10 Oosterse decoratietips die je in je huis kunt toepassen

Op zoek naar een nieuwe, verfrissende look voor je huis of appartement? Deze oriëntaals geïnspireerde ontwerptrucs zijn misschien precies wat je zoekt!
10 Oosterse decoratietips die je in je huis kunt toepassen

Laatste update: 05 januari, 2024

In winkels, huizen, appartementen en op vele andere plaatsen zien we vaak elementen van oosterse decoratie. Dit is tegenwoordig een zeer modieuze trend. Daarbij gebruikt men motieven die geïnspireerd zijn op verschillende Aziatische culturen.

Boeddhabeelden, Chinese vazen en porselein, bolvormige lampen en scheidingswanden helpen samen een idee van sereniteit en rust over te brengen, rekening houdend met enkele principes van feng shui.

Als je dit exotische en boeiende effect wilt bereiken, lees dan verder en leer over onze gemakkelijke en praktische oosterse decoratietips die je in je huis kunt toepassen.

Wat is oosterse decoratie?

Als we het hebben over “oosterse decoratie”, lijkt de term misschien wat vaag, omdat hij een grote verscheidenheid aan culturen omvat. Aan de ene kant zijn er de landen met Arabische invloed, in wat bekend staat als het Midden-Oosten; vervolgens India; maar in het Verre Oosten overheersen China en Japan.

Zonder afbreuk te doen aan de andere, zijn het de laatste landen die de meeste inspiratie geven voor de trend waar we het over hebben. Bovenal houden ze rekening met enkele van de principes van feng shui voor interieurontwerp.

Er is echter veel variatie binnen het gebied van oosterse decoratie. Laten we met dit in gedachten eens kijken naar enkele kenmerken ervan die zijn aangepast aan het Westen:

  • Verschillende stijlen kunnen worden samengevoegd of verenigd.
  • Het doel is om harmonie en rust te creëren en uit te nodigen tot ontspanning.
  • Er zijn contrasten waar te nemen tussen elementen met koude tinten en warme kleuren.
  • Het gaat om het decoratieve gebruik van elementen met symbolische waarde of zelfs spirituele betekenis.
  • In sommige gevallen is er een neiging tot minimalisme, terwijl er in andere gevallen een grotere overvloed aan elementen is.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent in het lezen van dit artikel:
Geld sparen met behulp van de oosterse filosofie

De beste oosterse decoratietips voor je huis

Oosterse decoratietips
De op Japan geïnspireerde oosterse stijl is strak, met weinig voorwerpen in de kamers.

Voor een oosterse inrichting moet je niet alleen denken aan het verwerken van Chinese of Japanse motieven. Je moet rekening houden met bepaalde principes wat betreft meubels, kleuren en de algehele harmonie van de ruimte.

1. Soberheid en evenwicht

Bij oosterse decoratie is het doel te streven naar een harmonieus interieur. Dit betekent niet per se minimalistisch, maar overdaad aan ornamenten moet worden vermeden.

Het is noodzakelijk om te gaan voor soberheid en evenwicht. Het is belangrijk om rekening te houden met de verdeling van je meubels en elementen om een gezond visueel gewicht te behouden. Om dit te doen is het nodig te spelen met vormen, maten en tinten.

Dit betekent natuurlijk niet altijd rigoureus symmetrisch, maar wel ordelijk. Alles moet zijn plaats hebben en zowel de functionaliteit als de esthetiek niet uit het oog verliezen.

2. Gebruik natuurlijke elementen

Enerzijds wordt het gebruik van natuurlijke in plaats van synthetische materialen aanbevolen. Dat wil zeggen, geen plastic, maar in plaats daarvan meubels van steen, hout, rijstpapier, zijde of bamboe.

Deze hebben een symbolische waarde van verbondenheid met de aarde. Bovendien bieden ze verschillende mogelijkheden om verschillende effecten in de ruimtes te bereiken, omdat ze heel goed met elkaar harmoniëren.

Bovendien kunnen een kleine waterfontein of andere auditieve stukken (geluid van een waterval, briesje) worden toegevoegd, evenals geuren, om het gevoel te hebben dat we ondergedompeld zijn in de natuur.

3. Zachte tinten met levendige accenten

Aansluitend op het vorige punt gebruikt oosterse decoratie tinten uit de natuur, vooral zachte tinten, zoals beige en bruin, die doen denken aan zand of boomstammen. Soms groen, geassocieerd met vegetatie.

Het is ook gebruikelijk om wit te gebruiken op muren of meubels. Maar accenten van fellere en heldere kleuren, zoals rood en oranje, kunnen worden toegepast voor het contrast. Goud en brons zijn heel karakteristiek in vazen of beelden.

4. Verlichting

Zelfgemaakte lampen voor je interieur

De verlichting is diffuus en neigt naar natuurlijk licht. Hiervoor is het aan te bevelen rijstpapieren panelen te plaatsen.

Dit effect streeft men ook na met lampen, om een sfeer van meer intimiteit te creëren. Een karakteristiek element van oosterse decoratie zijn de ballonachtige lampenkappen, gemaakt van bamboe en papier.

5. Laag meubilair

In vergelijking met westers gebruik geeft met bij Oosterse decoratie over het algemeen de voorkeur aan lager meubilair. De zitting van een typische bank is ongeveer 60 centimeter, terwijl een Arabische majli slechts 15 centimeter van de grond staat.

