Omgaan met zware menstruatie doe je zo

Het grote voordeel van natuurlijke behandelingen ligt in het feit dat ze niet schadelijk zijn voor het lichaam. Wanneer ze ongemak veroorzaken zijn de bijwerkingen minimaal.
Omgaan met zware menstruatie doe je zo

Laatste update: 29 maart, 2019

Menstruatiestoornissen komen veel voor. In dit artikel bespreken we vier natuurlijke behandelingen die je helpen omgaan met zware menstruatie. Veel vrouwen hebben, naast een zware menstruatie, last van onder andere:

Hoe weet ik of mijn menstruatie te zwaar is?

Er is sprake van een zware menstruatie, ook wel menorragie genoemd, wanneer je meer dan 80 ml bloed verliest. Het is lastig in te schatten hoeveel dit precies is.

Eén manier om te hoeveelheid bloedverlies te meten is met behulp van een menstruatiecup. Een natuurlijke en bovendien goedkope methode. De menstruatiecup is een goed alternatief voor producten als maandverband en tampons. Ook bevat een cup geen synthetische vezels.

Deze cup is gemaakt van plastic. Met behulp van een cup kunnen we zien hoeveel bloed we verliezen. Je kijkt simpelweg naar hoeveel cups je vult. Op deze manier kun je controleren of de menstruatie normaal of te zwaar is.

Een zware menstruatie kan zowel lang als intens als beide zijn:

  • De menstruatie duurt langer dan 8 tot 10 dagen.
  • Het vereist meer dan 8 stukken maandverband per dag.
  • Ook wanneer je in je dagelijkse werkzaamheden last ondervindt door een grote hoeveelheid bloedverlies kun je spreken van zware menstruatie.

Moet ik me zorgen maken om zware menstruatie?

Omgaan met zware menstruatie

Voor elke vrouw is de menstruatieperiode anders. Het is belangrijk om je lichaam goed te kennen. Er zijn lange, korte, zware en lichte menstruatiecycli.

Uiteraard kunnen cycli van elkaar verschillen en zal de ene licht en de andere zwaar zijn. Het is altijd verstandig om je menstruatie in de gaten te houden. Zorg ervoor dat je onregelmatigheden snel signaleert. 

Neem in de volgende gevallen contact op met een gynaecoloog:

  • wanneer je menstruatie regelmatig afwijkt.
  • als je menstruatie heviger is dan normaal en gepaard gaat met pijn of ontsteking.

Zware menstruatie hoeft niet altijd te leiden tot zware complicaties. Wel kan het door verlies van ijzer bloedarmoede veroorzaken. Ook kun je je vermoeid voelen en leidt een zware menstruatie tot ongemak.

Heeft een medische specialist eventuele problemen uitgesloten? Dan kun je gerust onderstaande natuurlijke behandelingen proberen. Door te leren omgaan met zware menstruatie verbeter je de kwaliteit van je leven.

Natuurlijke behandelingen voor het omgaan met zware menstruatie

Medicinale planten

Gebruik van medicinale planten bij menstruatieklachten

Met behulp van medicinale planten kunnen we infusies maken. Deze infusies drink je dagelijks. Je kunt ook starten in de week voorafgaand aan je menstruatie.

Je kunt ze combineren en afwisselen om te zien welk effect ze hebben op jouw lichaam. Laten we kijken naar de eigenschappen per plant, zodat je een goede keuze kunt maken:

  • Achillia of duizendblad helpt bij prikkelbaarheid, een onrustig gevoel en vermindert het bloeden.
  • Salie is één van de meest geschikte medicinale planten voor vrouwelijke stoornissen.
  • Calendula. Deze bloem bezit veel gezonde eigenschappen. De bloem staat bekend om zijn stabiliserende werking bij hormonale schommelingen.
  • Chinese engelwortel, ook dong quai genoemd, vermindert pijn en brengt daarnaast menstruatiekramp en -pijn in balans.
  • Brandnetel. Brandnetel is goed voor haar en huid. Het verwijdert gifstoffen en bestrijdt tevens bloedarmoede. Bovendien vermindert brandnetel hevig bloeden tijdens de menstruatie.
  • Gentiaan is zeer geschikt voor zware menstruatie en is een zeer zuiverende plant.
  • Heermoes vermindert menstruatiebloeding en gaat bovendien vochtverlies tegen.

Plantaardige oliën

Plantaardige oliën en zware menstruatie

Koudgeperste plantaardig olie is rijk aan essentiële vetzuren. Deze vetzuren hebben een gunstige invloed op de gezondheid van vrouwen. Om je menstruatiecyclus in balans te brengen adviseren wij het volgende:

  • Teunisbloemolie. Deze olie reguleert de hormoonhuishouding en is bovendien rijk aan essentiële omega 6-vetzuren.  De olie is gunstig voor je huid en kent tevens een ontstekingsremmende werking.
  • Borageolie. Deze olie heeft zowel een pijnstillende, ontstekingsremmende als vochtafdrijvende werking. Net als teunisbloemolie reguleert deze olie de hormoonhuishouding.

Spoorelementen

Spoorelementen zijn mineralen die in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn in ons lichaam. Desondanks vervullen ze een belangrijke functie in onze gezondheid.

Met het innemen van spoorelementen geniet je van de positieve effecten zonder de negatieve bijeffecten. Het spoorelement mangaan is met name gunstig voor regelmatige en zware menstruatie. Je kunt het seizoensgebonden gebruiken, maar ook af en toe een pauze inlassen. Spoorelementen kunnen je helpen bij het omgaan met zware menstruatie.

Bach bloesem

Bach bloesem

Een laatste behandeling die je helpt omgaan met zwarte menstruatie is Bachbloesemtherapie. Deze bloesem helpt bij lichamelijke en emotionele stoornissen. Het balanceert onze energielevels zonder de gezondheid in gevaar te brengen.

Bij een onregelmatige menstruatie kan bijvoorbeeld walnoot-bloesem uitkomst bieden. Deze bloesem ondersteunt onder andere veranderingen in de menstruatiecyclus. Bovendien biedt de bloesem ondersteuning bij emotionele veranderingen en veranderingen in de leefstijl.

  • Druppel viermaal per dag 4 druppels onder je tong gedurende tenminste drie weken.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rao, S. (2011). Menorrhagia. Obstetrics, Gynaecology and Reproductive Medicine21(9), 254–256. https://doi.org/10.1016/j.ogrm.2011.06.003
  • Apgar, B. S., Kaufman, A. H., George-Nwogu, U., & Kittendorf, A. (2007, June 15). Treatment of menorrhagia. American Family Physician.
  • Bulmer, P. (2008). Menorrhagia. Obstetrics, Gynaecology and Reproductive Medicine18(11), 289–293. https://doi.org/10.1016/j.ogrm.2008.08.008

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.