De pijnlijke realisatie dat je niet onmisbaar bent
Een van de meest pijnlijke waarheden voor mensen is de ontdekking dat we niet onmisbaar zijn.
Hoewel we het niet willen toegeven, willen we ons allemaal graag een held voelen. We vinden het fijn om te weten dat we belangrijk en waardevol zijn voor iemand en om te geloven dat iemand anders zonder ons niet zou kunnen leven.
Ondanks dit feit laat de werkelijkheid ons steeds maar weer zien dat we niet onmisbaar zijn. Het is normaal om je uniek te voelen – want dat ben je en je bent bijzonder. Er zijn echter veel mensen in deze wereld en hoewel het pijnlijk is, zijn we niet onmisbaar in het leven van iemand anders.
We zijn niet onmisbaar
Je weet misschien niet hoe nodig je kunt zijn totdat je een partner hebt. Binnenin een familie volgt ieder lid zijn eigen pad en zelfs onze beste vrienden kunnen ons verlaten of teleurstellen. Wat gebeurt er echter in onze meer persoonlijke relaties? Wat gebeurt er als we intiem worden met iemand?
In een romantische relatie is er een element dat vandaag de dag nog steeds bestaat en dat voor veel pijn zorgt: bezit. We denken dat een partner hebben betekent dat je in het bezit bent van iemand, dat ze altijd bij ons moeten blijven, dat we de rest van ons leven met die persoon zullen doorbrengen.
We weten niet of dit veroorzaakt wordt door liefde of blindheid, waardoor we vergeten dat niemand eigendom is van iemand anders. Jij bent geen eigendom van iemand anders. Iedereen is vrij. Het probleem is hoe we relaties zijn gaan zien.
Denk bijvoorbeeld aan een tijd waarin iemand je leven gevuld heeft en je dacht dat je voor die persoon onmisbaar was. Toen de relatie voorbij ging stortte je wereld in.
Was dit het einde van de wereld? Nee. De wereld draait nog steeds en je vergeet het allemaal zodra je iemand anders hebt gevonden. En op dat moment realiseerde je je dat die andere persoon niet onmisbaar was en jij ook niet.
Je moet weten wanneer het tijd is om te gaan
Denken dat je onmisbaar bent zorgt er soms voor dat je iets niet los kunt laten, hoewel het tijd is om dat wel te doen.
Stel je een moeder of vader voor die denkt dat ze onmisbaar zijn voor hun kind. Ze beseffen zich niet dat de tijd is gekomen om los te laten en in plaats van voor hem of haar te zorgen, beschadigen ze het kind.
Hetzelfde gebeurt met ontelbaar veel andere relaties in ons leven. Soms maakt je eigen noodzaak om onmisbaar te zijn je egoïstisch en het weerhoudt je ervan te zien dat je afstand moet nemen. Het is tijd om los te laten.
Romantische relaties creëren de ergste situaties, die vaak giftig worden. Je moet jezelf eruit halen. Niemand is onmisbaar en jij bent hier zelf geen uitzondering op.
Je denkt dat er altijd wel iemand is die je nodig heeft. Je kunt iemand steunen die het echt nodig heeft. Je moet echter begrijpen dat mensen je leven binnen zullen komen en jij het leven van anderen en jij zal of zij zullen op een bepaald moment ook weer weg gaan.
Lees ook:
Leer om egoïstisch te zijn
Je bent onmisbaar voor jezelf
Weet je voor wie je wel onmisbaar bent? Wie je wel altijd nodig heeft? Het antwoord is jij zelf. Alleen jij zelf bent onmisbaar voor jezelf. Jij bent de enige persoon die je nooit zal verlaten. Jij zal er altijd zijn en jij zal altijd je eigen beste vriend zijn.
Dat is waarom het zo belangrijk is om jezelf te vertrouwen en van jezelf te houden. Je moet jezelf accepteren zoals je bent. Alleen als je begrijpt dat je niet onmisbaar bent voor anderen, zul je dat niet vervelend vinden. Je hebt jezelf en je moet ervoor zorgen dat je je gelukkig voelt.
Soms is het makkelijk om jezelf belangrijker te voelen als anderen je nodig hebben en van je houden, maar het lijkt erop dat je het feit dat je jezelf nodig hebt niet waardeert. De eerste persoon waar je van moet houden ben je zelf. De eerste persoon waar je op moet vertrouwen ben je zelf!
Hoe vaak heb je niet onmisbaar willen zijn? Hoe voelde je je toen je je realiseerde dat je dit niet bent?
Ik hoop dat dit heeft geholpen je ogen te openen, zodat je je op zijn minst bewust moet zijn dat je van jezelf moet houden en op jezelf moet vertrouwen. Cultiveer je eigen liefde eerst, laat je eigen geluk niet afhangen van het onmisbaar zijn voor anderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hyatt, C. S., Sleep, C. E., Lamkin, J., Maples-Keller, J. L., Sedikides, C., Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2018). Narcissism and self-esteem: A nomological network analysis. PloS One, 13(8), e0201088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201088
- Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One, 11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
- Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality, 83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130