebeuren. Het is zeldzaam en wordt geassocieerd met de afwezigheid of het onvolledig doorkomen van een kies.
 • Lateraal: dit treedt op wanneer het gebrek aan contact tussen de boven- en ondertanden slechts aan één kant van de boog optreedt. Daarom kan het rechts of links zijn.
 • Compleet: de open beet wordt voor en achter gecombineerd, waarbij alleen de laatste kiezen met elkaar in contact komen.

Oorzaken

Momenteel wordt dit probleem beschouwd als een multicausale aandoening waarbij genetische, erfelijke en functionele factoren van invloed zijn. Deze factoren verandert de positie van de tanden en kiezen en bepaalt de manier van bijten.

Meestal vindt de open beet plaats in de anterieure sector en is het een gevolg van repetitieve gewoonten tijdens de kindertijd. In deze periode van vorming van de botten van het gezicht kan elke overmatige en herhaaldelijke beweging leiden tot een misvorming en verkeerde stand van de tanden. Deze repetitieve gedragingen omvatten onder andere:

 • overmatig en langdurig gebruik van de fopspeen.
 • duimzuigen.
 • zuigen of bijten op voorwerpen.
 • mondademhaling.
 • atypisch slikbeweging.
 • de tong tegen de tanden duwen tijdens het spreken, slikken of in rust.

Zoals we al zeiden, zijn er ook open beten van het skelet met een erfelijke en genetische oorsprong hoewel dit minder frequent voorkomt. Er zijn families met “lange gezichten,” met overmatige verticale ontwikkeling van het gezicht.

Onze genetische code bevat de informatie voor de vorming van de botten van het gezicht in de toekomst. Een verandering op dit niveau kan de vorm van de botweefsels die we gebruiken om te bijten beïnvloeden.

In veel gevallen zijn open beten het gevolg van een combinatie van verschillende van deze factoren. Het is gebruikelijk dat de patiënt een genetische aanleg heeft en de situatie wordt verergerd door de aanwezigheid van verworven gewoonten die de ontwikkeling van dit probleem mogelijk maken.

Behandeling van open beten

Er zijn af en toe gevallen van open beten die vanzelf verdwijnen als de melktanden worden gewisseld. Anderen blijven echter tot in de volwassenheid bestaan. Dit gebeurt vaak wanneer de patiënt de predisponerende gewoonten niet heeft afgeleerd voor het doorkomen van de blijvende tanden.

Wat je moet weten, is dat er verschillende alternatieven zijn om deze afwijking op te lossen en dat de behandeling op elke leeftijd kan worden uitgevoerd. Vroeg beginnen verbetert de prognose echter wel en voorkomt dat het probleem voortduurt.

De behandeling van keuze zal afhangen van de complexiteit van het probleem en de leeftijd van de patiënt. De verantwoordelijke tandarts zal aanvullend onderzoek doen om tot een juiste diagnose te komen en zo de beste optie voor dat specifieke geval te kiezen.

Zoals we al hebben vermeld, beïnvloeden meerdere factoren deze aandoening. Er moet met al deze factoren rekening gehouden worden voor het bepalen en starten van de behandeling. Het negeren van functionele problemen of slechte gewoonten en het niet oplossen ervan kan leiden tot een mislukte behandeling.

Orthodontisten moeten hun werk interdisciplinair aanpakken in samenwerking met logopedisten. Ze werken mee aan het afleren van schadelijke gewoonten en verbeteren de fonatie en de juiste positionering van de taal in de uitspraak.

Beugels bij kinderen

Kind bij de tandarts

Zoals gezegd, hoe eerder je het probleem aanpakt, hoe gemakkelijker het is om het op te lossen. Met het gebruik van deze apparaten in de kindertijd kunnen tandheelkundige experts adequate botgroei begeleiden.

Tandartsen schrijven meestal verwijderbare beugels of een blokjesbeugel voor. Bij het uitvoeren van de behandeling in dit stadium is het essentieel om met de kinderen te werken aan de gewoonte af te leren die het probleem heeft veroorzaakt.

Orthodontie bij adolescenten en volwassenen

Op deze leeftijd hebben de botten hun ontwikkeling al voltooid, dus ze zijn minder makkelijk te beïnvloeden. Hier is het hoofddoel het wijzigen van de positie van de gebitselementen. Daarom zijn de opties voor deze leeftijden beugels of transparante aligners (Spaanse link).