Natuurlijk moeten salontafels een evenredige hoogte hebben. En omdat de meubels niet erg groot zijn, draagt dit bij aan de indruk dat de ruimtes ruimer lijken.

Evenzo worden in de slaapkamer lage bedden gebruikt, die soms alleen bestaan uit een matje of matje op de vloer. Hoewel gezegd wordt dat het niet erg goed is om op de vloer te slapen als het gaat om de gezondheid van rug en nek.

De meubels moeten van hout zijn (cederhout of teakhout). Rechte lijnen vallen meestal beter op, evenals zwaar gelakte oppervlakken. Een zijden kussen mag niet ontbreken.

6. Tapijten en tatami’s

De tapijten die gebruikt worden bij oosterse decoratie passen bij het sobere karakter. Met andere woorden kunnen we stellen dat men bij Oosterse decoratietips  Perzische en Turkse ontwerpen verwerpen. Veeleer wordt de voorkeur gegeven aan minimalistische ontwerpen, met een enkele toon, in beige of aardetinten. Evenzo worden tatami’s gebruikt in de woonkamer, eetkamer of slaapkamer.

7. Schuifdeuren

Schuifdeuren, zoals we die in de films zien, noemt men ook wel shoji. Ze hebben de bijzonderheid dat ze niet alleen helpen om ruimte te besparen, maar ook het licht filteren, waardoor een comfortabele sfeer ontstaat. Ze zijn gemaakt van hout en rijstpapier.

8. Oosterse decoratietips: een Zen-tuin

Een oosterse inrichting is niet compleet zonder een Zen-tuin (Engelse link). Gemaakt van zand, grind en stenen, vormen ze een ideale ruimte voor meditatie en filosofische reflectie.

Als je geen ruimte hebt voor een exemplaar op ware grootte, kun je ook een miniatuur exemplaar aanschaffen. Zo dient het als decoratief element.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te dit artikel lezen:
Shoku Iku: de Japanse filosofie van gezond eten

9. Ornamenten en decoratieve aanvullingen

Beeldje van Boeddha
De beelden van de Boeddha worden in de oosterse decoratie geplaatst met het geloof dat het het geluk van de plek stimuleert.

En we kunnen niet nalaten de ornamenten ter aanvulling van de oosterse decoratie te noemen, waarvan sommige typisch zijn voor de symboliek van traditionele Japanse huizen (Italiaanse link). Tot de meest gebruikte behoren de volgende:

  • Vazen. Er zijn veel verschillende soorten, zoals die witte en blauwe in de stijl van de Ming-dynastie; of de prachtige satsuma, met een overwicht aan goud.
  • Schilderijen en wandtapijten met dezelfde of andere motieven, waaronder Chinese ideogrammen, yin en yang, of de trigrammen van de I-Ching.
  • Kleine beeldjes. Dit kunnen zijn van Boeddha, samoerai, geisha, miniatuur pagodes, of de kleine kat die zijn poot beweegt (maneki neko).
  • Lampen, kandelaars en wierookbranders.

10. Oosterse decoratietips: andere ideeën en aanbevelingen

Als het gaat om oosterse decoratie zijn er veel verschillende stijlen. Daarom kunnen we naar een ervan neigen of onderscheidende elementen van de ene cultuur verkiezen boven de andere:

  • De Japanse stijl is minimalistischer.
  • De Chinese stijl heeft meestal veel rood en helder geel (Engelse link).
  • De Arabische stijl heeft meer geometrische neigingen.
  • De hindoeïstische stijl is vrij kleurrijk.

Gebruik deze oosterse decoratietips voor thuis

Inrichten in een oosterse stijl kan zo eenvoudig zijn als het plaatsen van een wandkleed, wat porselein en wat panelen; dat wil zeggen, je hoeft je ruimte niet te overladen met voorwerpen. Dit is eerder een trend die, hoewel nog steeds exotisch, wat dichter bij het minimalisme staat.

Aan de andere kant, als je niet het hele huis kunt of wilt aanpassen, is het mogelijk om een kleine ruimte in te richten voor thee. Je betrekt er een lage tafel bij en wat mooie theepotten en kopjes. Vergeet niet een kleed bij de ingang, het is een gewoonte in de meeste oosterse culturen om je schoenen uit te trekken om de kamer te betreden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Álvarez, J. (2008). Feng Shui: El Arte del diseño: creando armonía en el espacio y en el tiempo. Buenos Aires – Argentina, Ed. Kier.
  • Evraud, M., & Le Hardy, S. (2006). Cómo aplicar el Feng Shui: Claves para el hogar, el jardín, el trabajo, el amor y la amistad. Barcelona – España, Ed. Amat.
  • Falqui, R. (2014).  La simbologia negli interni delle case giapponesi tradizionali (Tesis de maestría). Universidad Politécnica, Valencia – España.
  • Lianhui, L., Shan, W., Jin, R. & Ding, X. (2022). Chinese decorative color based on improved AlexNet in interior decoration design. Hindawi. https://doi.org/10.1155/2022/2358905.
  • McGovern, S. (2016). The Ryôan-Ji zen garden: textual meanings in topographical form view all authors and affiliations. SAGE Journals, Volume 3(3). https://doi.org/10.1177/1470357204045787
  • Van Tonder, G., Lyons, M. & Ejima, Y. (2002). Visual structure of a Japanese Zen garden. Nature vol. 419, pp. 359–360.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.