Wat gebeurt er als je een laag ijzergehalte hebt?

Wanneer je ijzergehalte laag is, kan dit leiden tot bloedarmoede door ijzertekort. De belangrijkste symptomen hiervan zijn vermoeidheid en zwakte. In sommige gevallen kan het een groter probleem verhullen, en daarom is vroege detectie zo belangrijk.
Wat gebeurt er als je een laag ijzergehalte hebt?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

IJzer is een fundamentele bouwsteen in ons lichaam. Het maakt deel uit van hemoglobine, het molecuul dat ervoor zorgt dat onze rode bloedcellen zuurstof kunnen opnemen en naar alle cellen van het lichaam kunnen distribueren. Deze zuurstof is essentieel voor lichaamsfuncties. Daarom, wanneer je een laag ijzergehalte heb, leidt dit tot gevolgen in het lichaam.

Een laag ijzergehalte wordt vaak verward met bloedarmoede. Dit is echter niet het geval, omdat er veel verschillende soorten bloedarmoede zijn die het gevolg zijn van andere redenen. Een laag ijzergehalte wordt wel geassocieerd met bloedarmoede door ijzertekort.

IJzertekort is een van de meestvoorkomende voedingstekorten ter wereld. Zowel dit tekort als bloedarmoede door ijzertekort kunnen ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Daarom leggen we in dit artikel alles uit wat je moet weten over dit probleem.

Wat gebeurt er als ik een laag ijzergehalte heb?

Om te weten wat er gebeurt als je een laag ijzergehalte hebt, moet je eerst weten wat de juiste niveaus zijn. Het ijzer dat in het bloed circuleert, ligt normaal gesproken tussen 50 en 150 mg/dl.

Er zijn echter bepaalde vormen van ijzeropslag in het lichaam. Ferritine is een eiwit dat verantwoordelijk is voor de opslag van ijzer en we moeten rekening houden met de waarden ervan bij het meten van het totale ijzer.

De waarheid is dat er veel oorzaken zijn voor dit tekort. De meeste gevallen komen voor bij vrouwen, als gevolg van menstruatie. Dit komt omdat, met het verlies van bloed, er ook een afname van het ijzergehalte is.

Je dient er ook rekening mee te houden dat wij ijzer via voeding binnenkrijgen. Om deze reden kunnen eetgewoonten, zoals vegetarisch zijn, ook een tekort veroorzaken.

Hetzelfde gebeurt wanneer er een spijsverteringsprobleem is waardoor we geen ijzer kunnen opnemen. Een laag ijzergehalte is bijvoorbeeld vaak een van de eerste symptomen van coeliakie of andere chronische spijsverteringsziekten, zoals de ziekte van Crohn.

Bloedarmoede door ijzertekort

Wat zijn de symptomen van een tekort aan ijzer?

In het begin, wanneer het tekort niet al te uitgesproken is, zijn er meestal geen symptomen. Naarmate de bloedarmoede vordert, verschijnen er echter verschillende symptomen.

Allereerst, wanneer je een laag ijzergehalte hebt, ben je meestal vermoeider en voel je je zwakker. Het is echter niet alleen dat. De volgende symptomen komen ook voor:

  • Haaruitval
  • Broze nagels
  • Bleke en koude huid
  • Verminderde eetlust (vooral bij kinderen)

Wat te doen om een laag ijzergehalte te diagnosticeren en behandelen?

Wat zijn de symptomen van een laag ijzergehalte

Het belangrijkste is om regelmatig naar een arts te gaan en vooral als een van de bovengenoemde symptomen aanwezig is. Met een eenvoudige bloedtest kun je je ijzerniveaus controleren en weten of je ijzer laag is of niet.

Om dit probleem op te lossen, is het handhaven van een adequaat dieet essentieel. Experts raden aan om peulvruchten, vlees, vis en eieren te consumeren. Als je dieet namelijk uitgebalanceerd en gezond is, zal deze aandoening veel minder snel verschijnen.

In veel gevallen zijn bepaalde tests nodig om de oorzaak van dit tekort te vinden. Zo kan spijsverteringsendoscopie worden gebruikt om te controleren of er een maagzweer of maagprobleem is dat je ijzerniveaus beïnvloedt.

Tegelijkertijd kan een colonoscopie worden gebruikt om bloedingen in het laatste deel van het spijsverteringskanaal uit te sluiten. Deze situatie komt vaak voor bij darmkanker, dus bloedarmoede bij een verdachte patiënt is indicatief en suggestief voor neoplasma.

In sommige gevallen schrijven artsen ijzersupplementen (Engelse link) voor om dit tekort op te lossen. Het is echter belangrijk om ze alleen op recept in te nemen, omdat deze supplementen ook bijwerkingen hebben en met mate moeten worden gebruikt.

Conclusie

Een laag ijzergehalte is niet ongewoon. Het zijn vooral vrouwen die last hebben van bloedarmoede als gevolg van ijzerverlies door menstruatie. Aan de andere kant, bij mannen ouder dan 50 jaar met een ijzertekort, kan darmkanker worden vermoed.

Het is essentieel om de aanbevolen jaarlijkse controles uit te voeren om een probleem met ijzer op te sporen. Je dient je arts regelmatig te bezoeken, zodat hij of zij de passende aanvullende methoden voor je leeftijd en klinische situatie kan aanvragen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.