Nestelen: de voordelen van niets doen

Nestelen is een techniek die simpelweg bestaat uit niets doen en ontspannen in je eigen huis. Hoewel er bepaalde gevallen zijn waar nestelen niet praktisch is, zijn er veel gevallen waar het zeer nuttig kan zijn.
Nestelen: de voordelen van niets doen
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Ontdek het uitoefenen van nestelen en de voordelen van niets doen, want rust is nog nooit zo dichtbij geweest! “Je vervelen” en thuis blijven hoeft geen slechte zaak te zijn. Deze gewoonte is tegenwoordig bekend als “nestelen” en het is een zeer veelbelovende trend. Steeds meer mensen gebruiken deze eenvoudige techniek als een soort van therapie en zelfontdekking.

Wat is nestelen?

Een vrouw drinkt thee

Nestelen is een middel om te reageren op de drukte en hectiek van het dagelijks leven. Net als de “hygge lifestyle” heeft ook het nestelen zijn wortels in de Scandinavische landen. De trend heeft zich over de hele wereld verspreid.

Er is echter een goede reden waarom steeds meer mensen hebben besloten om te vertragen en deel te nemen aan deze levensstijlen. Dit komt omdat ze bijdragen aan het welzijn door het verminderen van angst en stress.

Tegelijkertijd is nestelen een zeer economische optie. Niet alleen maakt het je mogelijk om te profiteren van de warmte van je huis, maar het helpt ook om familiebanden en de band met jezelf te versterken.

Het is zeker de moeite waard om een moment te nemen en na te denken over je lange werkdagen en de last van weekendplannen. Als we eerlijk zijn voelen deze plannen vaak meer als een verplichting dan als iets spontaans, en ze nemen meer en meer tijd weg van de broodnodige ontspanning.

De verplichting tot socialisatie

Als het op onze vrije tijd aankomt, voelen we ons vaak hetzelfde als onze kinderen. Ze komen uitgeput thuis van een lange dag op school, alleen om een hele nieuwe reeks verantwoordelijkheden onder ogen te moeten zien. Ze moeten hun huiswerk doen, deelnemen aan buitenschoolse activiteiten, klusjes doen, en nog veel meer.

Op dezelfde manier is er een tendens die ons onder druk zet wat betreft de manier waarop we onze vrije tijd doorbrengen. We dwingen onszelf om tijd door te brengen met andere koppels, familieleden en vrienden, het bezoeken van restaurants of uitgaan, en nog veel meer.

Natuurlijk is er niets mis met deze bijeenkomsten en activiteiten. De waarheid is echter wel dat we steeds minder tijd hebben om gewoon te rusten en te ontspannen – en dat hebben we vandaag de dag meer dan ooit nodig.

Hetzelfde gebeurt met onze mobiele telefoons en de noodzaak om voortdurend berichten te beantwoorden, e-mails te lezen en onze sociale media te bekijken. Dit alles vertaalt zich in een zeer vermoeiende aanval van prikkels. Plus, de non-stop levensstijl van druk en verplichtingen leven helpt zeker niet.

Bij bepaalde gelegenheden wordt het lichaam gewoon ziek omdat het moet rusten. Dit is dus eigenlijk het lichaam dat rust eist! Er gaat niets ergs gebeuren als je thuis op de bank blijft zitten met een dekentje, een warm drankje, en een beetje ruimte voor jezelf. In feite is dit iets waar velen van ons heimelijk naar verlangen.

Het toevluchtsoord van een thuis wordt dan dus de veiligste plek om je te verbinden met je innerlijke zelf. Nestelen verandert je huis in een plek waar je kunt herstellen van gevoelens van burn-out en genieten van je eigen gezelschap.

Wanneer is nestelen geen goed idee?

Een vrouw kijkt verdrietig

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat nestelen geen uniforme oplossing is, vooral in de aanwezigheid van klinische symptomen. Nestelen wordt niet aanbevolen voor mensen die lijden aan depressie, angststoornissen, of in bepaalde gevallen van degenen die gaan naar het proces van rouw.

