Plastic tuinmeubelen schoonmaken en onderhouden

Tuinmeubelen vereisen een speciale reiniging die van tijd tot tijd gedaan moet worden om ze in goede staat te houden. Leer hier de beste tips!
Plastic tuinmeubelen schoonmaken en onderhouden

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je niet helemaal weet hoe je je plastic tuinmeubelen moet schoonmaken en verzorgen, nodigen we je uit dit artikel tot het eind door te lezen om te leren wat je wel en niet moet doen. We weten dat deze optie favoriet zijn bij veel mensen als terrasmeubelen, omdat ze heel duurzaam zijn en weinig onderhoud vergen.

De meestvoorkomende modellen zijn de witte, plastic exemplaren, die vaak bij een zwembad, op een terras en in andere buitenruimten worden gezet. Maar in de winter worden ze vaak niet veel gebruikt, zodat ze de neiging hebben vuil en viezigheid te verzamelen.

Als ze niet vaak schoongemaakt worden, raken ze beschadigd en lijken ze zelfs van kleur veranderd te zijn. Met dit in het achterhoofd bekijken we hoe we ze weer in nieuwstaat kunnen herstellen.

Waarom plastic tuinmeubelen schoonmaken?

In de lente en de zomer blijven tuinmeubelen schoon omdat we ze vaak gebruiken. Als de dagen kouder worden, gebruiken we ze echter niet meer. Daarom maken we ze vaak niet regelmatig schoon.

Het is in deze tijd dat het vuil zich ophoopt en we een diepere reiniging moeten doen.

Omdat ze van plastic gemaakt zijn, zijn dit soort meubels ook goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden en ultraviolette (UV) stralen. Maar als ze lang aan de zon blootgesteld worden, kunnen ze barsten en verkleuren.

Daarom raden we aan ze te beschermen als ze niet in gebruik zijn.

Bedenk ten slotte dat plastic een poreus materiaal is, waardoor in dit soort meubelen ziektekiemen zich kunnen ophopen. Die gaan woekeren dankzij de resten van organisch materiaal, zoals voedselresten.

De beste tips en methoden om plastic tuinmeubelen te verzorgen

Plastic tuinstoelen
Als we plastic meubels lang buiten laten staan, beschadigt het gure weer ze.

Nu duiken we in de beste ideeën om je plastic tuinmeubelen te beschermen. Je zult lang van je meubelen kunnen genieten als je deze tips opvolgt.

Methode 1: afwasmiddel, aceton en zuiveringszout om plastic tuinmeubelen schoon te maken

Dit trio is onfeilbaar als het op dieptereiniging aankomt. Elk doet zijn deel, en samen zorgen ze ervoor dat je plastic tuinmeubelen er weer zo goed als nieuw uitzien. Je hebt nodig: 100 ml afwasmiddel, één eetlepel zuiveringszout, en 100 ml aceton.

Meng de drie ingrediënten goed in een kom. Dan raden we je aan de bereiding in een bak met een spuitfles te doen om het aanbrengen gemakkelijker en doeltreffender te maken.

Besproei vervolgens de tuinmeubelen met deze vloeistof en wrijf het oppervlak in met een ruwe spons. Veeg met de spons over alle hoekjes en gaatjes van stoelen en tafels en spoel na met veel water.

Als er hardnekkige vlekken zijn, laat je het mengsel 15 minuten inwerken voor je het verwijdert. Als ze er echter niet uit gaan, bevochtig dan een wattenstaafje met aceton en veeg het over de vlek.

Dit kun je altijd doen met witte plastic tuinmeubelen. Als de jouwe een andere kleur hebben, doe dan eerst een test op een onopvallende plek, voor het geval dat.

Methode 2: kokoszeep, zuiveringszout en waterstofperoxide

In dit geval gaan we het afwasmiddel vervangen door kokoszeep en de aceton door waterstofperoxide. Zoals je zult zien is zuiveringszout een constante, en je kunt niet zonder. Waarom? Omdat zijn korrelige textuur behalve als een goede witmaker ook als een uitstekende exfoliant werkt.

De verhoudingen zijn dezelfde als in punt 1, net als de bereidingswijze. Laat het product in dit geval een half uur inwerken voor je het afspoelt.

We denken dat je dit artikel ook interessant vindt om te lezen:
Een tuin op je terras, de beste tips

Methode 3: witte azijn, zuiveringszout en afwasmiddel

Voor dit derde alternatief gebruik je 100 ml afwasmiddel, 100 ml azijn, 100 ml water, en een eetlepel zuiveringszout. De manier van aanbrengen is dezelfde als bij de twee vorige methoden. Bedenk dat de spons die je gebruikt ruw moet zijn.

Methode 4: ammoniak

In dit geval verdun je ammonia in warm water en voeg je er afwasmiddel aan toe. Het is belangrijk dat je producten als bleekmiddel, alcohol of ammoniak niet mengt, maar apart gebruikt.

Hoe je de meubels ook schoonmaakt, het is essentieel dat je handschoenen en een veiligheidsbril draagt, als dat nodig is. Plastic meubelen hebben baat bij de werking van zuiveringszout, dankzij de blekende kracht ervan.

Methode 5: een hogedrukreiniger

Deze methode mislukt nooit, omdat de druk die het water op de meubelen uitoefent helpt om vrijwel alle sporen van vuil te verwijderen. Als je merkt dat het vuil en de vlekken niet loskomen, kun je eerst enkele van de vorige methoden proberen en dan de details met deze machine verwijderen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
De beste bomen en struiken voor privacy in de tuin

Reinigen en verzorgen van plastic tuinmeubelen is mogelijk

Tot nu toe hebben we je verschillende manieren voorgesteld om plastic tuinmeubelen schoon te maken en te verzorgen. Tijdens de warmere maanden kun je je toekomstige het beste na elk gebruik schoonmaken om te voorkomen dat vuil zich ophoopt.

Probeer je tafel en stoelen binnenshuis op te bergen, of ze tenminste met een zeil te bedekken, om ze uit direct zonlicht te houden als ze niet gebruikt worden. Kortom, laat ze niet buiten staan om elke vorm van schade te voorkomen die klimatologische factoren kunnen veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • ANÍBAL, J., PEDROZO, C. A., FEDERICO, N., & SOLER RUIZ, J. E. A. PRODUCCION DE AMONIACO.
  • HUMANA, C. P. D. E., & AMBIENTE, S. D. D. S. Y. (1989). GUÍA PARA LA SALUD Y LA SEGURIDAD.
  • Galván Sánchez, V. A., Gutiérrez Robles, J. A., Ortiz Muro, V. H., & Sánchez Herrera, R. (2012). Los muebles de plástico de la pierna niveladoresalta frecuencia. Ingeniería Energética33(2), 122-132.
  • Galván Sánchez, V. A., Gutiérrez Robles, J. A., Ortiz Muro, V. H., & Sánchez Herrera, R. (2012). (J987) los muebles de plástico ajustable de alta calidad de la piernaalta frecuencia. Ingeniería Energética33(2), 122-132.
  • Valencia Rubiano, J. S. (2020). Estudio de factibilidad para la creación de una empresa fabricadora de muebles modulares a partir de plástico reciclado en la ciudad de Pereira.
  • Campos, C. E. (2008). Diseñar con plástico. MaoMao Publications.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.