Beugels zijn de traditionele apparaten die een snelle gebitscorrectie mogelijk maken. De tandarts kan in overleg met de patiënt kiezen tussen een metalen blokjesbeugel, een beugel aan de binnenkant van de tanden of transparante aligners.

 • Het nadeel van een blokjesbeugel is de zichtbaarheid, wat een esthetisch probleem kan zijn.
 • Transparante aligners zijn computergestuurde bitjes die regelmatig vervangen moeten worden. Ze zijn discreter vanuit esthetisch oogpunt maar hebben wel bepaalde beperkingen. Daarnaast is deze behandeling vaak kostbaarder.

Een operatie gecombineerd met orthodontie

Bij kinderen werkt de tandarts ook aan het afleren van gewoonten die verband houden met open beet.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een orthodontische behandeling te combineren met tandextracties om het probleem te verminderen. Bij volwassenen met een ernstige open beet van het skelet kan gespecialiseerde chirurgie noodzakelijk zijn. De medische experts verwijderen hierbij overtollig bot uit de boven- of onderkaak.

Voor en na de operatie vullen de tandartsen de behandeling meestal aan met orthodontie. Deze behandelingen duren meestal meerdere jaren. Het gevolg is een radicale transformatie van het gezicht van de patiënt. Tandartsen kiezen alleen voor deze behandeling voor gevallen waar orthodontie niet voldoende resultaten kan bereiken.

Hoe kun je een open beet voorkomen?

Er zijn oorzaken van een open beet die we niet kunnen beheersen, zoals erfelijke en genetische factoren of het ontbreken van een tandheelkundig element. Maar je zult je moeten concentreren op de gewoonten die je in de kindertijd hebt opgedaan om dit probleem te voorkomen.

Ouders moeten zich bewust zijn van deze slechte gewoonten. Als kinderen op hun duim zuigen, op voorwerpen bijten, lange tijd een fopspeen gebruiken, door hun mond ademen of met hun tong tegen hun tanden duwen, is tijdig overleg met de orthodontist erg nuttig.

Vroege en frequente tandartsbezoeken zullen ook helpen om deze aandoening te voorkomen. De professional evalueert de ontwikkeling en de eventuele afwijking van het gebit. Indien nodig verwijzen zij door naar de orthodontist. Een vroege diagnose vereenvoudigt de behandeling, waardoor ze aangenamer, sneller en goedkoper zijn.

Er is een oplossing

Nu weet je dat een open beet heel gewoon is. Naast de esthetische impact, kan het echter de kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden op vele manieren beïnvloeden.

Afhankelijk van de leeftijd en de ernst zijn er verschillende behandelingsalternatieven om deze afwijking te corrigeren. Onthoud dat hoe eerder je met de behandeling begint, hoe gemakkelijker en minder pijnlijk het zal zijn. Vraag je tandarts om de open beet te veranderen in een blije glimlach.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • García, César A. “Mordida abierta anterior Revisión de la literatura.” Estomatología 12.2 (2004): 4-20.
 • Panchana Rubio, Ana Estefanía. Factores de riesgo de mordida abierta en niños de 8 a 10 años. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • Espinoza Agudo, Helen Elizabeth. Relación entre hábitos deformantes y desarrollo de mordida abierta anterior en pacientes pediátricos. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Muñoz, I. Chung Leng, et al. “Relación entre la mordida abierta anterior y el habito de succión digital: revisión sistemática.” Odontología pediátrica 26.2 (2018): 144-154.
 • Ngan, Peter, and H. W. Fields. “Open bite: a review of etiology and management.” Pediatric dentistry 19.2 (1997): 91.
 • Peláez, Alina Noelia, and Silvia Matilde Mazza. “Necesidad de tratamiento ortodóncico según severidad de maloclusión en pacientes adultos.” Odontoestomatología 17.26 (2015): 12-23.
 • Pedrazzi, M. E. “Treating the open bite.” Journal of General Orthodontics 8.1 (1997): 5-16.
 • Malca Borja, Leslie Natalia. “Características funcionales orofaciales en pacientes jóvenes con mordida abierta interior.”
 • Astegiano, Carolina, et al. “Ortopedia funcional: Alternativa de tratamiento para la mordida abierta anterior.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.