Natuurlijke remedies tegen seborroïsche dermatitis

Seborroïsche dermatitis is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door het verschijnen van schilferende plekken, rode huid en roos. Ontdek in dit artikel enkele natuurlijke remedies tegen seborroïsche dermatitis.
Natuurlijke remedies tegen seborroïsche dermatitis

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Natuurlijke remedies tegen seborroïsche dermatitis zijn niet uitsluitend conventionele shampoos of crèmes. Hoewel ze erg effectief zijn, leveren een aantal natuurlijke oplossingen ook goede resultaten op. Ben je geïnteresseerd om ze uit te proberen? In dit artikel willen we vijf alternatieven met je delen.

Wat is seborroïsche dermatitis?

Seborroïsche dermatitis is een veelvoorkomende huidaandoening die vooral de hoofdhuid treft. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, wordt aangenomen dat het verband houdt met een Malassezia-schimmelinfectie en veranderingen in het immuunsysteem.

Hoewel behandelingen je symptomen onder controle kunnen houden, kan de ziekte niet volledig worden genezen. Degenen die eraan lijden moeten daarom enkele basisstappen ondernemen om het opnieuw optreden van uitbraken te verminderen. Ontdek hieronder enkele huismiddeltjes.

Vijf natuurlijke remedies tegen seborroïsche dermatitis

Remedies tegen seborroïsche dermatitis zijn bedoeld om symptomen zoals schilferende plekken, rode huid en ook roos te verminderen. Ze vergemakkelijken bovendien het losmaken van dode cellen en ze minimaliseren overmatige talgproductie.

1. Aloëvera

Gesneden aloëvera en gel

Aloëvera-gel zorgt voor hydratatie en een kalmerend effect op de hoofdhuid die door seborroïsche dermatitis is aangetast. De gel die de aloëvera-plant bevat, heeft gunstige toepassingen voor de gezondheid van de huid.

Volgens onderzoek zijn de extracten ervan nuttig bij de behandeling van seborroïsche dermatitis (Engelse link). Het kalmeert niet alleen je symptomen, maar voorkomt ook het uitbreken van deze ziekte.

Hoe te gebruiken

  • Koop allereerst aloëvera-supplementen en consumeer ze volgens de instructies.
  • Als je het liever in zijn natuurlijke vorm gebruikt, extraheer dan verse aloëvera-gel en breng het op de aangetaste gebieden aan.
  • Herhaal de remedie elke dag totdat je een verbetering ziet.

2. Tea trea

Vanwege zijn antischimmel- en ontstekingsremmende eigenschappen valt etherische olie van tea tree op als een van de beste remedies voor seborroïsche dermatitis. De plaatselijke toepassing vermindert ongemak zoals jeuk, roodheid en schilferende plekken.

Hoe te gebruiken

  • Verdun eerst zes druppels etherische olie van tea tree in een paar eetlepels basisolie, zoals olijfolie of kokosolie
  • Wrijf vervolgens de behandeling over de gebieden die door dermatitis zijn aangetast.
  • Masseer een paar minuten en laat inwerken.
  • Spoel het tot slot na 15 of 20 minuten uit.

3. Remedies voor seborroïsche dermatitis: vitamine E-olie

Capsules met vitamine e

Vitamine E heeft antioxidante en ontstekingsremmende effecten en is effectief bij het beheersen van de symptomen van dermatitis. Het consumeren en plaatselijk aanbrengen van vitamine E heeft interessante voordelen voor de huid.

In dit specifieke geval helpt het de ontsteking en irritatie van de hoofdhuid te verminderen. Het vergemakkelijkt bovendien het loslaten van dode huidcellen en het versnelt het herstel van aangetaste weefsels.

Hoe te gebruiken

  • Neem eerst een vitamine E-capsule en verdun deze in je gewone shampoo.
  • Combineer desgewenst de inhoud van een vitamine E-capsule met een eetlepel kokosolie en gebruik het preparaat om de aangetaste delen van je hoofdhuid te masseren.
  • Vergeet ten slotte niet om ook vitamine E-supplementen in te nemen.

4. Avocado-olie

Vanwege het hoge gehalte aan omega 3-vetzuren, aminozuren en antioxidanten, is avocado-olie ideaal tegen seborroïsche dermatitis en andere huidaandoeningen. Door het in je hoofdhuid te masseren, worden roodheid, een brandend gevoel en jeuk verzacht.

Hoe te gebruiken

  • Combineer eerst gelijke delen avocado-olie met olijfolie.
  • Wrijf het product vervolgens voorzichtig op de korsten en aangetaste plekken.
  • Laat het daarna 15 minuten intrekken en masseer met een zachte borstel om het verwijderen van dode huidcellen te vergemakkelijken.
  • Spoel tot slot af met warm water.

5. Kurkuma

Remedies tegen seborroïsche dermatitis

In geval van irritatie en jeuk kan kurkuma interessante ontstekingsremmende voordelen voor je hoofdhuid bieden. Mensen gebruiken kurkuma-extracten al vele jaren als een van de remedies tegen seborroïsche dermatitis.

Aangezien de actieve bestanddelen ontstekingsremmend zijn (Engelse link), verbetert het de toestand van de huid in gebieden die door deze aandoening geïrriteerd zijn. Het helpt zelfs om nieuwe uitbraken te voorkomen.

Hoe te gebruiken

  • Koop kurkuma-extracten en consumeer elke dag 350 tot 500 mg. Vermijd deze remedie als je galblaasproblemen hebt of als je medicijnen gebruikt. Raadpleeg in het laatste geval je arts.
  • Je kunt het topisch gebruiken door de poedervormige wortel met olijfolie of kokosolie te mengen. Masseer het een paar minuten in en spoel het vervolgens uit.

Het is belangrijk om op te merken dat remedies tegen seborroïsche dermatitis op iedereen verschillende effecten kunnen hebben. Aangezien er niet genoeg bewijs is om ze te ondersteunen, is het altijd een goed idee om je arts te raadplegen voor andere alternatieven.

Om ongewenste effecten te voorkomen, is het ook het beste om een kleine test uit te voeren voordat je het preparaat in zijn geheel gebruikt. Als je na 20 minuten geen ongewenste reacties ziet, dan kun je deze gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2009). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
  • Feily, A., & Namazi, M. R. (2009). Aloe vera in dermatology: a brief review. Giornale Italiano Di Dermatologia e Venereologia : Organo Ufficiale, Societa Italiana Di Dermatologia e Sifilografia.
  • Cox, S. D., Mann, C. M., Markham, J. L., Bell, H. C., Gustafson, J. E., Warmington, J. R., & Wyllie, S. G. (2000). The mode of antimicrobial action of the essential oil of Melaleuca alternifolia (Tea tree oil). Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2000.00943.x
  • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
  • Koh, K. J., Pearce, A. L., Marshman, G., Finlay-Jones, J. J., & Hart, P. H. (2002). Tea tree oil reduces histamine-induced skin inflammation. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2133.2002.05034.x
  • Keen, M., & Hassan, I. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal. https://doi.org/10.4103/2229-5178.185494
  • Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2018). Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms19010070
  • Thangapazham, R. L., Sharma, A., & Maheshwari, R. K. (2007). Beneficial role of curcumin in skin diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_15
  • Kguyen, T. ., & Friedman, A. . (2013). Curcumin: a novel treatment for skin-related disorders. Journal of Drugs Dermatology.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.