6 middelen tegen hoest bij kinderen

Wist je dat kippensoep niet alleen troostend is, maar ook het herstel van een verkoudheid versnelt? Dit komt vooral door de hoeveelheid ijzer en zink die kippensoep bevat.
6 middelen tegen hoest bij kinderen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Hoesten is een veelvoorkomend symptoom bij verkoudheid en griep. Dit symptoom neemt gelukkig zelden ernstige vormen aan en kan goed onder controle worden gehouden door zelfgemaakte middeltjes. Deze zijn vooral handig voor hoest bij kinderen. 

We weten vrijwel allemaal dat verkoudheid en griep vaker voorkomen in koude klimaten. Je immuunsysteem wordt bij koudere temperaturen namelijk vaak verzwakt en blootgesteld aan verschillende soorten virussen en bacteriën die het lichaam kunnen aantasten.

Vooral bij kinderen is het belangrijk dat je een afspraak maakt met de dokter en zijn/haar advies opvolgt om de verkoudheid en ook die vervelende hoest tegen te gaan. Je kunt ook gebruik maken van huismiddeltjes tegen hoest, waarvan de wetenschap ondersteunt dat ze dit symptoom aanzienlijk kunnen verlichten.

Wat is de oorzaak van hoest?

Hoewel we hierboven aangeven dat hoest doorgaans een symptoom is van griep of verkoudheid, hoeft dit natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Hoest komt opzetten wanneer de bovenste luchtwegen door een virus geïrriteerd of ontstoken raken, iets wat vaak veel slijm veroorzaakt.

Wat is de oorzaak van hoest bij kinderen

Hoest kan een duidelijk teken zijn van een verkoudheid, allergie of ziekte die meer aandacht behoeft, zoals bronchitis, longontsteking, astma of longkanker. Hoest bij kinderen kan heel subtiel wel weken aanhouden.

Hoe dan ook raden wij aan dat je, hoe vervelend de hoest ook kan zijn, niet probeert de hoest zo snel mogelijk te stoppen. Het is namelijk de natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon en vrij van microben, stof, chemicaliën of andere irriterende stoffen te maken.

Om hoest bij kinderen te verlichten, kun je gebruik maken van verschillende huismiddeltjes die erg behulpzaam kunnen zijn. Dit komt doordat deze middeltjes niet alleen verlichting bieden, maar ook een aangename smaak hebben, waar je kind zeker geen nee tegen zal zeggen.

Kippensoep tegen hoest bij kinderen

Dit geweldige gerecht voor hoest bij kinderen overstijgt zelfs de simpele recepten van oma. Kippensoep is populair geworden, omdat het erg goed helpt tegen verkoudheid en dus ook tegen hoest.

Volgens onderzoekers werkzaam aan het Medisch Centrum van de Universiteit van Nebraska helpt het ijzer en zink dat kippensoep bevat het herstelproces bij een verkoudheid of hevige hoest te versnellen, vooral als er sprake is van slijm.

Vicks VapoRub

Vicks VapoRub tegen hoest bij kinderen

De bekende Vicks VapoRub zalf is een erg populair middel om hoest bij kinderen en andere symptomen van verkoudheid te verlichten.

Smeer voordat je kind gaat slapen wat Vicks VapoRub op de onderkant van zijn/haar voeten en doe vervolgens sokken aan. Je kunt ook de borst en rug insmeren met zalf om de werking ervan te versterken.

Gezegd wordt dat deze zalf veilig is voor kinderen en baby’s. Het kan echter nooit kwaad om dit nog even na te vragen bij de dokter.

Honing en citroen

Deze twee ingrediënten zijn beide geweldig om het immuunsysteem te versterken en hoest bij kinderen tegen te gaan. Citroen is namelijk rijk aan vitamine C en honing is een uitstekend natuurlijk antibioticum.

Om dit middel te maken, meng je een ruime hoeveelheid citroensap met wat bijenhoning. Neem per dag een paar eetlepels van dit middel in.

Warme chocolade

Onderzoek uitgevoerd door het Imperial College London toont aan dat chocolade een essentiële component bevat die theobromine genoemd wordt. Theobromine is in staat aanhoudende hoest als gevolg van een virale infectie bij kinderen te verlichten.

Marshmallows (spekjes)

Dit is een heerlijk huismiddel, dat zeer behulpzaam kan zijn en waar kinderen dol op zullen zijn. Voeg een handjevol marshmallows toe aan een glas warme melk en wacht tot de marshmallows smelten. Voor het slapengaan drinken.

Bananencrème

Banaan tegen hoest bij kinderen

Deze heerlijke crème van bananen is smaakvol, gezond en erg voedend. Door de heerlijke smaak is dit een echte favoriet bij kinderen en we zijn er zeker van dat je geen moeite zult hebben om ervoor te zorgen dat je kind dit middel inneemt.

Ingrediënten

 • 2 middelgrote, rijpe bananen
 • 2 eetlepels honing
 • 400 ml kokend water

Hoe maak je de crème?

 • Prak de bananen met een vork of lepel, bij voorkeur van plastic, zodat de bananen niet bruin worden.
 • Giet vervolgens het hete water over de bananen heen tot deze volledig onder water zitten. Laat dit samen dertig minuten staan.
 • Wanneer het water is afgekoeld, voeg je de honing toe.
 • Je kunt het mengsel ook door een plastic zeef gieten.

Inname

Zorg ervoor dat je kinderen dit middel vier keer per dag innemen. Warm het mengsel van te voren lichtjes op.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Millqvist E, Ternesten-Hasséus E, Bende M. Inhalation of menthol reduces capsaicin cough sensitivity and influences inspiratory flows in chronic cough. Respiratory Medicine. 2013;107(3):433-438.
 • Oduwole O, Udoh E, Oyo-Ita A, Meremikwu M. Honey for acute cough in children. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2018;2018(12).
 • Halfdanarson T, Jatoi A. Chocolate as a Cough Suppressant: Rationale and Justification for an Upcoming Clinical Trial. Supportive Cancer Therapy. 2007;4(2):119-122.
 • Mahboubi M. Marsh Mallow (Althaea officinalis L.) and Its Potency in the Treatment of Cough. Complementary Medicine Research. 2019;27(3):174-183.
 • Bera K, Nosalova G, Sivova V, Ray B. Structural Elements and Cough Suppressing Activity of Polysaccharides from Zingiber officinale Rhizome. Phytotherapy Research. 2015;30(1):105-111.
 • Wagner L, Cramer H, Klose P, Lauche R, Gass F, Dobos G et al. Herbal Medicine for Cough: a Systematic Review and Meta-Analysis. Complementary Medicine Research. 2015;22(6):359-368.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.