Zorg na het trekken van je verstandskiezen

Nadat je je verstandskiezen hebt laten trekken, is het belangrijkste dat je je mond goed schoonmaakt, rust en voorzichtig bent bij het eten. Het is een pijnlijke procedure, maar meestal is het noodzakelijk en onvermijdelijk.
Zorg na het trekken van je verstandskiezen

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen hebben er een hekel aan om naar de tandarts te gaan, omdat ze bang zijn voor pijnlijke behandelingen. Het trekken van je verstandskiezen is meestal één van de bronnen van angst, omdat dit soms erg pijnlijk kan zijn.

Verstandskiezen zijn tanden die verschijnen als je tussen de 17 en 25 jaar oud bent. Bij sommige mensen verschijnen ze echter nooit. Ze bevinden zich achter in de mond.

De waarheid is dat je het soms niet merkt als ze opkomen. Soms veroorzaken ze bepaalde symptomen en is het nodig om ze te verwijderen. Als ze bijvoorbeeld tegen de andere tanden drukken, veroorzaken ze spanning in je mond.

In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over het laten trekken van je verstandskiezen. Ook bespreken we de verzorging na de operatie om complicaties te voorkomen.

Waarom moet je je verstandskiezen laten trekken?

Zoals we al hebben gezegd, verschijnen de verstandskiezen op jonge leeftijd als de andere tanden al volledig gevormd zijn. Dit betekent dat veel mensen niet genoeg ruimte in hun mond hebben om deze tanden op te komen en zich normaal te ontwikkelen.

Daarom kunnen sommige verstandskiezen groeien door op de aangrenzende tand te drukken. Ze kunnen zelfs naar de achterkant van de mond toe groeien of zelfs niet door het kaakbot heen komen.

Dit kan pijn en complicaties veroorzaken. Het tandvlees kan geïnfecteerd raken, de aangrenzende tanden kunnen beschadigd raken en het hele gebied raakt vaak ontstoken.

Ook mensen met een kleine mond merken dat alle tanden veranderen. De tanden kunnen uiteindelijk verschuiven door de druk van de verstandskiezen. Zelfs als ze in het begin goed lijken te komen, kunnen er na verloop van tijd problemen ontstaan.

Omdat ze achter in de mond zitten, komt het vaak voor dat deze tanden holtes hebben of voedsel achter zich opbouwen. Door al deze aspecten is het soms beter om ze te verwijderen dan om ze te onderhouden.

Een man houdt zijn hand tegen zijn kaak

Zorg na het trekken van je verstandskiezen

Verstandskiezen kunnen kaakpijn of zelfs hoofdpijn veroorzaken. Ze kunnen ook een slechte adem en ontsteking van het tandvlees veroorzaken. De extractie gebeurt via een poliklinische ingreep. Meestal duurt het ongeveer anderhalf uur, en tandartsen gebruiken plaatselijke verdoving.

Direct na het trekken van je verstandskiezen raden tandartsen bepaalde stappen aan om het herstel soepel te laten verlopen. Ten eerste is het belangrijk om pijnstillers te gebruiken. Je kunt ze gebruiken om de pijn te verlichten of om te voorkomen dat er pijn ontstaat.

Daarvoor kun je niet-steroïde ontstekingsremmende middelen (NSAID’s) gebruiken, bijvoorbeeld paracetamol en ibuprofen. Ook kunt je een koud kompres op je wang leggen om de ontsteking te verminderen. Andere tips zijn:

  • Spuug niet direct na de operatie. Zo kun je voorkomen dat de wond gaat bloeden.
  • Het is belangrijk om de hele dag vrij te nemen. Doe ook geen inspannende activiteiten.
  • Bij de keuze van de maaltijden raden wij je aan om de eerste 24 uur zacht voedsel te eten.
  • Het is ook essentieel om veel water te drinken en warme dranken, alcohol en koffie te vermijden.
  • Je moet niet roken en ook geen pruimtabak gebruiken, omdat dit het genezingsproces kan beïnvloeden.
Een man ligt bij de tandarts in de stoel

Tandartsen plaatsen meestal één of twee hechtingen om de wond te sluiten. Hoewel het onaangenaam kan lijken, moet je het gebied goed schoonmaken. De eerste paar uur kun je het beste je tanden niet poetsen en je mond niet spoelen.

Kort daarna moet je echter wel je mond grondig reinigen en de wond verzorgen. Probeer het gebied zachtjes te poetsen met een tandenborstel. Sommige tandartsen raden aan om te spoelen met zout water om de genezing te verbeteren.

Conclusie

De meeste mensen willen niet dat hun verstandskiezen worden getrokken, omdat het pijnlijk of vervelend kan zijn. Als je echter het advies van je tandarts goed opvolgt en regelmatig naar controles gaat, zouden er geen complicaties moeten zijn.

Niet iedereen heeft verstandskiezen en ook niet iedereen zal pijnlijke symptomen hebben. Het is belangrijk om regelmatig op controle te komen bij je tandarts om de staat van je tanden vast te stellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.