Dieet voor bloedarmoede door ijzertekort

Bloedarmoede door ijzertekort wordt gekenmerkt door een afname van organische ijzerafzettingen die een vermindering van het aantal rode bloedcellen veroorzaakt. Ontdek in dit artikel het ideale dieet voor bloedarmoede door ijzertekort.
Dieet voor bloedarmoede door ijzertekort
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een gebrek aan ijzer kan meerdere organen aantasten en wordt meestal in grotere mate door een ontoereikend dieet veroorzaakt. Weet je wat de rol is van een dieet voor bloedarmoede door ijzertekort?

Volgens de Spaanse Vereniging voor Cardiologie ligt de belangrijkste oplossing voor dit probleem in het consumeren van ijzersupplementen en het aanbrengen van veranderingen in de voeding. We hebben daarom besloten om het ideale voedsel te delen om in een dieet voor bloedarmoede door ijzertekort op te nemen.

Bloedarmoede betekent dat het lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft. Rode bloedcellen voorzien de weefsels van zuurstof. Je lichaam heeft ook ijzer nodig om zuurstof uit de longen te halen en naar andere delen van het lichaam te transporteren.

Hoewel er veel soorten bloedarmoede zijn, treedt bloedarmoede door ijzertekort op wanneer het lichaam niet genoeg ijzer heeft. IJzer helpt bij het maken van rode bloedcellen. Bloedarmoede door ijzertekort is het meestvoorkomende type bloedarmoede.

Wat is bloedarmoede door ijzertekort?

Bloedarmoede is een bloedziekte die wordt gedefinieerd als een daling van de hemoglobineconcentratie, waarbij de normale waarden over het algemeen hoger zijn dan 12 gram per deciliter bij vrouwen en 13,5 bij mannen. Wanneer het hemoglobinegehalte in het bloed daalt, dan treden er symptomen op als:

 • Vermoeidheid
 • Bleekheid
 • Prikkelbaarheid
 • Minder inspanningstolerantie
 • Een versnelde hartslag

De oorzaken van bloedarmoede door ijzertekort

Rode bloedcellen in de bloedbaan

Bloedarmoede veroorzaakt een onvoldoende zuurstofopname door de rode bloedcellen. Het beenmerg produceert gezonde rode bloedcellen. Deze vervoeren zuurstof naar de weefsels van het lichaam en circuleren 120 dagen in het lichaam.

IJzer is een belangrijk onderdeel van rode bloedcellen. Zonder ijzer kan het bloed zuurstof niet effectief transporteren. Voedsel geeft het lichaam meestal het ijzer dat het nodig heeft. Bloedarmoede door ijzertekort treedt dus op wanneer je ijzerreserves dalen (Spaanse link). Dit kan gebeuren door de volgende redenen:

 • Je verliest meer rode bloedcellen en ijzer dan je lichaam kan vervangen, bijvoorbeeld tijdens een bloeding.
 • Het lichaam neemt ijzer niet goed op.
 • Je eet niet genoeg voedsel dat dit mineraal bevat.
 • Je lichaam heeft meer ijzer nodig dan normaal (bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven).
 • Het is mogelijk dat je lichaam onvoldoende ijzer uit je dieet opneemt (bijvoorbeeld als gevolg van de ziekte van Crohn of coeliakie).
 • Je volgt een strikt vegetarisch dieet.

Dieet en bloedarmoede door ijzertekort

Als je een uitgebalanceerd dieet volgt, dan zou je niet aan bloedarmoede door ijzertekort moeten lijden, tenzij je last hebt van een onbekend bloedverlies. De ijzervereisten zijn afhankelijk van geslacht en leeftijd:

Leeftijd                 Vrouwen (mg / dag         Mannen (mg / dag)
1-9                                   10                                         10
10-19                               15                                         12
20-49                              15                                         10
> 50                                10                                         10

Tijdens de tweede helft van de zwangerschap nemen de voedingsbehoeften van ijzer namelijk toe tot 25 mg /dag. Tijdens borstvoeding daalt dat tot 15 mg /dag.

De voedingsmiddelen die moeten worden opgenomen in een dieet voor bloedarmoede door ijzertekort

Ten eerste moet je de oorzaken van de aandoening opsporen om ze te verbeteren en daarmee de schade ongedaan te maken. Vervolgens moet je ijzersupplementen nemen totdat het probleem vanzelf is opgelost.

Je moet daarna doorgaan met het volgen van een ijzerrijk dieet. Om een goede ijzergehalte te behouden, moet je de volgende voedingsmiddelen in je dieet opnemen:

Voorgerechten

Gesneden broccoli

Bladgroenten zijn rijk aan ijzer en vitamine C. Deze vitamine helpt de ijzeropname te verhogen. Combineer groenten die rijk zijn aan ijzer en vitamine C, zoals broccoli, paprika, snijbiet, spinazie of tomaten. Je kunt ze aan rijst, pasta of peulvruchten als salades of roerbakgerechten toevoegen.

Hoofdgerecht

Rood vlees is een geweldige bondgenoot, maar het is belangrijk om mager vlees te kiezen om je consumptie van verzadigd vet en cholesterol te minimaliseren. Het is het beste om het in geval van bloedarmoede drie of vier keer per week te consumeren. In een uitgebalanceerd dieet raden experts aan om eenmaal per week rood vlees te consumeren.

Je kunt daarnaast ingeblikt- en verse schaaldieren (oesters, mosselen en kokkels) consumeren. Je kunt de hele dag door een blikje over salades, pasta en rijst verdelen. Een blik kokkels van 80 g bevat bijna 13 mg ijzer (een gezonde vrouw in de vruchtbare leeftijd heeft 18 mg per dag nodig).

Daarnaast vertegenwoordigen peulvruchten een van de grootste natuurlijke bronnen van ijzer. Om die reden is het dus belangrijk dat je ze in je dieet opneemt. Linzen zijn ook bijzonder rijk aan ijzer. Ze zijn bovendien rijk aan eiwitten en vetarm.

Toetjes

Mandje met fruit

Telkens wanneer je plantaardig voedsel opneemt, moet je je lichaam ook een dosis vitamine C geven om de ijzeropname te bevorderen. In dit opzicht kun je onder andere de volgende vruchten in toetjes opnemen:

 • Sinaasappel
 • Mandarijn
 • Grapefruit
 • Meloen
 • Papaja
 • Aardbeien
 • Kiwi of ananas

Dit komt omdat de vitamine C en het citroenzuur dat ze bevatten de opname van plantaardig non-heemijzer zal verbeteren (Engelse link).

Concluderend hopen we dat dit dieet voor bloedarmoede door ijzertekort je kan helpen om je toestand te verbeteren. Houd er rekening mee dat een voedingsdeskundige de beste specialist is om je te begeleiden en je dus meer richtlijnen kan geven die je moet volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
 • Li N, Zhao G, Wu W, Zhang M, Liu W, Chen Q, Wang X. The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2020 Nov 2;3(11):e2023644. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2020.23644. PMID: 33136134; PMCID: PMC7607440.
 • Hallberg L, Brune M, Rossander L. The role of vitamin C in iron absorption. Int J Vitam Nutr Res Suppl. 1989;30:103-8. PMID: 2507689.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.