Ouders: secundaire verdrinking bij kinderen

18 mei 2016
Secundaire verdrinking kan uren, soms zelfs dagen na het zwemmen plaatsvinden. Het is uiterst belangrijk om de behandelend arts zo snel mogelijk te informeren.

Wanneer de zomer weer voor de deur staat, komt het vrijwel altijd voor dat je verhalen hoort over ongelukkige verdrinkingen in zwembaden en op het strand. Dit is een droevige realiteit die van toepassing kan zijn op zowel volwassenen als kinderen, maar vooral bij kinderen moet men extra voorzichtig zijn.

Let goed op hoe ze in het water gaan en wees er zeker van dat de waterfilter is afgesloten met een rooster. Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat dit soort risico’s minimaal blijven, zodat de kinderen veilig kunnen zwemmen.

We zijn er zeker van dat ook jij rillingen door je lijf krijgt wanneer in het nieuws verteld wordt over kinderen die om het leven gekomen zijn door verdrinking. Er bestaat echter nog een vorm van ongeluk, waar minder mensen van op de hoogte zijn, maar die wel meerdere kinderen elk jaar het leven kost.

We hebben het over secundaire verdrinking. In dit geval gaat het om kinderen en volwassenen die bijna zijn verdronken, maar vervolgens gered en weer gereanimeerd zijn.

Ze voelen zich geheel normaal wanneer ze naar huis gaan, maar na enkele uren of dagen beginnen ze zich vermoeid te voelen. Ze gaan even liggen om te gaan slapen en worden vervolgens niet meer wakker. Verschrikkelijk maar waar…

In dit artikel willen we je inlichten over secundaire verdrinking, voor je eigen veiligheid en de veiligheid van je kleintjes.

Secundaire verdrinking: een stille dood

Kind Zwemt met Vader

We zullen beginnen door je een verhaal te vertellen over iets dat onlangs heeft plaatsgevonden. Lindsay Kujawa is bekend om haar originele blog met recepten, knutselwerken, haar persoonlijke reflectie als moeder etc.

De Huffington Post en andere media zaten direct bovenop het verhaal en al snel verscheen het verhaal ook op haar eigen blog: haar zoon was bijna verdronken in een zwembad ergens op een feestje. Hij was meerdere seconden onder water, maar gelukkig waren ze in staat hem weer bij kennis te brengen.

Alles was in orde, maar toch liet Lindsay de kinderarts weten wat er was gebeurd door een bericht op zijn antwoordapparaat achter te laten. Ze verbaasde zich over de snelle reactie van de arts. De arts vertelde haar dat ze haar zoon zo snel mogelijk naar de eerste hulp moest brengen.

Toen Lindsay haar zoon ging halen, merkte ze dat hij alleen maar behoefte had aan slaap. Hij was zeer moe en begon mank te lopen. Er was iets gebeurd. Na meerdere onderzoeken in het ziekenhuis, konden de uitslagen niet duidelijker zijn.

De longen van haar zoon waren zwaar geïrriteerd en ontstoken door de chemicaliën in het zwembadwater. Het zuurstofgehalte in zijn bloed ging met de seconde omlaag. Hij was aan het verdrinken zonder het zelf door te hebben.

Doktoren waren in staat het kind te redden door hem de nodige medische hulp en zorg te geven. Zijn geluk was het gevolg van de snelle handeling van de doktoren, de kinderarts en Lindsay zelf, die verstandig genoeg was geweest om de kinderarts vrijwel onmiddellijk in te lichten over wat er gebeurd was.

Maar niet alle verhalen kennen zo’n gelukkig einde. Helaas gaan veel kinderen op deze manier dood. Nadat iemand bijna verdronken is, kan het tot wel drie dagen duren voordat er sprake is van duidelijke symptomen die wijzen op een probleem, wat tot veel tragedies leidt.

Dingen die je moet weten over secundaire verdrinking en droge verdrinking

Kind in Zwembad

  • Droog verdrinken doet zich voor wanneer het lichaam en de hersenen het gevoel hebben alsof er water geïnhaleerd gaat worden. Dit veroorzaakt een spasme in de larynx, die vervolgens sluit als poging om het lichaam te beschermen. Er kan dan geen water in het lichaam komen, maar ook geen lucht, waardoor de persoon geen zuurstof krijgt.
  • Secundaire verdrinking doet zich voor wanneer er water in de longen komt en gestagneerd raakt. De persoon kan weer bij kennis worden gebracht, maar het water dat vast zit in de longen wordt al snel een geval van longoedeem. Bij longoedeem hoeven zich niet meteen symptomen voor te doen, maar uren of zelfs dagen later kan het wel overlijden als gevolg hebben.
  • Wat we ook niet moeten vergeten is dat het water in zwembaden vol chemicaliën zit. Als dit water dan ook vast komt te zitten in de longen, kunnen de longen geïrriteerd en ontstoken raken.
  • Chloor is zeer irriterend voor het ademhalingsstelsel.
  • Na een geval van verdrinking kan de persoon wat water ophoesten en weer worden gewekt, maar er kan dan nog steeds wat water vastzitten in de longen. Na een paar uur zorgt dit water ervoor dat de bronchiolen ontstoken raken, waardoor er sprake kan zijn van oedeem en een lager zuurstofgehalte in het bloed.

Lees ook: 6 middelen tegen hoest bij kinderen

Aanbevelingen

Peuter onder Water

  • Het maakt niet uit of je kind weer helemaal in orde lijkt nadat hij/zij bijna verdronken is, ga altijd naar de eerste hulp, hoe klein of groot het incident ook was.
  • Verlies je kinderen nooit uit het oog als ze in het water zijn.
  • Leer je kinderen zo vroeg mogelijk te zwemmen.
  • Ook al vertrouw je op de zwemvaardigheid van je kind, toch kunnen ze alsnog duizelig worden of aan iets vast blijven zitten. Het kan dus nooit kwaad om politieman te spelen en ze goed in de gaten te houden.

Geniet met je kinderen van het water wanneer het buiten warm is, maar probeer de informatie die we zojuist met je hebben gedeeld niet te vergeten. Het is het dubbel en dwars waard!

Bekijk Ook