In deze gevallen zijn mensen geneigd zich te isoleren. Dit heeft echter niets te maken met de mogelijkheid om thuis te blijven om van die omgeving te genieten. In plaats van thuis te blijven, moeten mensen in deze situaties de hulp van therapie zoeken en de aanwijzingen volgen die de deskundige biedt.

Nestelen moet altijd een techniek zijn die genot biedt. Wie geen actief werkleven heeft, ziet thuis blijven misschien als een last, en daar gaat het niet om bij het nestelen. Het gaat over het omarmen van onze vrijheid om te doen wat we het liefst willen, ondanks de gemeenschappelijke sociale druk om anders te doen.

Hoe werkt nestelen en hoe doe je het?

Sommige van de regels die deze tendens volgt zijn:

  • De dingen doen die je graag doet, bijvoorbeeld:
    • lezen
    • schilderen
    • kijken naar een film
    • verzorgen van je planten
    • spelen met je huisdier
    • herstellen van oude meubels
    • knutselen
  • Vermijd vervelende planning.
  • Dingen doen die je helpen ontspannen.
  • Leef zonder haast te hebben.
  • Zet jezelf niet onder druk om taken af te maken, behalve verplichtingen.
  • Er is geen probleem met goed gezelschap, zolang je je maar ontspannen kunt voelen terwijl je het hebt.
  • Wees je bewust van en doe aan mindfulness (Engelse link). Met andere woorden, houd je geest in het heden.
  • Tot slot is het een goed idee om je huis netjes te houden. Anders kun je je ongemakkelijk voelen in je “kleine toevluchtsoord.”

Afgezien van deze tips, is het ook een goed idee om voldoende natuurlijk licht in je huis toe te laten. De omgeving en inrichting zijn belangrijk als het gaat om het gevoel van kalmte en ontspanning. Sommige mensen kiezen ervoor om natuurlijke planten in bepaalde ruimtes in hun huis te plaatsen.

Eenvoud is ook waardevol. Het heeft geen zin om je huis te vullen met objecten die bijdragen aan een groter gevoel van chaos. De omgeving in je huis zou rust moeten inspireren.

Als je je ruimte wil aanpassen, raden deskundigen aan om het aantal onnodige objecten te verminderen. Beetje bij beetje zul je in staat zijn om elke hoek van je huis aan te passen en deze te vullen met rust.

Op die manier kunt je je huis transformeren op dezelfde manier als je je levensstijl transformeert. Waar wacht je op? Laten we van nestelen het nieuwe uitgaan maken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Picón, J. (2010). Guia del descanso saludable. Colegío Profesional de Fisioterapeutas.
  • Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.
  • Sandín, B. (2003). El estrés: un análisis basado en el papel de los factores sociales. Revista Internacional de Psicología Clínica y de La Salud = International Journal of Clinical and Health Psychology.
  • Suhail Velazquez Cortes. (2009). Hábitos y estilos de vida saludable. Programa Institucional Actividades De Educacion Para Una Vida Saludables.
  • Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. (2015). Necesidad de descanso y sueño. Enfermeria Comunitaria.
  • Fernández-Castro, J., Martínez-Zaragoza, F., Rovira, T., Edo, S., Solanes-Puchol, Á., Martín-del-Río, B., … & Doval, E. (2017). How does emotional exhaustion influence work stress? Relationships between stressor appraisals, hedonic tone, and fatigue in nurses’ daily tasks: A longitudinal cohort study. International journal of nursing studies, 75, 43-50.
  • Linnet, J. T. (2011). Money can’t buy me hygge: Danish middle-class consumption, egalitarianism, and the sanctity of inner space. Social Analysis, 55(2), 21-44.
  • Wielgosz, J., Goldberg, S. B., Kral, T. R., Dunne, J. D., & Davidson, R. J. (2019). Mindfulness meditation and psychopathology. Annual review of clinical psychology, 15, 285-316.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.