Pagofagie: het verlangen om ijs of ijskoude drankjes consumeren

Pagofagie is de wens om ijs te eten of ijskoude dranken te consumeren. Waaruit bestaat pagofagie en wat zijn de effecten ervan? In deze ruimte zullen we het in detail uitleggen.
Pagofagie: het verlangen om ijs of ijskoude drankjes consumeren
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Pagofagie is de wens om ijs te eten of ijskoude dranken te consumeren. Het kan worden veroorzaakt door een neurologische aandoening of een mentale deficiëntie. Er zijn echter gevallen bekend van mensen zonder eerdere ziekte die deze aandoening hebben ontwikkeld, gewoon voor het plezier van het consumeren van koude producten. Wat zijn de gevolgen en waarom gebeurt het?

Hieronder zullen we zien welke effecten de consumptie van koude dranken heeft en waarom pagofagie ontstaat. Daarnaast maken we duidelijk of de consumptie van koude dranken gezond is of niet.

De effecten van het consumeren van koude dranken

Er zijn geen wetenschappelijke artikelen die waarschuwen voor de mogelijke schadelijke effecten van het consumeren van koude dranken op de gezondheid.

Volgens een artikel gepubliceerd in het European Journal of Applied Physiology (Engelse link) veroorzaakt de inname van dit type vloeistof echter veranderingen in de thermoregulatie van het lichaam. De gevolgen van deze veranderingen op middellange of lange termijn zijn echter niet bekend.

Aan de andere kant beweren sommigen dat het consumeren van voedsel bij zeer lage temperaturen de thermogenese en het calorieverbruik verhoogt. Maar de waarheid is dat deze toename niet significant genoeg is om dit soort oefeningen in een dieet voor gewichtsverlies aan te bevelen.

Oorsprong van pagofagie

ijsblokjes
Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van de consumptie van koude dranken. Sommige studies suggereren echter dat het veranderingen in thermoregulatie veroorzaakt.

Deze obsessie kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan zou het gebrek aan ijzer in het organisme kunnen zijn, met andere woorden, bloedarmoede. Een studie gepubliceerd in het World Journal of Surgery (Engelse link) brengt dit gezondheidsprobleem in verband met de wens om ijsdranken te consumeren.

Bovendien lopen patiënten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan een groter risico om aan dit type aandoening te lijden. Soms kan deze aandoening bij zwangere vrouwen relatief vaak voorkomen. Deskundigen van de University of New Mexico School of Medicine (Engelse link) beweren echter dat een parenteraal toegediende ijzeroplossing dit probleem kan oplossen.

Pagofagie vormt geen gezondheidsrisico

Afgezien van de problemen die kunnen worden veroorzaakt door het bestaan van bloedarmoede in verband met dit fenomeen, is pagofagie zelf niet gevaarlijk op de middellange of lange termijn. Alleen in het geval dat de patiënt de wens voelt om op ijsblokjes te kauwen, kan deze aandoening gevaarlijk zijn.

Deze gewoonte kan een geleidelijke verzwakking van het tandvlees en een mondgezondheidsprobleem veroorzaken. Bovendien associëren wetenschappers frequente consumptie van ijsblokjes met een verhoogd risico op tandbederf of orale bacteriële infecties.

Echter, zoals elke obsessief-compulsieve stoornis, moeten patiënten worden behandeld. Om dit te doen, is het raadzaam om de oorzaken te identificeren en een oplossing voor de wortel van het probleem voor te stellen. In geval van bloedarmoede is de remedie zo eenvoudig als het verhogen van de inname van ijzer of vitamine B12.

Het probleem wordt echter gecompliceerder als deze situatie deel uitmaakt van een psychologische of psychiatrische kwestie. Pagofagie kan ook voorkomen bij sommige autistische kinderen of bij kinderen met hersenontwikkelingsproblemen. In dit soort gevallen kent de behandeling een multidisciplinair karakter waarbij de aanwezigheid van een opvoeder een essentiële rol speelt.

De voedingsdeskundige kan daarentegen een reeks strategieën aanreiken zodat het kind langzaam gewend raakt aan het drinken van dranken op kamertemperatuur of zelfs heet. Op deze manier vermijden we het weigeren van gekookt voedsel met een hoge voedingswaarde, zoals plantaardige crèmes.

Wat moet je onthouden over pagofagie?

ijs met ijsblokjes
Deze aandoening wordt niet als een gevaar voor de gezondheid beschouwd. Overmatig eten van ijsblokjes kan echter gebitsproblemen veroorzaken.

Pagofagie is een ziekte die een obsessief verlangen veroorzaakt om ijs of ijsdranken te consumeren. Het is meestal gekoppeld aan de aanwezigheid in het lichaam van een ijzertekort en dus aan de toestand van bloedarmoede. Het komt relatief vaak voor bij zwangere vrouwen.

Soms associëren artsen het echter met een probleem in de hersenontwikkeling. Het kan voorkomen bij autistische kinderen, wat de oplossing nog ingewikkelder maakt. Het is in principe een gewoonte die geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, tenzij er heel vaak op de ijsblokjes wordt gekauwd.

Mensen die deze gewoonte aanhouden, hebben een grotere kans op orale problemen. Een voorbeeld zijn gaatjes of andere soorten bacteriële infecties.

In elk geval, als je een oncontroleerbare wens hebt om ijs of bevroren dranken te consumeren, aarzel dan niet om je arts te raadplegen. Door dit te doen, kun je de oorzaken van het probleem vinden en een passende oplossing vaststellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barwood MJ., Goodali S., Bateman J., The effect of hot and cold drinks on thermoregulation, perception and performance: the role of the gut in thermoreception. Eur J Appl Physiol, 2018. 118 (12): 2643-2654.
  • Van Osdol AD., Kalles KJ., Fredickson KA., Kothari SN., A different kind of craving: incidence and treatment of pica after laparoscopic roux en y gastric bypass. World J Surg, 2017. 41 (9): 2324-2328.
  • Epler KE., Pierce A., Rappaport VJ., Pica in pregnancy: an unusual presentation. Obstet Gynecol, 2017. 130 (6): 1377-1379.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.