6 natuurlijke middelen voor een droge huid

Wil je weten hoe je je huid hydrateert met volledig natuurlijke producten? In ons artikel geven we je verschillende opties
6 natuurlijke middelen voor een droge huid

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 13 februari, 2023

De huid is een van de belangrijkste delen van ons lichaam, omdat ze ons bijzondere bescherming biedt. Daarom is het essentieel om haar te beschermen en te verzorgen. Uitdroging van de huid is een van de meest voorkomende problemen, en een die jeuk en irritatie kan veroorzaken. Vandaag verzamelen we de beste natuurlijke middelen voor een droge huid die je kunt gebruiken.

Specialisten (Engelse link) noemen dit probleem xerodermie, een aandoening die kan ontstaan door veranderingen in de omgeving (kou, hitte, vochtigheid), onderliggende ziekten, medicijnen of ouderdom.

Over het algemeen is het een goedaardige aandoening, hoewel jeuk excoriatie kan opwekken die tot infecties kunnen leiden.

6 natuurlijke middelen voor een droge huid

Over het algemeen heeft een droge huid meestal twee katalysatoren: externe factoren en endogene factoren. In het eerste geval kunnen we wijzen op het overmatig reinigen van de huid, veranderingen in de omgeving en interactie met irriterende stoffen.

In het tweede geval zijn de endogene factoren veel complexer. Huidziekten, systemische ziekten, psychische aandoeningen, voedingspatronen en medicijngebruik verklaren meestal veel van de gevallen.

Bij dit alles kun je het beste een dermatoloog raadplegen om de werkelijke oorzaken vast te stellen. Thuis- en natuurlijke remedies voor een droge huid zijn dus alleen palliatief; ze behandelen de oorzaak zelf niet. Hier zijn de beste die je kunt gebruiken.

1. Yoghurtmasker

Er is gesuggereerd (Engelse link) dat topische toepassing van probiotica kan helpen bij de behandeling van huidaandoeningen. Er zijn ook aanwijzingen (Engelse link) dat ze heilzaam kunnen zijn na orale inname, dus je hebt twee alternatieven om ze te gebruiken als onderdeel van natuurlijke remedies voor een droge huid.

Je kunt een yoghurtmasker gebruiken op het getroffen gebied om de plaatselijke hydratatie te verbeteren en bijbehorende symptomen (jeuk, irritatie enzovoort) te bestrijden. Nadat het is aangebracht, moet je minstens 10 minuten wachten voordat je het verwijdert. Zorg ervoor dat je je voor en na gebruik van dit masker wast met water en zeep.

2. Citroen

Citroen is een ander natuurlijk middel dat ons kan helpen om een frisse, jonge teint te krijgen. Deze vrucht heeft, dankzij zijn eigenschappen, belangrijke antioxiderende en ontstekingsremmende effecten, die helpen om huidveroudering te vertragen.

Een goed idee is om een masker te bereiden met het sap van een citroen gemengd met een geplette aspirine. Het masker moet ‘s avonds, voor het slapen gaan, worden aangebracht en met lauw water worden verwijderd.

3. Avocadomasker

Het mengen van een beetje avocado met een paar druppels olijfolie is een ander uitstekend idee om de droge huid te bestrijden. Dit mengsel kan over het hele lichaam worden aangebracht, hoewel het het beste is om het alleen op het gezicht aan te brengen. Het masker moet ongeveer tien minuten op de huid blijven zitten en dan worden verwijderd met een wattenschijfje en warm water.

4. Babyolie

Babyolie is mogelijk een van de beste producten die er bestaan om een droge huid te bestrijden. De aanbeveling is om een paar druppels van deze olie over het hele lichaam aan te brengen, bij voorkeur na het baden, als de huid nog nat is.

5. Amandelolie

Amandelolie heeft ook grote voordelen voor de droge huid, dankzij het feit dat het de huid hydrateert. Dit product is gemakkelijk verkrijgbaar. Na enige tijd zul je de resultaten waarnemen – een gezondere en een gehydrateerde huid.

6. Water

Uiteraard is het, om een droge huid te voorkomen, niet alleen voldoende om middeltjes of crèmes aan te brengen die haar hydrateren. Het is ook heel belangrijk dat onze voeding evenwichtig en gezond is, want zo helpen we ons lichaam om goed gehydrateerd te zijn. Daarom is een van de beste tips voor de gezondheid van onze huid het drinken van water.

Conclusie over natuurlijke middelen voor een droge huid

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende natuurlijke remedies voor een droge huid die je kunt gebruiken. Deze bieden vrijwel onmiddellijke verlichting, hoewel je een dermatoloog moet raadplegen als het probleem aanhoudt . Zo kunt u het probleem bij de wortel aanpakken en niet afhankelijk worden van commerciële of zelfgemaakte producten. Wellicht ook interessant voor jou

Ontdek deze drie tips om een droge huid te verlichten
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Ontdek deze drie tips om een droge huid te verlichten

Een droge huid is een chronische aandoening die genetisch bepaald kan zijn. Hier vind je drie tips vertellen om een droge huid te verlichten.
De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.